În ceva mai mult de un an, cei peste 70 de elevi ai unei școli gimnaziale din comuna Poienarii de Argeș au reușit, cu sprijinul comunității, să transforme o sală de curs dezafectată a unității de învățământ într-un club de activități extracuriculare, dotat cu tablă interactivă cu acces la platforme educaționale online, 20 de tablete digitale, un software educațional licențiat, spații destinate artelor și științelor, o ludotecă și o bibliotecă, toate administrate de elevii și cadrele didactice din școală.
"Pe la începutul anului școlar, elevii mei (clasele V-VIII) mi-au povestit despre un vis mai vechi, acela de a avea un spațiu al lor, gândit de ei, pentru ei, în incinta școlii, unde să poată desfășura diverse activități nonformale despre care doar auziseră și citiseră pe Internet că se pot bucura copiii din alte părți", povestește Ioana Ghiga, profesoară de limba și literatura română și consilier școlar la Școala gimnazială nr.1 Poienarii de Argeș, județul Argeș, coordonatoarea proiectului.
Primul pas a constat în obținerea acordului și sprijinului managementului școlii pentru utilizarea sălii de curs dezafectate – așa-numita "sală cu schelet" (foto) - în vederea creării clubului elevilor din Poienari.
"Lucrurile au ajuns să se schimbe într-un ritm alert, iar proiectul a fost primit cu o deschidere și cu un sprijin surprinzătoare de către comunitatea locală. S-au scorojit diverse mituri, cum ar fi <Copiii nu citesc>, <Părinții nu sunt implicați în activitatea școlară a elevilor>, <Profesorilor nu le pasă decât să-și încaseze salariul la finalul lunii>", spune directoarea școlii, Ana Maria Ivan.
Cu elevii în prim plan, s-a trecut la proiectarea efectivă a componentelor viitorului spațiu al clubului și s-a întocmit un buget de achiziții, necesar demarării campanie de atragere de sponsorizări, în fruntea căruia s-a aflat o tablă digitală interactivă. "Am fost uimită și impresionată de tot acest proces pe care n-am făcut decât să-l facilitez, implicându-mă cât mai puțin cu putință în negocierile de grup ale elevilor, în care spiritul lor practic și capacitatea de anticipare și rezolvare de probleme au avut întotdeauna câștig de cauză", relatează Ioana Ghiga.
Mterialele didactice vechi, covoarele și perdelele au fost sortate și depozitate, în vederea utilizării lor pentru un viitor muzeu al școlii din Poienari.
CITEȘTE ȘI Box-office-ul nord-american a scăzut cu 4% în 2019, cel mai mare declin din ultimii cinci ani
"În mare, tot proiectul a durat 400 de zile și a costat 32.000 lei", conchide Ioana Ghiga. Clubul Elevilor Școlii Gimnaziale Poienarii de Argeș a fost inaugurat pe 19 decembrie.
CITEȘTE ȘI Consorțiul Nord Stream 2 spune că mai are de amplasat 160 de kilometri din conducta spre Europa
"Activitățile la clubul elevilor vor fi din cele mai diverse: digitalizarea catalogului bibliotecii școlii (o idee a elevilor mei), ateliere artistice și de dezvoltare personală, de arhitectură, de grafică pe calculator, de animație, lansări de carte, club de film, spectacole de teatru pentru copii, <șezători virtuale> în limba română și în alte limbi de circulație internațională, ateliere de nutriție sănătoasă, programe de codare pentru școlari, videoconferințe cu diverse personalități din viața științifică și culturală, cu școli din alte țări și culturi", mai povestește Ioana Ghiga.
Prima activitate a Clubului este programată pe 29 decembrie și constă într-un atelier de gândire critică, organizat sub formă de jocuri de perspicacitate. Acesta va fi urmat urmat de o sesiune de observații astronomice susținut de Caravana Romanian Science Festival, formată din Eliza Casapopol (inginer în domeniul inteligenței artificiale la o firmă din Olanda) și Sandor Kruk (cercetător la Agenția Spațială Europeană) și 8 voluntari liceeni de la la Colegiul Național Brătianu din Pitești. Între timp, elevii au organizat un târg de Crăciun, ale cărui încasări merg către un fond din care se finanțează excursii.
"Sunt din Mioveni, am terminat Colegiul Brătianu, după care am studiat matematica la Oxford. Îmi place să mă implic în activități care educă tinerii și fac oamenii mai puțin plictisiți", spune Eliza Casapopol.