Premierul Dacian Cioloș a strâns, joi, în fața presei, gunoaie din Parcul Natural Văcărești, într-o acțiune publică de ecologizare.
În luna mai, Lacul Văcărești a fost declarat de Guvern drept parc natural și inclus în regimul de arie naturală protejată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Acțiunea de astăzi este binevenită nu doar prin rezultatele pe care o să le lăsăm în urmă, împreună cu echipa de voluntari, dar e binevenită pentru că dăm un semnal că nu este suficient să iei o decizie doar pe hârtie, publicată în Monitorul Oficial. Această decizie trebuie pusă în practică și trebuie început cu începutul, să dăm demnalul că de acum înainte, această zonă nu mai este o groapă de gunoi, unde aruncăm ce nu ne interesează și ar trebui să devină un parc, care să fie al nostru, dar al meu ca cetățean, în așa fel încât prin asumarea individuală a acestei responsabilități, să ne putem asuma în mod colectiv transformarea acestui loc într-un parc”, a spus Cioloș.
El a adăugat însă că, prin planul de management, vor fi stabilite lucrările care pot fi efectuate în zonă.
”Se vor putea face inclusiv anumite construcții, în anumite condiții, se vor putea desfășura activități economice, probabil chiar imobiliare, în anumite limite, important este să avem acest plan de managament și să vedem ce resurse mobilizăm, pentru a deveni ceea ce ne dorim cu toții, un adevărat parc natural”, a arătat șeful Guvernului.
Suprafața totală pe care se instituie arie naturală protejată este de 186 de hectare, incluzând un teren proprietate publică (180 hectare), aflat în administrarea Apelor Române, și un teren proprietate privată (6 hectare), deținut de 6 persoane fizice, pentru care vor fi plătite compensații, fără să fie apelat la expropriere.
Până în luna octombrie va fi selectat un administrator al parcului.
În noiembrie anul trecut, în momentul demisiei Guvernului Ponta, Lacul Văcărești a fost declarat provizoriu parc natural prin ordin al ministrului Mediului, deoarece hotărârea de guvern pentru acordarea acestui statut nu a mai apucat să fie adoptată.
CITEȘTE ȘI FOTO Mark Zuckerberg se apără de hackeri cu bandă adezivă"Pentru evitarea pierderii de biodiversitate în zona propusă pentru instituire ca parc natural, ca urmare a depozitărilor de deșeuri, braconajului, turismului necontrolat și numeroaselor incendii produse în ultima perioadă pe suprafața în discuție, până la finalizarea procedurii de declarare și instituire, considerăm oportună instituirea cu caracter provizoriu a regimului de parc natural pentru zona naturală Lacul Văcărești", se arată în ordin.
Legislația în vigoare prevede că statutul de parc natural se conferă în mod uzual prin hotărâre de guvern, însă, atunci când se consideră necesar, pentru urgentarea măsurilor de protecție și conservare ce se impun, regimul de arie naturală protejată se poate institui, cu caracter provizoriu și prin ordin al ministrului Mediului.
"Până la finalizarea procedurii de instituire a regimului de protecție a ariilor naturale protejate, deținătorii bunurilor cu valoare de patrimoniu natural, indiferent de destinația terenurilor, vor aplica și vor respecta măsurile de protecție, conservare și utilizare stabilite cu caracter provizoriu de autoritățile competente", prevede OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate.
CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată în interior Palatul Primăverii, reședința din București a lui Ceaușescu, care va fi transformat în muzeuProiectul de HG elaborat de fostul Guvern prevedea că parcul natural Văcărești va fi administrat de un director, un ranger, un responsabil de relații cu comunitățile, educație ecologică și turism, un biolog, un specialist în tehnologia informației și un economist.
Limitele parcului natural Văcărești vor fi marcate în teren de administrația parcului, în termen de 18 luni de la constituirea acesteia, prin aplicarea semnelor distinctive, stabilite și utilizate de Comisia pentru ocrotirea monumentelor naturii din cadrul Academiei Române, la distanțe cuprinse între 50 de metri și 200 de metri.
Decizia de a declara Lacul Văcărești arie protejată a fost luată la nivelul Ministerului Mediului, după ce National Geographic România a făcut o documentare în zonă, arătând că aceasta găzduiește un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere și reptile.
Proiectul de HG are la bază studiul de fundamentare științifică întocmit de Asociația Salvați Dunărea și Delta și avizat, în iunie 2013, de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.