Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că în Parcul Natural Văcărești au fost montate camere cu termoviziune pentru monitorizarea incendiilor. Edilul informează că raza de detecție a acestor camere este de aproape patru kilometri și jumătate, iar aparatura funcționează eficient în întuneric complet, prin fum, ceață sau în condiții meteo neprielnice.
„Noi măsuri pentru protejarea Parcului Natural Văcărești: Camere cu termoviziune pentru monitorizarea incendiilor. Pentru a spori siguranța și pentru a preveni incendiile de vegetație, în aceste zile în parc se instalează camere cu termoviziune”, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, camerele cu termoviziune vor detecta rapid primele semne ale unui eventual incendiu, reducând „drastic” timpul de intervenție al pompierilor.
„Raza de detecție a unui incendiu a acestor camere este de 4.412 metri, acestea funcționând eficient în întuneric complet, prin fum, ceață sau alte condiții meteorologice nefavorabile”, a explicat primarul Capitalei.
Potrivit sursei citate, sistemul este monitorizat permanent de către operatori. În plus, în parc există echipe permanente de pompieri care pot interveni imediat în cazul unor incidente, mai spune primarul Capitalei.
Potrivit unui anunț din vară al primarului general al Capitalei, de la începutul lunii iulie în Parcul Natural Văzărești a fost instalat un serviciu privat de pompieri, dotat cu autospecială de stingere a incendiilor.
Primarul preciza că pentru intervenția în zonă ar urma să se realizeze un studiu de fezabilitate pentru un sistem de hidranți cu rezervă de apă. Nicușor Dan mai anunța că au fost reparate aleile principale care erau greu accesibile autospecialelor de intervenție sau autoturismelor care efectuează lucrările de întreținere.
CITEȘTE ȘI Fondatorul rivalului Zara a decedat, alunecând de pe o stâncă într-o drumeție cu familiaGarda Națională de Mediu afirma, la vremea respectivă, că Primăria se conformează măsurilor dispuse de comisarii de mediu în urma incendiilor repetate din Parcul Văcărești. Potrivit inspectorilor de mediu, în mai puțin de un an, s-au produs patru incendii de vegetație în interiorul Parcului Natural Văcărești, motiv pentru care Garda de Mediu a aplicat sancțiuni de 100.000 lei și a stabilit măsuri de prevenire cu termene concrete, duse la îndeplinire de PMB.
La începutul lunii februarie 2024, un incendiu a afectat șase hectare de teren din aria protejată, iar Administrația Parcul Natural Văcărești transmitea că nu are atribuții directe în stingerea incendiilor, adăugând că regretă ”profund impactul pe care acest incident îl are asupra biodiversității”.
Parcul Natural Văcărești (PNV) a fost înființat în 2016 prin Hotărâre de Guvern și este primul parc natural urban din România, cunoscut și ca Delta Văcărești. Situat la aproximativ cinci kilometri de centrul Capitalei, parcul este cel mai mare spațiu verde compact din bucurești, acoperind o suprafață de peste 180 de hectare.
Administratorul Parcului Natural Văcărești este Agenția pentru Arii Naturale protejate, potrivit site-ului PNV.