FOTO Cartea de Identitate Simplă, fără cip, va avea și primele două versuri din imnul național

FOTO Cartea de Identitate Simplă, fără cip, va avea și primele două versuri din imnul național

Inquam Photos/Octav Ganea

scris 9 aug 2021

Simbolurile naționale vor fi prezente pe cartea de identitate simplă, cea care este fără CIP, existând stema națională, drapelul României, iar pe spate există chiar un element în relief unde sunt primele două versuri din imnul național. Pe verso se mai vede un brâu maramureșean. Mai mult, graficienii lucrează la introducerea drapelului și pe Cartea Electronică de Identitate (n.r. cu CIP), spune Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI.

”Alegerea noastră pentru gen în loc de ”sex” vine dintr-un regulament al UE care se aplică direct pe teritoriul nostru. La nivel european s-a stabilit însă că pentru elementele distinctive cum ar fi sexul se aplică legislația națională, iar la noi ea spune clar că există doar sexul masculin (M) și feminin (F). ”Nu există o decizie aprobată în acest sens, dar opțiunile merg către schimbarea termenului ”gen” cu ”sex”.”, a mai declarat Giulescu la Digi 24.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful Direcției pentru Evidența Populației din Ministerul de Interne (MAI), Cătălin Giulescu, a susținut miercuri seara o conferință de presă pe tema noii cărți electronice de identitate și a controverselor legate de absența steagului României și a înlocuirii termenului de Sex cu cel de Gen, aspecte criticate de unii deputați PNL și AUR., scrie Hotnews.ro

Acesta a precizat că implementarea cărții electronice de identitate, care acum este în stadiul de proiect pilot la Cluj-Napoca, a urmărit dispozițiile Hotărârii Guvernului 295/2021 care a avut și Anexe în care a fost stabilită forma și conținutul atât pentru cartea electronică de identitate (CEI), cât și pentru cartea simplă de identitate.
  • "Această Hotărâre de Guvern a fost supusă în transparenta decizională în 17 noiembrie pe site-ul MAI. Cu acea ocazie au fost publicate și 2 anexe, una cu forma și conținutul CEI si o anexa cu forma și conținutul cărții de identitate simple (fără suport electronic).
  • În ceea ce privește CEI, de la momentul respectiv în transparență decizională s-a precizat în Anexă că acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea Gen, dar Hotărârea de Guvern precizeaza că sunt doar 2 opțiuni - feminin și masculin. Nu exista niciun fel de alta intervenție.
  • Pentru că CEI este și document de călătorie, suntem obligați să respectăm Regulamentul UE. Acest Regulament stabilește niște conditii esențiale. În primul rând niște elemente de identificare vizuală, respectiv steagul UE pentru acest document prin care cetățenii își pot exercita dreptul la libera circulație.
  • Acest Regulament stabilește că suntem obligați să respectăm un standard ICAO, care ne obligă să structurăm formatul documentului având în vedere niște zone obligatorii, tocmai pentru ca acest document să poata fi citit electronic și să poată fi vizual ușor de identificat anumite câmpuri.
  • Întrucât prin Regulament suntem obligați să introducem steagul UE, pentru identificarea națională am păstrat stema națională. Pe cartea simplă de identitate observați steagul României și stema națională.
  • În ceea ce privește cartea electronică de identitate, tehnic este aproape imposibil să introducem steagul României cu actualele tehnologii. Putem lua în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esența proiectului pilot.
  • Unele state au optat pentru a păstra steagul național (spre exemplu Franța), dar nu există stema, tocmai pentru că este spațiu limitat.
  • Din informațiile existente până acum, doar 2 state membre - Franta și Cipru - au notificat noul document de identitate care corespunde Regulamentului UE. Celelalte state membre probabil vor notifica in perioada urmatoare, așa cum și Romania o va face.", a declaratCătălin Giulescu, directorul general al DEPABD din MAI.
O rusoaică a dat în judecată McDonalds: a încălcat postul mare ispitită de o reclamă CITEȘTE ȘI O rusoaică a dat în judecată McDonalds: a încălcat postul mare ispitită de o reclamă

Într-adevăr, Anexa la HG-ul care a reglementat forma și conținutul cărții electronice de identitate din România, act publicat în Monitorul Oficial în data de 14 mai 2020, prevede că pe fața documentului vor fi prezentate, alături de alte date personale, și "Genul titularului (F pentru feminin și M pentru masculin)".

Acest aspect este contrar însă celor menționate în Regulamentul UE 1157/2019 care vizează armonizarea cărților electronice de identitate în Uniunea Europeană, care la alineatul (24) din preambulul prevede că:

  • "Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul (n.a în versiunea în limba engleză este folosit termenul gender-gen în locul celui de 'sex') unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv."

FOTO Cartea de Identitate Simplă, fără cip, va avea și primele două versuri din imnul național

viewscnt
Afla mai multe despre
cartea de identitate electronică