Germanii și austriecii devin mai bogați, țările din sudul Europei rămân în urmă

Germanii și austriecii devin mai bogați, țările din sudul Europei rămân în urmă
scris 9 iun 2016

Decalajul dintre bogați și săraci în zona euro s-a adâncit, în condițiile în care creșterea prețurilor la proprietățile imobiliare i-a ajutat pe germani să devină mai bogați în timp ce țările din sudul Europei rămân în urmă, arată rezultatele unui studiu, informează Reuters.

Deși decalajul dintre țările nordice, precum Olanda, și cele din sud, precum Portugalia, este o caracteristică mai veche a zonei euro, studiul realizat acum de o subsidiară a managerului de fonduri german Flossbach von Storch arată că acest decalaj s-a adâncit. Pe baza unui coș care include proprietăți, acțiuni, obiecte de artă și vinuri scumpe, studiul a ajuns la concluzia că avuția în Germania și Austria a crescut cu peste 7% la finele anului trecut comparativ cu sfârșitul anului 2014. Este vorba de un ritm de creștere aproape dublu comparativ cu ritmul de creștere înregistrat în Italia și Spania în timp ce averea grecilor a scăzut cu peste 4%.

Urmărește-ne și pe Google News

Principalul factor care a influențat rezultatele acestui studiu îl reprezintă prețurile proprietăților imobiliare, care în Germania au înregistrat o creștere de peste 6%. În schimb, în țările din sud, prețurile scăzute la proprietățile imobiliare au afectat băncile din zonă, care păstrează case și proprietăți sub formă de garanții pentru credite.

Rușii bogați își securizează rublele depreciate cumpărând alert mașini de lux, devenite mai ieftine CITEȘTE ȘI Rușii bogați își securizează rublele depreciate cumpărând alert mașini de lux, devenite mai ieftine

"Până în 2006, când s-a spart bula speculativă din sectorul imobiliar, țările din sud înregistrau creșteri mari. În prezent, sunt într-o situație similară Japoniei", a declarat Thomas Mayer, directorul institutului de cercetare care a realizat studiul. Japonia se confruntă de mai mulți ani cu o economie care stagnează și cu datorie guvernamentală în creștere iar unii economiști se tem că o soartă similară ar putea înregistra și unele țări din Europa.

"Țările din nord nu au avut o inflație atât de puternică și au ieșit într-o situație mai bună", a precizat Mayer.

Banca Centrală Europeană recunoaște și la rândul său că există o astfel de tendință, adăugând că decalajul dintre țările bogate și cele sărace din zona euro se agravează în loc să se reducă, așa cum era preconizat inițial când a fost creată moneda unică.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bogati
germani
imobiliare