FOTO Federația Sanitas anunță deschiderea conflictului de muncă

FOTO Federația Sanitas anunță deschiderea conflictului de muncă
scris 14 dec 2023

Federația Sanitas din România anunță deschiderea conflictului de muncă pentru ca întregul personal medical, personal nemedical (TESA), personal auxiliar, contractual sau funcționari publici din DSP, precum și salariați de toate specialitățile din domeniul asistenței sociale să-și recupereze drepturile neacordate până acum.

"Vă întrebați de ce ne găsim în această situație și de ce nemulțumirea colegilor noștri din sănătate și asistență socială a ajuns la limită? Iată motivele: Creșterile salariale legale prevăzute în actuala Lege a salarizării pentru majoritatea angajaților din cele două sisteme s-au blocat succesiv, începând cu finalul anului 2021; Sporurile pentru condiții de muncă ce au fost menținute la nivelul cuantumului avut în luna decembrie 2018 pentru toate categoriile de personal medico-sanitar și auxiliar (inclusiv TESA) cu excepția medicilor și a asistenților medicali; Sporurile, plata gărzilor, a activității prestate în ture, a orelor de noapte sunt calculate prin raportare la salariul din 2018, nu la salariul actual de bază așa cum este normal; Orele suplimentare nu sunt plătite, deși legea prevede acest lucru;

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Tribunalul București amână toate procesele, în semn de protest față de neplata unor drepturi salariale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tribunalul București amână toate procesele, în semn de protest față de neplata unor drepturi salariale

Indemnizația de hrană este calculată prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe țară din luna decembrie 2018; Indemnizația de vacanță nu a fost acordată, deși ea este prevăzută de Legea 153/2017; Voucherele de vacanță sunt în continuare menținute la valoarea de 1.450 lei/salariat, deși ele, conform legii, ar fi trebuit raportate la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare pe anul în curs; Indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor este menținută la nivelul din decembrie 2018, deși legea prevede că trebuie să fie în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare pe anul în curs", spune Federația Sanitas.

FOTO Federația Sanitas anunță deschiderea conflictului de muncă

În plus, nu este respectată prevederea legală din Legea 153/2017 conform căreia, începând cu anul 2023, salariile de bază se stabilesc prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare, respectiv 3.300 de lei.

VIDEO&FOTO Angajații OMV Petrom au ieșit din nou să protesteze, acum în fața sediului central CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Angajații OMV Petrom au ieșit din nou să protesteze, acum în fața sediului central

"Și peste toate acestea, blocarea repetată a posturilor vacantate a condus la o lipsă de personal nemaiîntâlnită în ultimii 20-30 de ani, motiv pentru care personalul este suprasolicitat, nemotivat și determinat să își caute alte locuri de muncă! În consecință, declanșăm conflictul colectiv de muncă pentru ca întregul personal medical, personal nemedical (TESA), personal auxiliar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri) personal contractual sau funcționari publici din DSP, salariați de toate specialitățile din asistență socială etc. să-și recupereze drepturile neacordate până acum", scrie FSR. 

Guvernul a refuzat anterior propunerea de mărire a salariilor din Sănătate cu 20% de la 1 ianuarie 2024 și, cel mai probabil, vor fi declanșate acțiuni de protest în perioada următoare, anunța prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope.

Acesta a participat, la Palatul Victoria, alături de alți lideri ai sindicatelor din domeniul sănătății, la consultări cu premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

"Discuțiile au decurs nefructuos pentru noi, nu am obținut nimic astăzi, Guvernul ne-a cerut răgaz pentru primul trimestru al anului viitor. Discuțiile noastre din vară au fost altele, astăzi nu am primit nimic ferm, cert și concret din partea Guvernului României. Am avut întâlnire cu premierul României, vicepremierul, domnul ministru al Sănătății și o echipă tehnică, am pus pe masă toate problemele din Sănătate. O parte dintre ele le cunoașteți, toată lumea știe despre DSP-uri în ce situație se află. Știți mai puțin probabil că sunt probleme și cu gărzile medicilor, medicii refuză să facă gărzi, sunt spitale care se chinuie să acopere liniile de gardă pentru că acestea sunt prost plătite. Bănuiesc că știți că asistenții medicali sunt aproape de salariul minim pe economie pe care l-a stabilit Guvernul pentru anul 2024, personalul TESA este nemulțumit. Toate lucrurile acestea am încercat să le discutăm astăzi cu Guvernul, nu am primit o ofertă financiară clară, fermă și concretă din partea Guvernului, astăzi", a declarat Iulian Pope, citat de Agerpres.

DOCUMENT Statul taie masiv din banii pentru panouri fotovoltaice CITEȘTE ȘI DOCUMENT Statul taie masiv din banii pentru panouri fotovoltaice

Potrivit acestuia, solicitarea sindicaliștilor a vizat o creștere a salariilor din Sănătate "într-un alt ritm, mai dinamic".

"Am solicitat o creștere în alt ritm pentru Sănătate decât e prevăzut în ordonanța trenuleț. O creștere cu 20% de la 1 ianuarie 2024 cred că ar fi fost o gură de aer pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar. Nu s-a găsit nicio soluție de creștere salarială, rămânem pe prevederea din ordonanța trenuleț, 5% ca pentru toți bugetarii. Nu am putut să obținem astăzi de la Guvern altceva. Vom continua discuțiile în perioada următoare, sper ca Guvernul, la un moment dat, să înțeleagă și să acorde lucrătorilor din sistemul sanitar, ceea ce, în opinia noastră, merită", a declarat Pope.

Totuși, a spus el, în cadrul întâlnirii s-a reușit deblocarea parțială a subiectului privind ocuparea posturilor.

"Am reușit în schimb să deblocăm puțin discuția pe ceea ce înseamnă blocarea posturilor în sistemul sanitar, sperăm ca de anul viitor să nu mai fie nevoie de memorandum și fiecare post eliberat să poată fi ocupat prin concurs așa cum e firesc, să scurtăm, dacă vreți, birocrația, și să găsim o soluție pentru tinerii medici specialiști care au terminat, au promovat examenul, și de la 1 ianuarie 2024 vor putea să profeseze. Sper ca în sistem să se deblocheze suficiente posturi, astfel încît aceștia să rămână în sistemul sanitar românesc să nu meargă în străinătate", a afirmat Pope.

El a precizat că, față de cele arătate, cel mai probabil, sindicaliștii Sanitas vor declanșa acțiuni de protest.

VIDEO&FOTO Angajații OMV Petrom au ieșit din nou să protesteze CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Angajații OMV Petrom au ieșit din nou să protesteze

"Noi avem astăzi în desfășurare un Consiliu Național, unde avem toți liderii județeni, ne așteaptă cu vești. Probabil vom lua o decizie care să ne ducă în acțiuni de protest, deși toată lumea ar vrea să petreacă sărbătorile. Vorbesc despre tot ce înseamnă membri ai Federației Sanitas, avem membri din DSP-uri, din spitale, personal TESA, infirmieri, medici din spitale, biologi, kinetotetrapeuți, toate categoriile profesionale", a declarat Pope.

Acesta a subliniat că de fiecare dată când sindicaliștii Sanitas au organizat acțiuni de protest au căutat ca pacienții să nu aibă de suferit, întrebat dacă nu se va ajunge la blocaje în sistemul de sănătate.

"De fiecare dată când am organizat acțiuni de protest, am încercat ca pacienții noștri, care nu au nicio vină, să nu sufere. Așa vom face și de data asta, vom face, cel mai probabil, un referendum în rândul membrilor de sindicat și vom afla cu ocazia asta care este disponibilitatea lor. Așa cum o simt eu, înainte de semnături și de înscrisuri cred că au disponibilitate pentru cea mai serioasă formă de protest care a existat în sistemul sanitar în ultimii 20 de ani. Mă întorc acum la Consiliul Național al Federației Sanitas unde o colegii mei, cel mai probabil, 99,9 %, vor lua această hotărâre", a susținut Pope. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sanitas
greva