Ministerul Muncii efectuează simulări pe mai multe variante de majorare a pensiilor pentru anul în curs, în contextul în care inflația accelerată afectează puterea de cumpărare a populației, inclusiv a pensionarilor, dar crește în același timp încasările statului din taxe și impozite. Variantele luate în calcul sunt creșterea punctului de pensie cu 5%, 8% sau 10%, au declarat pentru Profit.ro surse din Ministerul Muncii. Președintele României, Klaus Iohannis, a pledat, marți, pentru creșterea pensiilor, afirmând că este "imoral" și "incorect" ca doar pensionarii să plătească "prețul" crizelor. Iohannis a anunțat că Guvernul va veni cu un plan serios în această chestiune.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În cazul în care Guvernul decide o creștere a pensiilor, aceasta ar putea avea loc în toamnă, după rectificarea bugetară, posibil în septembrie, potrivit informațiilor Profit.ro. O majorare din septembrie ar pune o presiune mai redusă asupra bugetului pe pe 2022, întrucât ar influența cheltuielile pentru acest an doar pe ultimele luni.
Pensionarii au primit o majorare de 10% a punctului de pensie, de la 1.442 lei la 1.586 lei, la începutul acestui an, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele Iohannis a anunțat un "plan serios" al Guvernului pentru a reduce impactul inflației asupra pensionarilor.
"În condițiile în care avem inflație, avem prețuri în creștere, (...) e evident că și pensiile trebuie să crească pentru a da șansa pensionarilor să-și permită cel puțin un minim necesar. Așa cum cresc salariile atunci când avem inflație și prețuri în creștere, așa trebuie să crească și pensiile. E imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari. Pensionarii nu au nicio posibilitate să intervină cum are cineva care e în deplinătatea forțelor - dacă nu-i ajung banii, își caută alt job, poate mai lucrează peste program și așa mai departe. Pensionarii stau în ceea ce primesc - pensia lor și mi se pare rezonabil ca nivelul acestei pensii să fie adaptat situației. E clar că Guvernul trebuie să vină - și va veni - cu un plan serios care abordează frontal această chestiune", a declarat Iohannis.
Costurile cu pensiile reprezintă una dintre cele mai importante cheltuieli ale bugetului, dar sunt susținute direct din contribuțiile angajaților, la care se adaugă o subvenție de la bugetul de stat care compensează în mare măsură golul lăsat la Pilonul I de transferul unei părți a contribuției angajaților către Pilonul II.
Inflația de aproape 14%
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bunăGazele sunt vedetele scumpirii, cu 85%, iar dintre alimente se disting cartofii, cu 41%.
Rata inflației de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%.