Reprezentanții federațiilor sindicale din educație au anunțat, marți, că vor declanșa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 și 13.00. Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizațiile sindicale în rândul angajaților din sistem. Salariații din învățământ solicită majorarea salariilor, investiții în baza materială a școlilor, eliminarea birocrației, dar și măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în școli.
”Nemulțumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbușirea puterii de cumpărare din cauza inflației, anomalii în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere și altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federației Sindicatelor din Învățământ procentul de grevă este de 71,29% dint totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (...) Acesta este rezultatul, este voința oamenilor de a declanșa conflictul colectiv de muncă și de a intra în grevă generală”, a anunțat, marți, liderul FSLI, Simion Hăncescu.
El a explicat că la ultima grevă generală, care a avut loc în urmă cu aproape 18 ani, 60% dintre membrii de sindicat din învățământ au fost pentru această acțiune, scrie News.ro
La rândul său, Marius Nistor, liderul Federației ”Spiru Haret”, a arătat că 73,23% dintre membrii Federației s-au exprimat pentru grevă. Acesta a precizat că din 17 mai, între orele 11-13, va începe o grevă de avertisment, în aceste ore urmând a fi oprită orice activitate.
”Conform datelor referendumului declanșat de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret împreună cu FSLI (...) din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat în favoarea declanșării grevei generale cu începere din 22 mai. Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislației în vigoare, de declanșarea unei greve de avertisment care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11-13, cu încetarea tuturor activităților specifice care ar trebui să se desfășoare în unitățile de învățământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor.
El a precizat că participarea dascălilor la marșul din 10 mai a fost un ”mesaj extrem de puternic” transmis de salariații din sistem către guvernanți, mesaj conform căruia angajații din educație nu mai acceptă tergiversarea unor măsuri care să rezolve doleanțele personalului didactic, nedidactic și didactic auxiliar.