EXCLUSIV Instanțele au început să anuleze amenzile militare din starea de urgență. Statul trebuie să restituie banii încasați

EXCLUSIV Instanțele au început să anuleze amenzile militare din starea de urgență. Statul trebuie să restituie banii încasați

Inquam Photos

scris 11 iul 2020

De luna trecută, mai multe instanțe de judecată din țară au început să emită decizii motivate în procesele în care persoanele amendate de polițiști și jandarmi pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare, emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19, au contestat amenzile primite. Toate hotărârile judecătorești văzute de Profit.ro sunt în favoarea reclamanților și se bazează pe decizia din mai a Curții Constituționale, potrivit căreia prevederile referitoare la amenzi din legislația primară a stării de urgență contravin legii fundamentale.

În plus, judecătorii dau dispoziții de restituire a sumelor plătite ca amenzi de cei sancționați. 

Urmărește-ne și pe Google News

În unele cazuri, instituțiile care au dictat amenzile chiar depun întâmpinări în care arată că sunt de acord cu plângerile contravenționale ale reclamanților, dat fiind decizia CCR.

Anul 2020 va fi marcat de cea mai gravă recesiune de la criza financiară din Asia din 1997-1998. Economia Thailandei va scădea cu 5% în acest an, iar a Japoniei cu 3% CITEȘTE ȘI Anul 2020 va fi marcat de cea mai gravă recesiune de la criza financiară din Asia din 1997-1998. Economia Thailandei va scădea cu 5% în acest an, iar a Japoniei cu 3%

"Intimatul Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara a transmis prin e-mail la data de 24.06.2020 întâmpinare, prin care arată că este de acord cu admiterea plângerii deduse judecății în sensul anulării procesului verbal contestat având în vedere dispozițiile Deciziei Curții Constituționale nr. 152/06.05.2020 publicată în M.O. în data de 13.05.2020 prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate, constatându-se că prevederile art. 28 din OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale", se arată într-una din hotărâri.

Cele mai multe spețe vizează amenzi aplicate pentru deplasări ale reclamanților amendați în afara locuinței fără ca aceștia să aibă asupra lor declarația pe proprie răspundere impusă prin Ordonanța Militară nr. 3/2020 sau fără ca aceasta să fi fost completată corect.

"În motivarea în fapt a plângerii, petentul arată că a fost sancționat cu suma de 2.000 lei motivat de faptul că nu ar fi avut declarația pe propria răspundere completată, lucru care nu este adevărat; i s-a spus că nu a trecut unde se deplasează și nu a trecut orele de deplasare", se menționează într-unul din documente.

NEPI Rockcastle și AFI Europe reiau negocierile privind vânzarea portofoliului de birouri, în paralel cu arbitrajul CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle și AFI Europe reiau negocierile privind vânzarea portofoliului de birouri, în paralel cu arbitrajul

Există însă și alte tipuri de situații.

"În motivarea plângerii, petentul arată că prin procesul-verbal contestat a fost sancționat cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru faptul că în data de 09.04.2020 a format un grup mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună", se precizează în altă motivare.

"În motivarea cererii, petenta a arătat că a fost acuzată că a încălcat OM 3/2020, însă în data de 11.04.2020, ora 23.00, când a fost sancționată se deplasa în Piața Rahova să achiziționeze flori, aceasta fiind ocupația sa, astfel încât motivul deplasării se încadra între motivele prevăzute în OM 3/2020, fiind în scop profesional", se menționează în altă speță.

Surpriză: Blue Air, cel mai mare transportator aerian român, a declanșat procedura de concordat preventiv, un mecanism de prevenire a insolvenței. Vor fi reeșalonate datorii de 100 milioane euro în următoarele 18 luni CITEȘTE ȘI Surpriză: Blue Air, cel mai mare transportator aerian român, a declanșat procedura de concordat preventiv, un mecanism de prevenire a insolvenței. Vor fi reeșalonate datorii de 100 milioane euro în următoarele 18 luni

În toate, însă, procesele verbale contravenționale sunt anulate și se dispune, acolo unde este cazul, restituirea amenzilor achitate, argumentul fundamental fiind neconstituționalitatea normei de sancționare. "(...) instanța apreciază că declararea ca neconstituțională a textului legal în baza căruia a fost constatată și sancționată fapta petentului conduce la lipsa trăsăturii legalității contravenției. Or, nemaiexistând un temei legal pentru sancționarea faptei ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 152/06.05.2020, instanța constată că se impune anularea procesului-verbal contestat", scrie într-una din motivări.

Senatul a adoptat la jumătatea lunii trecute un proiect de lege care prevede anularea în mod automat a amenzilor dispuse de autorități în starea de urgență, fără a mai fi nevoie de contestarea lor în instanță, pentru a se evita supraîncărcarea acestora. Draftul de act normativ se află în prezent la comisiile Camerei Deputaților, cameră decizională. Peste 300.000 de români au fost amendați în timpul stării de urgență.

Tot luna trecută, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că, dintr-un total de amenzi aplicate în starea de urgență de peste 600 milioane lei, au fost achitate doar circa 100 milioane lei.  

Asta după ce, în mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis Profit.ro că toate tipurile de amenzi, cu excepția unuia singur, sunt plătite "la grămadă", în același cont de Trezorerie, și că, în consecință, nu poate spune cât a încasat efectiv statul doar din amenzile aplicate de polițiști și jandarmi pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi ordonante militare
amenzi restrictii deplasare stare de urgenta
amenzi stare de urgenta contestatii
restituire amenzi stare de urgenta
amenzi stare de urgenta neconstitutionale