Pensiile speciale pentru primari și alți aleși locali, amânate până în 2021

Pensiile speciale pentru primari și alți aleși locali, amânate până în 2021
scris 23 dec 2019

Aplicarea prevederii din Codul Administrativ privind acordarea pensiilor speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene a fost amânată până la 1 ianuarie 2021, conform unui proiect de lege pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament.

Codul Administrativ, aprobat anul acesta de Guvernul Dăncilă prin ordonanță de urgență, a stabilit că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor primi la momentul retragerii din activitate pentru limită de vârstă, pe lângă pensie, și o indemnizație specială.

Urmărește-ne și pe Google News

Măsura era argumentată prin faptul că aleșii locali ar avea acum pensii mai mici decât unii angajați din primării sau consilii locale.

Concesie a Guvernului Orban: Angajații companiilor de stat vor putea cumula pensia cu salariul. Excepție valabilă și pentru profesorii din preuniversitar și personalul medical CITEȘTE ȘI Concesie a Guvernului Orban: Angajații companiilor de stat vor putea cumula pensia cu salariul. Excepție valabilă și pentru profesorii din preuniversitar și personalul medical

Luni, în plenul reunit al Parlamentului pentru procedura prin care Guvernul și-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative, printre care OUG nr. 114/2018, premierul Orban a anunțat că a acceptat un amendament formulat de USR prin care acordarea pensiilor speciale aleșilor locali este amânată.

Astfel, aplicarea articolelor din Codul Administrativ privind pensiile speciale ar urma să se aplice abia de la 1 ianuarie 2021, iar până atunci Curtea Constituțională, care a fost sesizată în acest sens, va decide dacă prevederile ordonanței de urgență respectă legea fundamentală.

Avocatul Poporului este cel care a sesizat Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea OUG 57/2019 referitoare la Codul Administrativ, invocând că aceasta nu răspunde exigențelor Constituției privind delegarea legislativă, contravine prevederilor constituționale privind mandatul reprezentativ, răspunderea membrilor Guvernului și controlul parlamentar al activității Guvernului și contravine art. 115 alin. (6) din Constituție, întrucât afectează regimul instituțiilor fundamentale ale statului, în speță Guvernul.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
speciale
amanare
guvern
orban
angajare
raspundere
indemnizatie
alesi
locali
primari
presedinti
consiliu
proiect
lege
parlament