Creșterea costurilor de împrumut ale Marii Britanii nu va conduce la o repetare a crizei provocate de fosta administrație Truss

Creșterea costurilor de împrumut ale Marii Britanii nu va conduce la o repetare a crizei provocate de fosta administrație Truss
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:49

Costurile împrumuturilor din Regatul Unit sunt crescute după ce guvernul laburist a dezvăluit miercuri un pachet uriaș de împrumuturi și majorări de taxe în bugetul său pentru anul viitor, dar analiștii au minimizat posibilitatea unei a doua crize de ”mini-buget” pe piața britanică de obligațiuni, transmite CNBC.

Randamentul obligațiunilor pe termen de 10 ani, reprezentând costuri de împrumut pe termen mediu pentru guvern, a scăzut ușor vineri. Cu toate acestea, a fost încă peste 4,4%, în creștere de la aproximativ 4,3% înainte de bugetul de miercuri, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Randamentul obligațiunilor pe 2 ani a crescut de la aproximativ 4,2% miercuri la 4,414% în sesiunea de vineri.

Randamentele se deplasează invers prețurilor, astfel încât randamentele mai mari reprezintă o vânzare a obligațiunilor - și o aversiune față de finanțarea datoriilor Marii Britanii.

Companiile din Marea Britanie avertizează că bugetul care majorează impozite al guvernului laburist va afecta angajările și va stimula inflația CITEȘTE ȘI Companiile din Marea Britanie avertizează că bugetul care majorează impozite al guvernului laburist va afecta angajările și va stimula inflația

Pe lângă majorări de taxe de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline, ministrul de Finanțe Rachel Reeves a anunțat miercuri o creștere semnificativ mai mare a împrumuturilor pe termen scurt decât se așteptau mulți economiști.

Reeves a spus că măsurile sunt necesare pentru tranziția bugetului către un echilibrual cheltuielilor de zi cu zi, investind în același timp în servicii publice și infrastructură.

Multe dintre planurile ei au ajuns la public în avans, pregătind piețele pentru impact. Însă traderii sunt precauți, având în vedere istoria recentă a Regatului Unit cu mișcări volatile ale obligațiunilor, chiar dacă multe condiții macro-în special reducerea semnificativă a inflației - sunt acum diferite.

Fostul prim-ministru Liz Truss a fost criticat pe scară largă în toamna anului 2022 pentru că a provocat ravagii pe piețe, anunțând o creștere uriașă a împrumuturilor pentru finanțarea reducerilor de taxe, fără niciun avertisment prealabil. Incidentul a făcut ca randamentele obligațiunilor să crească atât de rapid, încât au amenințat că vor destabiliza fondurile de pensii.

Rezervele valutare la BNR au scăzut în octombrie, după plata unor datorii CITEȘTE ȘI Rezervele valutare la BNR au scăzut în octombrie, după plata unor datorii

În notele care analizează bugetul din această săptămână, unii economiști au sugerat că amploarea expansiunii fiscale anunțate de Reeves va duce la o inflație ușor mai mare și la un ritm mai lent al reducerii ratei dobânzii cheie a Băncii Angliei; deși alții susțin că BOE va relaxa politica monetară în același ritm, având în vedere nivelul scăzut al inflației serviciilor.

De asemenea, a urmat o dezbatere despre cât de mult vor stimula politicile ei creșterea economică, un obiectiv cheie al guvernului laburist.

Office for Budget Responsibility – un organism finanțat de guvern, dar independent din punct de vedere politic – și-a ridicat perspectivele de creștere pe termen scurt a Regatului Unit, dar și-a redus proiecția pe termen mai lung, într-o prognoză pe cinci ani publicată miercuri.

Dincolo de o creștere economică pe termen scurt, este puțin probabil ca bugetul să ofere beneficii semnificative de creștere până după acel termen de cinci ani, potrivit analiștilor băncii Deutsche Bank.

Susannah Streeter, șefa departamentului monetar și piețe la Hargreaves Lansdown, a declarat că creșterea primei de risc pentru datoria Regatului Unit nu s-a datorat exclusiv îngrijorării investitorilor cu privire la un buget inflaționist.

Investițiile străine directe au crescut la nivel global CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe au crescut la nivel global

”Este, de asemenea, această preocupare cu privire la exact unde vor ajunge toate aceste cheltuieli suplimentare pentru investiții și cât de responsabil va fi guvernul în utilizarea acelor bani.

Deci, prima de risc a revenit, într-o oarecare măsură, în Marea Britanie”, a declarat Streeter vineri, pentru CNBC.

”Nu este așa cum am văzut cu mini-bugetul Trussonomics, când această creștere a fost cu adevărat mare după ce au venit acele reduceri de impozite nefinanțate. Este doar această oboseală suplimentară că, știți, aceasta este o taxă mare, acesta este un buget mare de cheltuieli, deci va folosi guvernul prudență în executarea strategiei sale? Și cred că asta vor să vadă investitorii în obligațiuni”, a continuat ea.

La fel ca în urma mini-bugetului Truss, lira sterlină a scăzut inițial față de dolarul american și euro, deși nu la același nivel. Lira a înregistrat o revenire moderată vineri și a fost cu 0,5% mai mare față de dolarul verde, tranzacționându-se în jurul valorii de 1,296 USD pe unitate.

Kyle Chapman, analist valutar la Ballinger Group, a spus că randamentele obligațiunilor au luat, probabil, exemplu din SUA, vineri, unde randamentele obligațiunilor au scăzut inițial după ce un raport privind locurile de muncă, sub așteptări, a părut să stimuleze argumentul pentru o reducere mai agresivă a dobânzii de referință de către Rezerva Federală.

Preocupări globale

”Piața are dreptate să fie îngrijorată” de perspectivele fiscale ale Regatului Unit, a declarat pentru CNBC Mohit Kumar, economist financiar-șef pentru Europa la Jefferies.

”Am avut un buget expansionist, inclusiv 70 de miliarde de lire sterline în cheltuieli finanțate prin majorări de taxe. O mulțime de think tank-uri se întreabă dacă majorările de taxe vă vor oferi atâția bani pe cât sperați și nu este evident. Aceasta este o îngrijorare. Dar în al doilea rând, fundalul este îngrijorător din punct de vedere fiscal. Urmează alegeri în SUA, iar piața este foarte îngrijorată de alegerile din SUA și de ce se întâmplă pe plan fiscal... global. În general, oamenii devin îngrijorați de deficitul fiscal și de emisii”

Inflația în Zona Euro a urcat la 2% în octombrie, mai mult decât estimau analiștii, de la 1,7% în septembrie. Rămâne totuși în ținta BCE CITEȘTE ȘI Inflația în Zona Euro a urcat la 2% în octombrie, mai mult decât estimau analiștii, de la 1,7% în septembrie. Rămâne totuși în ținta BCE

Kumar a spus că mișcările pieței de obligațiuni de săptămâna aceasta au fost, de asemenea, parțial tehnice, pe fondul unei eliminări ”a tranzacțiilor mai accentuate” din Marea Britanie, unde investitorii profită din creșterea randamentelor pe termen lung în raport cu randamentele pe termen scurt.

”Dacă inflația este mai mare, creșterea este mai mare, Banca Angliei nu trebuie să reducă atât de agresiv”, a spus Kumar.

Deși o vânzare continuă a obligațiunilor ar reprezenta un pericol, el a spus că nu vede o repetare a crizei mini-bugetului pentru 2022. Această mișcare a fost ”de natură foarte tehnică”, a remarcat Kumar.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
companii
buget
criza