Germania ar putea să recomande vaccinarea bătrânilor și cu AstraZeneca-Oxford

Germania ar putea să recomande vaccinarea bătrânilor și cu AstraZeneca-Oxford
scris 27 feb 2021

Comisia germană de vaccinare (Stiko) ia în calcul să recomande vaccinarea cu vaccinul împotrva covid-19 AstraZeneca-Oxford a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, după ce un studiu din Scoția a arătat că acesta este eficient în cazul bătrânilor, a anunțat președintele comisiei, Thomas Mertens.

Întrebat într-un inteviu acordat postului ZDF, vineri seara, dacă Stiko ar putea autoriza vaccinul laboratorului suedezo-britanic pentru toți, în urma rezultatelor încurajatoare ale acestui studiu, Thomas Mertens a răspns că ”este posibil și o vom face”, realtează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia ”va publica foarte curând o nouă recomandare actualizată”, a anunțat el, adăugând că aceasta aștepta în continuare pecizări de la autorii studiului, realizat de către Universitatea din Edinburgh și făcut public în urmă cu o săptămână.

MInistrul Muncii: Bugetarii vor avea opțiunea să muncească până la 70 ani, fără a cumula salariul cu pensia CITEȘTE ȘI MInistrul Muncii: Bugetarii vor avea opțiunea să muncească până la 70 ani, fără a cumula salariul cu pensia

Acest vaccin - mai puțin eficient decât vaccinurile concurente pe bază de ARN mesager - este recomandat, în prezent, persoanelor în vârstă de până la 65 de ani în Germania, o decizie care a provocat neîncrederea populației din această țară.

Vaccinul AstraZeneca este nepopular într-o parte a Europei, în pofida faptului că Agenția Europeană a Medciamentului (EMA)  a aprobat utilizarea acestuia în cazul persoanelor în vârstă de peste 18 ani - fără vreo limită de vârstă - în Uniunea Europeană (UE).

Medici și oficiali în domeniul sănătății publice germani au lansat recent un apel ca acest vaccin - mai ieftin și mai ușor de depozitat - să fie administrat mai mult, în contextul în care zeci de mii de floacoane rămâneau nefolosite în țară.

”Toate astea au luat o întorsătură proastă”, a recunoscut președintele comisiei, care a justificat decizia de la sfârșitul lui ianuarie de a nu recomanda vaccinarea bătrânilor cu AstraZeneca din cauza lipsei unor date la acea vreme.

Peste 18.000 de persoane programate pe oră la vaccinarea cu Pfizer CITEȘTE ȘI Peste 18.000 de persoane programate pe oră la vaccinarea cu Pfizer

”Noi nu an criticat vaccinul” britanic, care ”este foarte bun”, a dat el asigurări.

AstraZeneca a anunțat că speră să recupereze întârzierea în livrări către UE în al doilea trimestru.

Studiul - efectuat în cadrul campaniei de vaccinare în Scoția - arată că, la patru săptămâni de la administrarea primei doze, riscul spitalizării scade cu 85% în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech și cu 94% în cazul vaccinului AstraZeneca-Oxford față de persoanele nevaccinate.

În rândul persoanelor în vârsrtă de peste 80 de ani - unul dintre grupurile cu risc - rezultate preliminare combinate ale celor două vaccinuri relevă oreducere a spitalizării cu 81%.

VIDEO Premierul Cîțu a transmis live livrarea primelor doze de vaccin către Republica Moldova CITEȘTE ȘI VIDEO Premierul Cîțu a transmis live livrarea primelor doze de vaccin către Republica Moldova

Recent, comitetul de experți pentru vaccinuri al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a transmis că vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca poate fi administrat și persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

În România, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a precizat că există date noi în privința eficacității vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 65 de ani și, în măsura în care acestea vor fi acceptate de Agenția Europeană a Medicamentului, atunci și România va crește pragul de vârstă, situat actualmente între 18 și 55 de ani.


 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
oms
astrazeneca
oxford
vaccin
batrani