Decizia Guvernului, pe fondul coronavirus, de a închide restaurantele și de a le permite să efectueze doar livrări, fără să mai fie acceptată servirea în local, îi determină pe proprietarii acestora să caute soluții. Poetul Mircea Dinescu, proprietarul a două restaurante, a decis acum să se reprofileze și să intre pe nișa de livrări. Cu un serviciu de catering care va include însă și lăutari, cu măști medicale.
În această perioadă, TVR, post public de televiziune unde avea o emisiune, a tăiat toate colaborările, iar pentru bugetul poetului a fost doar una dintre cele trei lovituri, alături de închiderea restaurantului și de faptul că oamenii nu mai ies să cumpere ziare, iar tirajul săptămânalului la care scrie a scăzut drastic.
"De săptămâna viitoare vreau să reîncep să gătesc, dar mâncarea nu va mai fi servită în restaurant, ci livrată la domiciliu. Toate mâncărurile vor fi preparate de mine, pentru că oricum n-am altceva de făcut, iar gătitul va fi o formă de terapie", a declarat pentru Profit.ro Mircea Dinescu.
El va lansa însă un serviciu de catering cu lăutari. Poetul afirmă că lumea chefuia chiar și în vreme de ciumă, când se spunea că singurul medicament care avea efect era vinul, considerat un bun dezinfectant.
"Am doi lăutari, Gogu de la Poiana Mare, de 90 de ani, și altul mai tânăr, Gogu de la Calafat. Îi testez permanent împotriva coronavirusului. Le pun măști și o să-i trimit la oameni acasă să le cânte, cu o damigeană de vin și o gâscă la cuptor", spune Dinescu.
Simultan, el continuă să vândă preparate la restaurantul său, Politică și Delicatețuri, din apropierea Halei Traian, București, dar prin gard.
"Încerc să transform temporar business-ul în catering, pentru că e singura soluție. În București, pentru că nu vorbim de zona rurală, nu prea mai sunt gospodinele de odinioară, care făceau toată ziua ciorbă și diverse alte mâncăruri", explică Dinescu.
Poetul a constatat că în România nu sunt puse deloc la punct metode de ajutorare a industriei care furnizează alimente către populație. și apreciază ca greoaie procedura prin care restaurantele pot ține angajații, deși turismul ar fi trebuit să fie printre cele mai protejate industrii, deoarece "oglindește imaginea întregii țări". În România, adaugă Dinescu, industria HoReCa este privită ca o chestie neserioasă, căreia nu trebuie să-i dai prea multă importanță. "Oricum, industria asta era într-o situație dificilă, pentru că găseam greu personal, iar această lovitură dată de coronavirus o poate îngropa definitiv", mai spune acesta.