Cinci persoane au decedat și alte 26 sunt rănite în urma furtunii care s-a înregistrat în județul Timiș. Două decese s-au înregistrat în Timișoara și două la Buziaș fiind vorba despre două persoane surprinse în parc. Situația este în dinamică și peste 140 de pompieri intervin în județ.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș au declarat, pentru News.ro, că sunt deja confirmate patru decese în urma furtunii care s-a înregistrat în județ.
Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în urma acestei furtuni: „Sunt profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul țării, unde, în urma unor furtuni puternice, mai multe persoane și-au pierdut viața, alte zeci au fost rănite și s-au înregistrat daune materiale semnificative. Autoritățile au obligația să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situație de criză".
CITEȘTE ȘI FOTO Pasager într-un avion Wizz Air, pe un scaun fără spătarDouă decese sunt în Timișoara, fiind vorba despre femeia de 36 de ani surprinsă de un copac la Grădina Zoologică și de o persoană rănită de un panou publicitar, dar și despre două persoane din Buziaș, peste care a căzut un copac în parc.
Porivit ISU Timiș, bilanțul furtunii în acest moment este de patru persoane decedate, 26 de răniți, dintre care 15 au ajuns la spital cu ambulanțe și 11 cu mijloace proprii, 11 acoperișuri avariate, 45 de copaci smulși de vânt.
În întreg județul intervin peste 140 de pompieri.
Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, pompierii recomandă cetățenilor din județele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. Furtuna din județul Timiș s-a mai potolit în intensitate, dar este în continuare înorat și plouă. Vântul însă nu mai bate cu putere.
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat că, în urma furtunii, s-au produs pagube incredibile. El a spus că zeci de copaci au fost doborâți, alimentarea cu energie electrică și apă a fost întreruptă, acoperișuri au fost smulse de vânt, multe străzi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost răsturnate.
„Sunt pe teren și mă crucesc. Sunt zeci de copaci la pământ, străzi blocate. Am rămas fără curent electric, fără apă. Sunt acoperișuri smulse de pe case, de pe blocuri. S-a surpat o poartă de intrare în oraș, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri răsturnate. De când sunt eu nu am mai văzut așa ceva”, a declarat Nicolae Robu.
Potrivit reprezentanților Poliției Județene Timiș, un copac a căzut peste o femeie la Grădina Zoologică din Timișoara. Femeia, de 36 de ani, a murit.
CITEȘTE ȘI VIDEO Președintele CA al RATB a demisionat, iar conducerea Direcției de Achiziții a fost demisă după ce un tramvai a luat focDe asemenea, un panou publicitar s-a desprins și a căzut peste o mașină fiind mai multe persoane încarcerate. Accidentul s-a produs pe Calea Lugojului, la intrarea în municipiul Timișoara, unde traficul este complet blocat pe ambele sensuri.
ANM a emis a atenționare cod portocaliu de intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 90 km/h, iar trecător vor lua aspect de vijelie, cu frecvente descărcări electrice și averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp. pentru județul Bihor și mai multe zone din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin.
De asemenea, o atenționare cod galben este valabilă pentru mai multe zone din județele Alba, Cluj și Satu Mare.
Și în județul Bihor acoperișurile mai multor imobile au fost avariate și mai mulți copaci au fost rupți de rafalele puternice de vânt, iar traficul rutier la intrare în localitatea Aleșd a fost blocat din cauza unui copac smuls de vânt și căzut pe carosabil.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor, vântul puternic a avariat, duminică seară, acoperișurile mai multor imobile și a rupt mai mulți copaci, pagube fiind inregistrate în Oradea, Aleșd dar și în alte zone din județul Bihor.
Potrivit sursei citate, la Aleșd, acoperișul unui bloc a fost smuls de vântul puternic și bucăți din acesta au căzut peste autoturismele parcate în apropiere.
De asemenea traficul rutier la intrare în localitatea Aleșd dinspre Cluj-Napoca a fost blocat din cauza unui copac smuls de vânt și căzut pe carosabil.
Județul Bihor se află, duminică, sub avertizare cod portocaliu de vânt și vijelii fiind anunțate rafale de vânt de peste 60 de kilometri pe oră și ploi însoțite de descărcări electrice si grindină.
Cinci drumuri naționale din județele Alba, Arad, Cluj și Timiș sunt blocate, duminică după-amiază, din cauza furtunilor. Polițiștii recomandă ca, pe timpul ploii, fiecare manevră să fie efectuată doar după o temeinică asigurare și să se folosească luminile de întâlnire.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că mai multe drumuri sunt blocate, duminică după-amiază, din cauza vremii nefavorabile, reprezentată de ploi, descărcări electrice, furtuni și vânt puternic.
Nu se poate circula pe DN1, localitatea Ciucea, județul Cluj, DN 1 R, între localitățile Horea și Albac, județul Alba, DN 6, ieșirea din Timișoara spre Lugoj, județul Timiș, DN 7, între localitățile Petriș și Bârzava, județul Arad și pe DN 75, între localitățile Gîrda și Arieșeni, județul Alba.