EXCLUSIV Popoviciu vrea să debranșeze BIG Berceni de la RADET pentru modernizarea Pieței Sudului, cu implicarea Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei

EXCLUSIV Popoviciu vrea să debranșeze BIG Berceni de la RADET pentru modernizarea Pieței Sudului, cu implicarea Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 feb 2019

Compania Băneasa Investments SA, controlată indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, vrea să debranșeze temporar complexul comercial BIG Berceni de la sistemul public centralizat de termoficare administrat de RADET și să împrumute gratuit de la Primăria Sectorului 4 o centrală termică, care să asigure încălzirea clădirii pe perioada debranșării, potrivit unui document al companiei.

Ca parte a aceluiași plan, Băneasa Investments intenționează să închirieze Primăriei de sector o suprafață de 340 metri pătrați din complexul BIG Berceni, pe care autoritatea locală să construiască o parcare.

Urmărește-ne și pe Google News

Contactată de Profit.ro pentru detalii, Primăria Sectorului 4 nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol. Reprezentanții Băneasa Investments nu au putut fi contactați.

EXCLUSIV Popoviciu vrea să debranșeze BIG Berceni de la RADET pentru modernizarea Pieței Sudului, cu implicarea Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei
Acord confidențial: Apple va plăti Fiscului francez taxe retroactive pe 10 ani CITEȘTE ȘI Acord confidențial: Apple va plăti Fiscului francez taxe retroactive pe 10 ani

"Complexul Comercial Big Berceni nu este debranșat de la sistemul centralizat de termoficare, rețeaua termică este în funcțiune și alimentează consumatorul menționat. Nu s-a înregistrat până la această dată la RADET București nicio solicitare de debranșare", a transmis RADET, la solicitarea Profit.ro.

Reprezentanții RADET au explicat însă că Primăria Sectorului 4 a solicitat Regiei autonome, în octombrie 2018, asigurarea frontului de lucru pentru realizarea lucrării “Modernizarea, extinderea, desființarea parțială a construcțiilor din ansamblul Piața Agroalimentară Berceni Sudului”, prin tăierea și blindarea conductei RADET din această zonă.

"Rețelele publice de alimentare cu energie termică pe care RADET le deține în interiorul limitelor terenului vizat de lucrarea mai sus menționată, precum și instalațiile, construcțiile și terenurile aferente fac parte din domeniul public. Instalațiile aparțin Primăriei Municipiului București, iar RADET le are în întreținere și administrare. Reprezentanții Regiei autonome au menționat faptul că pe acest teren nu se pot face construcții decât după modificarea traseului rețelelor de termoficare", au arătat cei de la RADET.

ULTIMA ORĂ Ioan Bendei a demisionat din funcția de administrator al RCS & RDS CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ioan Bendei a demisionat din funcția de administrator al RCS & RDS

Potrivit sursei citate, s-a stabilit între reprezentanții RADET, cei ai Primăriei Sectorului 4 și Compania Municipală Energetica, controlată de Primăria Generală a Capitalei, ca proiectul de deviere a rețelei primare de termoficare și executarea lucrărilor să fie realizate de către Compania Municipală Energetica.

Compania Municipală Energetica a fost înființată pentru salvarea încălzirii centralizate din Capitală, prin preluarea activelor și operațiunilor RADET și ELCEN, ambele aflate în insolvență. Procedurile sunt în prezent blocate, din cauza unor complicații de natură juridică și a neînțelegerilor dintre principalele entități implicate.

În toamna anului trecut, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, anunța începerea lucrărilor la proiectul de modernizare și extindere a pieței Berceni - Sudului, investiție estimată la peste 35 milioane lei și care include construcția unei parcări cu 400 de locuri.

"Construcția pieței va începe în același timp cu cea a parcării de 400 de locuri, de la Piața Sudului, care va avea două funcțiuni: deservirea celor care vin în zona Piața Sudului și a celor care au nevoie de un spațiu de tip park&ride, pentru a traversa orașul cu metroul, sau cu alte mijloace de transport în comun. Fundația acestei parcări este aproape gata, de aceea pot spune că lucrările vor fi finalizate la jumătatea anului viitor", declara Băluță în octombrie 2018. Cu 2 ani înainte, Băluță afirma că ia în calcul retragerea autorizației de funcționare a complexului BIG Berceni dacă proprietarul nu amenajează locuri de parcare auto.

Finanțele au mandatat mai multe bănci mari din afara țării să pregătească o ieșire pe piețele externe. Vor să se împrumute prin vânzarea de obligațiuni în euro după problemele de pe piața internă CITEȘTE ȘI Finanțele au mandatat mai multe bănci mari din afara țării să pregătească o ieșire pe piețele externe. Vor să se împrumute prin vânzarea de obligațiuni în euro după problemele de pe piața internă

Cel puțin la nivelul finalului anului 2017, cei de la Băneasa Investments aveau și ei în vedere un "plan de investiții și măsuri pentru reabilitarea și valorificarea complexului comercial BIG Berceni, în vederea măririi potențialului comercial al acestuia", după cum a relatat Profit.ro la acel moment.

Complexul comercial BIG Berceni a fost inaugurat în februarie 1975 și avea, în primii ani, peste 35.000 de clienți zilnic și mai mult de 30.000 de mărfuri alimentare și nealimentare puse la vânzare. Și astăzi un mister pentru mulți dintre locuitorii cartierului bucureștean Berceni, numele BIG înseamnă Băcănie, Industriale, Gospodina.

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu (57 de ani), aflat sub supravegherea poliției londoneze, a declarat pentru Profit.ro, într-una dintre extrem de rarele sale discuții cu presa, că decizia instanței de judecată de confiscare și revenire în proprietatea statului a terenului de 224 de hectare din Băneasa în dosarul în care a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare, pe care a contestat-o deja la Înalta Curte, va genera, în cazul în care rămâne identică și după apel, „o situație atât de complexă pentru care răspunsul nu poate fi simplu“.

În plus, două firme înregistrate în Cipru și care dețin participații la mai multe companii prin care Popoviciu derulează proiecte imobiliare cer statului român despăgubiri de peste 200 milioane dolari la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington pentru sechestrele instituite de DNA pe activele lor, în dosarul Ferma Băneasa

viewscnt
Afla mai multe despre
puiu popoviciu
baneasa investments
big berceni
piata sudului
parcare
locuri de parcare
radet
debransare radet
primaria sectorului
primaria capitalei
compania municipala energetica