FOTO Noile legi ale educației: Evaluarea Națională rămâne. Liceele pot scoate la concurs locuri la profilurile unde există concurență. Vom avea bacul tehnologic. Va fi o probă de competențe de bază. Cresc bursele

FOTO Noile legi ale educației: Evaluarea Națională rămâne. Liceele pot scoate la concurs locuri la profilurile unde există concurență. Vom avea bacul tehnologic. Va fi o probă de competențe de bază. Cresc bursele Galerie foto

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 27 feb 2023

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat astăzi noile legi în domeniu, precizând că Evaluarea Națională va rămâne în formula de până acum cu probe scrise la matematică, limba și literatura română sau limba maternă, precizând că liceele pot scoate la concurs locurile la profilurile unde există concurență.

IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN GALERIA FOTO (Inquam Photos / Octav Ganea)

Liceele vor anunța cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a mai precizat că va apărea bacul tehnologic și va exista și o probă de competențe de bază, pentru profilul uman aceasta urmând să fie la matematică sau științe ale naturii, iar pentru profilul real, la o probă din disciplinele socio-umane.

VIDEO Un nou cutremur puternic în Turcia. Circa 30 de clădiri s-au prăbușit CITEȘTE ȘI VIDEO Un nou cutremur puternic în Turcia. Circa 30 de clădiri s-au prăbușit

Bursele vor crește - cele de merit vor ajunge la 450 de lei pe lună de la 200 de lei pe lună, elevii care obțin medalii la olimpiadele naționale vor primi 700 de lei pe lună, iar cei care aduc medalii de la olimpiadele internaționale vor fi răsplătiți cu 1.000 de lei pe lună. 

“Admiterea la liceu. Evaluarea Națională rămâne în formula de până acum: probe scrise la matematică, limba și literatura română și limba maternă pentru cei care urmează gimnaziul în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani. Dacă liceele doresc să scoată aceste locuri în concurs pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe evidențiate pe profil. De exemplu, pentru chimie, biologie pot alege chimia și biologia în așa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea pentru profilul respectiv. Pentru 60 la sută din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40 la sută din locuri rămânând în repartizare computerizată. Din aceste 40 la sută, prioritate pe 10% din dintre acestea vor avea elevii cu cerințe educaționale speciale sau elevii de etnie romă. Subiectele sunt standardizate, unice elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, în conformitate cu programele la nivel gimnazial și, evident, cu un grad de dificultate adecvat competiției, adică mai degrabă pentru selecție decît pentru forma de examen sumativă pe care o are Evaluarea Națională în acest moment”, a afirmat Deca.

RAPORT CLASIFICAT - Cum a izbucnit pandemia de COVID CITEȘTE ȘI RAPORT CLASIFICAT - Cum a izbucnit pandemia de COVID

Ea s-a referit și la noutățile în privința examenului de bacalaureat.

“Examenul de bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Deci vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competențe lingvistice: Limbă străină 1, Limbă străină 2, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvenților pentru societatea viitorului. Sigur, cele două probe la nivelul de competență diferită în funcție de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu. Ce avem în plus față de formula de acum este o probă așa zis complementară de competențe de bază care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii, pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio- umane: istorie, logică, filosofie, psihologie. Notarea, fiind vorba de competențe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis-respins”, a explicat Deca.

Ea a menționat că probele de competențe lingvistice pot fi date din timpul anului școlar.

“În sesiunile de vară-toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competențe complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar, practic degrevând încărcarea candidaților în acea perioadă de vară în care se susține în mod tradițional examenul de bacalaureat”, a mai transmis ministrul Educației.

Nu se va mai putea renunța unilateral la titlul de doctor, iar tezele de doctorat vor fi publice. Eventuale abateri de la etică, vor putea fi sesizate înainte de susținere.

Biblioteca virtuală și catalogul electronic vor fi aplicații naționale create pe infrastructura cloud. Profilul educațional al elevului va fi realizat digital, într-un format portabil, interconectat și ușor accesibil. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ligia deca
evaluarea națională