EXCLUSIV Curtea de Apel București încetează de mâine aproape complet activitatea. Se vor judeca doar cazuri urgente de penal, cu minori și măsuri asigurătorii

EXCLUSIV Curtea de Apel București încetează de mâine aproape complet activitatea. Se vor judeca doar cazuri urgente de penal, cu minori și măsuri asigurătorii
scris 20 iun 2023

Cei peste 200 de judecători ai Curții de Apel București (CAB), cea mai mare din țară, au decis în Adunarea Generală de astăzi, cu unanimitate de voturi, încetarea activității tuturor secțiilor, începând de miercuri, 21 iunie, cu excepția câtorva tipuri de cazuri urgente, mult mai puține decât urgențele care ar fi continuat să fie judecate în vacanță, ca formă de protest față de proiectul reformei pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraților. Un alt punct votat în unanimitate a fost atacarea proiectului la Curtea Constituțională, conform informațiilor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Este posibil ca demersul să fie urmat și de alte curți de apel din țară. Tot astăzi, suspendarea activităților care nu sunt urgente a fost deja decisă de Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului București, dar și de adunările generale ale parchetulelor de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, de pe lângă Tribunalul București și judecătoriile de sector din Capitală. 

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE ora 12.11 Informațiile Profit.ro au fost confirmate - VEZI MAI JOS comunicatele parchetului și instanțelor care au decis forme de protest cu suspendarea activității.

Cazurile penale cu arestați, câteva dintre cele cu minori (ex. plasament și alte măsuri de protecție) sau măsurile asigurătorii sunt printre puținele în care magistrații CAB vor mai judeca începând de mâine.

Secții întregi vor înceta complet activitatea, precum cele de comercial, de litigii de muncă și asigurări sociale, de civil sau de contencios administrativ, nejudecând nici acele cazuri considerate anterior urgente, care nu erau în mod normal întrerupte în timpul vacanței judecătorești.

Nu vor mai fi judecate nici cazurile de comercial sau cele de achiziții publice, ori suspendări de acte administrative, pentru care erau necesare termene mai rapide. Accesul la justiție va fi oprit pentru aproape toate cazurile, în toate materiile dreptului, de la divorțuri, la executări silite, anulări și suspendări de acte ale autorităților, litigii civile și comerciale.

ULTIMA ORĂ ANPC pierde în instanță pe calculul ratelor la credite. Ordinul președintelui, suspendat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ANPC pierde în instanță pe calculul ratelor la credite. Ordinul președintelui, suspendat

Potrivit hotărârii adunării generale, magistrații CAB au decis, cu majoritate de voturi, continuarea protestului (până când puterea legiuitoare va respecta statutul judecătorilor și munca lor tot mai împovărătoare de la an la an, atât a lor, cât și a personalului auxiliar de specialitate), prin suspendarea activității de judecată.

Singurele cazuri considerate urgente, pentru care nu se va suspenda activitatea vor fi:

- În materie civilă: răpiri internaționale de copii, plasamente, adopții, custodii publice, ordine de protecție, declarare ca indezirabili, ordonanțele președințiale, măsuri sigurătorii, suspendările provizorii de executare

-În materie penală: cauze în care sunt inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauzele în materia executării pedepsei, în primă instanță și cale de atac, verificarea măsurilor asiguratorii.

EXCLUSIV Construcții Erbașu își face firmă de recrutare de muncitori imigranți, după ce a constatat că angajații asiatici fug în Vest. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Construcții Erbașu își face firmă de recrutare de muncitori imigranți, după ce a constatat că angajații asiatici fug în Vest. "Din păcate, muncitorii asiatici sunt foarte volatili, plimbăreți."

Un alt punct votat, în unanimitate, este sesizarea Președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatul Poporului, Președintelui României, Președintelui Camerei Deputaților, Președintelui Senatului pentru a sprijuni întregul corp al magistraților, prin formularea obiecțiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României

Adunări generale ale magistraților sunt convocate la toate instanțele din țară pentru a evalua impactul proiectului de reformă a pensiilor și a decide acțiuni de protest. Până acum, încetarea activității cu excepția cazurilor urgente a fost decisă deja de Tribunalul Buzău, chiar înainte de începerea vacanței judecătorești.

Curtea de Apel București este cea mai mare din țară și funcționează cu 10 secții: două de penal, una pentru cauze cu minori și familie, trei civile (una și pentru cauze de proprietate intelectuală), una pentru conflicte de muncă și asigurări sociale și trei secții de contencios administrativ și fiscal (dintre care una specială pentru achiziții publice).

CAB are arondate șase Tribunale (cu judecătoriile aferente), ale căror cazuri le judecă în apel: București, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Ilfov, Teleorman.

Potrivit raportului de activitate, în 2021 au fost judecate 778.000 de procese la nivelul CAB și al instanțelor arondate, din care doar la Curtea de Apel aproape 70.000 de cazuri, de către cei 208 judectători, care au avut astfel, în medie, o încărcătură 336 de cazuri pe an.

UPDATE ora 12.11 -

Comunicatul Tribunalului București:

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București, întrunită în ședința din 20 iunie 2023, la convocarea Președintelui Tribunalului București, în prezența a 213 judecători:

– a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independența și a afecta statutul constituțional al judecătorilor;

– a hotărât, cu o majoritate covârșitoare, adoptarea unei forme de protest față de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepția următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, perchezițiile domiciliare și cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanțe președințiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgență, ordine de protecție, răpirile internaționale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acțiune în constatarea nelegalității grevei, acțiune în suspendarea grevei).

UPDATE ora 12.21 -

Comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești:

La data de 20.06.2023 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești s-au întrunit în Adunarea Generală, în cadrul căreia s-a luat act de comportamentul neloial al puterii legislative și executive față de principiile ce guvernează activitatea magistraților procurori.

Lipsa transparenței puterii legislative și executive și lipsa de predictibilitate în ceea ce privește propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022, afectează grav drepturile și interesele legale, atât ale procurorilor, cât și ale cetățenilor, precum și stabilitatea și statutul magistraților procurori.

În cadrul Adunării Generale a procurorilor s-a hotărât, ca măsură de protest, suspendarea pe termen nelimitat a activității de relații cu publicul, a activităților de urmărire penală care nu au caracter de urgență, precum și participarea procurorilor doar în ședințele de judecată care impun urgență.

Totodată, au fost convocate Adunările Generale ale procurorilor din cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunalele Buzău, Dâmbovița, Prahova și Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Buzău, Râmnicu-Sărat, Pogoanele, Pătârlagele, Târgoviște, Găești, Pucioasa, Răcari, Moreni, Ploiești, Câmpina, Vălenii de Munte, Mizil și Sinaia, în care s-a hotărât suspendarea pe termen nelimitat a activității de relații cu publicul, restrângerea activității de soluționare a dosarelor penale care nu au caracter de urgență, raportat la starea de fapt, la cele în care s-au dispus măsuri preventive, precum și participarea procurorilor doar în ședințele de judecată care impun urgență.

Comunicatul complet al Curții de Apel București:

“Judecătorii Curții de Apel București, întruniți astăzi în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenți, ca, începând cu data de 21 iunie 2023, să adopte forma de protest a  amânării judecării cauzelor, cu excepția cauzelor urgente mai jos menționate, până când puterea legiuitoare va respecta statutul și munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât și a personalului auxiliar de specialitate.

Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenței și lipsei de transparență a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaș de cauze, incompatibilitățile și interdicțiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului și a independenței, prin lezarea chiar a demnității profesiei.

Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiți să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societății ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat și independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societății de a avea o justiție independentă și imparțială. Independența judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societății acele garanții de independență, atât de necesare.

Pensia judecătorilor, de serviciu și nu specială, așa cum s-a afirmat în spațiul public, este consacrată în legislația națională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului și garanțiile de independență pe care acesta trebuie să le ofere.

Eliminarea acestei componente a independenței judecătorului este în dezacord cu jurisprudența constantă a Curții Constituționale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.

De asemenea, modificările legilor justiției recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată.

Totodată, judecătorii întruniți în Adunarea Generală au decis să sesizeze Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatul Poporului, Președintele României, Președintele Camerei Deputaților, Președintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraților, prin formularea obiecțiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României.

De asemenea, s-a hotărât mandatarea președintelui Curții de Apel București în adoptarea unei rezoluții de către președinții curților de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfășura la Iași, în data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justițiabililor, s-a decis, în Adunarea Generală, judecarea următoarelor cauze:
- în materie civilă: ordonanță președințială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaționale de copii, plasamente, adopții, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecție
- în materie penală: cauzele în care sunt inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanță și căi de atac), verificare măsuri asiguratorii.

Pentru reevaluarea situației, în funcție de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel București urmează a fi reconvocată la un moment ulterior.""

Comunicatul Curții de Apel Cluj:

„Judecatorii Curtii de Apel Cluj, intruniti astazi in Adunarea Generala, au decis, cu unanimitatea celor prezenti, ca, incepand cu data de 21 iunie 2023, sa adopte forma de protest a amanarii judecarii cauzelor, cu exceptia cauzelor urgente mai jos mentionate, pana cand puterea legiuitoare va respecta statutul si munca tot mai impovaratoare de la an la an, atat a judecatorilor, cat si a personalului auxiliar de specialitate.

Sistemul judiciar se afla intr-o stare de criza acuta a resurselor umane, in conditiile in care 1.129 de posturi de judecator sunt deja vacante. Mai grav, functia de judecator nu mai este atractiva pentru absolventii de varf ai facultatilor de drept, dat fiind ca, desi a scazut media necesara admiterii in magistratura la nota sase de la nota opt, locurile scoase la concurs raman an de an partial neocupate.

Volumul extrem de munca, in randul judecatorilor, agravat de plecarile masive din sistemul judiciar, in contextul incoerentei si lipsei de transparenta a puterii legiuitoare, subdimensionarea schemelor de personal, numarul foarte mare de cauze ce trebuie gestionate de judecatori, incompatibilitatile si interdictiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cantarite de legiuitor atunci cand a decis sa loveasca nemeritat corpul judecatorilor, prin afectarea statutului si a independentei, prin lezarea chiar a demnitatii profesiei.

Pe data de 06.06.2023, judecatorii din intreaga tara, prin adunarile generale, au atras atentia asupra gravelor probleme ridicate de acest proiect, solicitand ca orice solutie legislativa sa fie urmarea unui dialog intre puterea judecatoreasca si puterile legislativa si executiva. De atunci nu s-a inregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv in spatiul public in data de 29 mai 2023 au fost mentinute, la fel cum a fost mentinuta si afirmatia facuta de reprezentantii celorlalte puteri privind adoptarea acestora in scurt timp, in pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instantele judecatoresti, fiind ignorata, de catre reprezentantii celorlalte puteri, si deschiderea spre dialog a instantelor.

In aceste conditii, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de inlaturat, afectand in mod direct dreptul la un proces echitabil al fiecarui cetatean.

Facem cunoscut opiniei publice faptul ca regretam profund ca am fost nevoiti sa recurgem la aceasta forma de protest, insa este in interesul societatii ca statutul judecatorului sa fie unul puternic, respectat si independent. Statutul judecatorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societatii de a avea o justitie independenta si impartiala. Independenta judecatorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societatii acele garantii de independenta, atat de necesare.

Reglementarea pensiei de serviciu (si nu speciale) pentru magistrati este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul timpului, existenta acesteia fiind justificata in mod obiectiv de statutul judecatorilor, care impune obligatii si responsabilitati, interdictii si incompatibilitati, limitari care nu se regasesc la alte categorii profesionale, constituind asadar o compensatie a rigorii statutului judecatorilor.

Eliminarea acestei componente a independentei judecatorului este in dezacord cu jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale care a decis ca eliminarea acestei pensii pentru judecatori este contrara exigentelor actuale, pe care importante documente internationale le exprima in mod direct cu privire la drepturile judecatorilor, in considerarea importantei rolului acestora in apararea statului de drept.

Totodata, judecatorii intruniti in Adunarea Generala au decis sa sesizeze Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatul Poporului, Presedintele Romaniei, Presedintele Camerei Deputatilor, Presedintele Senatului, pentru a sprijini intregul corp al magistratilor, prin formularea obiectiilor de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala a Romaniei.

De asemenea, s-a hotarat mandatarea presedintelui Curtii de Apel Cluj in adoptarea unei rezolutii de catre presedintii curtilor de apel, in cadrul intalnirii ce se va desfasura la Iasi, in data de 30.06.2023, in raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justitiabililor, Adunarea Generala a decis judecarea, pe parcursul protestelor, a urmatoarelor cauze:

1. in materie non penala: suspendarea executarii hotararilor, suspendarea executarii actelor administrative, suspendarea executarii silite, masuri asiguratorii si ordonante presedintiale; masuri de protectie a minorilor in situatii de urgenta; tutela; curatela; ordin de protectie; declararea ca indezirabili; incidente procedurale si stramutari privind cauzele de mai sus.

2. in materie penala: cereri de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cu exceptia celor care au ca obiect contestatie privind durata procesului, dosare cu inculpati fata de care s-au luat masuri preventive in cauza, masuri preventive, masuri asiguratorii si masuri de siguranta, contestatii la executare care privesc aceste masuri; cauze in care raspunderea penala este susceptibila de a fi prescrisa in termen scurt; incidente procedurale privind cauzele de mai sus.

Pentru reevaluarea situatiei, in functie de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj urmeaza sa fie reconvocata la un moment ulterior”.

 

Comunicatul Curții de Apel Pitești:

„In cadrul Adunarii Generale a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Pitesti, in sedinta din data de 20.06.2023, avand pe ordinea de zi analiza evolutiei proiectului privind pensiile de serviciu si adoptarea masurilor de protest necesare fata de incalcarea statutului judecatorului in eventualitatea adoptarii proiectului conform amendamentelor, s-au hotarat urmatoarele:

- Adoptarea unei forme de protest incepand cu data de 21 iunie 2023, constand in amanarea tuturor cauzelor cu exceptia celor cu caracter urgent, respectiv:

a) in materie penala: cauze in care sunt inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauze in care exista riscul implinirii termenului de prescriptie in urmatoarele 6 luni, cauze in materia executarii pedepsei, verificarea masurilor asiguratorii, incidentele procedurale.

b) in materie non-penala: ordonante presedintiale, masuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, adoptii si plasamente, achizitii publice avand ca obiect dispozitive si echipamente medicale, medicamente si hrana din spitale, incidentele procedurale referitoare la aceste cauze.

- Solicitarea imperativa a asigurarii resurselor materiale si umane necesare unei normale organizari a activitatii instantelor de judecata, in scopul respectarii drepturilor la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor in termen rezonabil.

- Transmiterea catre Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatul Poporului, Presedintii Camerei Deputatilor si Senatului a unei solicitari de sesizare a Curtii Constitutionale pentru realizarea controlului de constitutionalitate in situatia in care proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor va fi adoptat (inclusiv amendamentele lansate in data de 29.05.2023).

- Mandatarea Presedintelui Curtii de Apel Pitesti pentru adoptarea unei rezolutii comune a Presedintilor Curtilor de Apel, la intalnirea acestora ce va avea loc la data de 30.06.2023, la Iasi, in functie de parcursul legislativ de la data respectiva.

- In functie de solutia legislativa, in situatia in care aceasta se va adopta, convocarea unei noi adunari generale pentru a se decide continuarea sau incetarea protestului.

In dezbaterea de astazi s-au avut in vedere urmatoarele:

Prin unele amendamente aduse la proiectul de lege aflat in dezbatere parlamentara, se propune o solutie normativa care nu reprezinta in fapt o etapizare, ci o modificare intempestiva a celor doua conditii de pensionare, ce ar avea ca efect faptul ca persoanele care nu le indeplinesc la momentul intrarii in vigoare a legii nu le vor realiza nici treptat, ci doar la sfarsitul perioadei de pretinsa etapizare, desi la nivel declarativ se acrediteaza ideea unei aplicari etapizate.

Judecatorii Curtii de Apel Pitesti isi desfasoara activitatea in conditiile unei suprasolicitari extreme, pe fondul unui dezechilibru cronic accentuat de lipsa resurselor umane si materiale, rezolvarea acestor probleme fiind ocolite in mod constant de factorii decidenti.

In hotararile adunarilor generale ale judecatorilor din data de 31 mai 2023, s-a dezbatut situatia creata ca urmare a proiectului de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, inclusiv amendamentele lansate in spatiu public in data de 29 mai 2023, in contextul iminentei adoptari a acestora, in mod total netransparent si cu incalcarea grava a principiului cooperarii loiale intre puterile statului.

Prin aceste hotarari, la nivel national, inclusiv prin Hotararea nr. 3 din 31 mai 2023 a Adunarii generale a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Pitesti, s-a solicitat ca orice solutie legislativa sa fie urmarea dialogului loial intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, pentru gasirea unor rezolvari care respecta predictibilitatea, garantiile constitutionale si demnitatea statutului de judecator, precum si ca modificarile legislative preconizate sa nu afecteze drepturile magistratilor aflati in functie, iar orice eventuala modificare a varstei de pensionare sa produca efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca.

Potrivit dezbaterilor din cadrul adunarilor generale, s-a solicitat imperativ asigurarea resurselor materiale si umane necesare unei normale organizari a activitatii instantelor de judecata, in scopul respectarii drepturilor cetatenilor la un proces echitabil, obiectiv care nu poate fi atins in conditiile continuarii parasirii sistemului judiciar de catre judecatori, in contextul lipsei de predictibilitate a statutului judecatorilor si procurorilor, cat si a unui dialog real al celorlalte puteri ale statului cu autoritatea judecatoreasca.

S-a constatat ca nu s-a inregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele la preconizata lege de modificare a Legii 303/2022 au fost mentinute, la fel cum a fost mentinuta si afirmatia facuta de reprezentantii celorlalte puteri privind adoptarea acestora in scurt timp, in pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instantele judecatoresti.

In acest conditii, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de inlaturat, din perspectiva organizarii instantelor in acord cu elementele dreptului la un proces echitabil.

Facem cunoscut opiniei publice faptul ca regretam ca am fost nevoiti sa recurgem la aceasta forma de protest, insa este in interesul societatii ca statutul judecatorului sa fie unul puternic, respectat si independent. Statutul judecatorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societatii de a avea o justitie independenta si impartiala. Independenta judecatorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societatii acele garantii de independenta, atat de necesare.

Pensia judecatorilor, de serviciu si nu speciala, asa cum s-a afirmat in spatiul public, este consacrata in legislatia nationala inca din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost conceputa tocmai pentru a consolida statutul judecatorului si garantiile de independenta pe care acesta trebuie sa le ofere”.

Comunicatul Curții de Apel Târgu-Mureș:

„Azi, 20 iunie 2023, au avut loc Adunarile generale ale judecatorilor de la Curtea de Apel Targu-Mures si de la instantele din aria de competenta, avand pe ordinea de zi reanalizarea situatiei vizand proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu si adoptarea masurilor de protest, fata de incalcarea statutului judecatorului, in ipoteza adoptarii acestui proiect de lege, cu amendamentele lansate public in 29 mai 2023 si cu ignorarea punctelor de vedere exprimate de judecatori in adunarile generale din 31 mai 2023.

Adunarile generale ale judecatorilor au avut in vedere, in esenta, urmatoarele aspecte:

- in hotararile adunarilor generale ale judecatorilor din data de 31 mai 2023, s-a dezbatut situatia creata ca urmare a proiectului de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, incluzand si amendamentele lansate intempestiv in spatiul public in data de 29 mai 2023, in contextul iminentei adoptari a acestora, in mod total netransparent si cu incalcarea grava a principiului cooperarii loiale intre puterile statului;

- prin hotararile adunarilor generale ale judecatorilor, s-a solicitat, in mod covarsitor, la nivel national, ca orice solutie legislativa sa fie urmarea dialogului loial intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, pentru gasirea unor rezolvari care respecta predictibilitatea, garantiile constitutionale si demnitatea statutului de judecator, precum si ca modificarile legislative preconizate sa nu afecteze drepturile magistratilor aflati in functie, iar orice eventuala modificare a varstei de pensionare sa produca efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca;

- potrivit dezbaterilor din cadrul adunarilor generale, s-a solicitat imperativ asigurarea resurselor materiale si umane necesare unei normale organizari a activitatii instantelor de judecata, in scopul respectarii drepturilor cetatenilor la un proces echitabil, obiectiv care nu poate fi atins in conditiile continuarii parasirii sistemului judiciar de catre judecatori, in contextul lipsei de predictibilitate a statutului judecatorilor si procurorilor, cat si a unui dialog real al celorlalte puteri ale statului cu autoritatea judecatoreasca;

- prin hotararile din 31 mai 2023, adunarile generale ale judecatorilor de la curtea de apel si de la instantele din aria de competenta au stabilit ca, in situatia in care propunerile de modificari legislative ce afecteaza statutul judecatorilor vor fi mentinute in continuare, se va convoca o noua adunare generala pentru ca, in functie de rezultatul discutiilor pe marginea acestui proiect, sa decida cu privire la luarea unor masuri concrete de protest;

- nu s-a inregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv in spatiul public in data de 29 mai 2023 au fost mentinute, la fel cum a fost mentinuta si afirmatia facuta de reprezentantii celorlalte puteri privind adoptarea acestora in scurt timp, in pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instantele judecatoresti, fiind ignorata, de catre reprezentantii celorlalte puteri, si deschiderea spre dialog a instantelor;

- in aceste conditii, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de inlaturat, din perspectiva organizarii instantelor in acord cu elementele dreptului la un proces echitabil,

Judecatorii intruniti in adunare generala la Curtea de Apel Targu-Mures, la cele trei tribunale si la cele noua judecatorii aflate in aria de competenta au hotarat urmatoarele:

1. Intrarea, incepand cu data de 21 iunie 2023, in forma de protest constand in dispunerea amanarii cauzelor, inclusiv amanarea procedurii verificarii si regularizarii cererilor, cu exceptia cauzelor cu caracter urgent, astfel cum au fost enumerate in hotararile adunarilor generale;

In acest sens, prin Hotararea nr. 3/20 iunie 2023, Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Targu-Mures a stabilit, cu titlu de exceptie, urmatoarele categorii de cauze, cu caracter urgent, ce vor continua sa fie solutionate incepand cu data de 21 iunie 2023: masuri de protectie a minorilor in situatii de urgenta; tutela; curatela; ordin de protectie; ordonante presedintiale, suspendarea provizorie a executarii hotararii, suspendarea executarii hotararilor, suspendarea provizorie a executarii silite, masuri asiguratorii; suspendarea provizorie a executarii hotararilor, suspendarea executarii hotararilor, suspendarea executarii actelor administrative, suspendarea executarii silite, masuri asiguratorii si ordonante presedintiale; cereri de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cu exceptia celor care au ca obiect contestatie privind durata procesului; dosare cu inculpati fata de care s-au luat masuri preventive in cauza; masuri preventive, masuri asiguratorii si masuri de siguranta, contestatii la executare care privesc aceste masuri; cauze in care raspunderea penala este susceptibila de a fi prescrisa in termen scurt; incidente procedurale privind cauzele de mai sus;

2. Transmiterea catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, Avocatul Poporului a unei solicitari argumentate de sesizare a Curtii Constitutionale pentru realizarea controlului de constitutionalitate, in situatia in care proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor va fi adoptat (inclusiv amendamentele lansate in spatiul public in data de 29 mai 2023);

3. Mandatarea presedintelui Curtii de Apel Targu-Mures pentru adoptarea unei rezolutii pe aceasta tema, impreuna cu presedintii curtilor de apel, la intalnirea acestora care va avea loc la Iasi, in data de 30 iunie 2023.

De asemenea, s-a hotarat ca, in functie de evolutia evenimentelor, respectiv in functie de solutia legislativa, in situatia in care aceasta se va adopta, se va convoca o noua adunare generala pentru a se decide continuarea protestului sau incetarea acestuia.

Inregistrarea la Senat, in anul 2023, a proiectului Legii privind modificarea pensiilor de serviciu si, apoi, lansarea intempestiva in spatiul public a unor amendamente, la data de 29 mai 2023, au constituit elemente de instabilitate, prin raportare la 'speranta legitima', concretizata in principiul propriu oricarui stat de drept, privind suprematia legii. Aceasta instabilitate a determinat un val de pensionari ce afecteaza grav sistemul judiciar.

In Expunerea de motive la proiectul acestei legi s-a facut trimitere expresa la jurisprudenta Curtii Constitutionale, cu referire la 'pensiile de serviciu' ale magistratilor, aratandu-se ca protectia deciziilor Curtii Constitutionale se refera la pensiile magistratilor. De asemenea, in acord cu aceasta jurisprudenta, s-a specificat ca regimul strict al absentei unor drepturi, al incompatibilitatilor si interdictiilor stabilit prin Legea fundamentala si dezvoltat prin lege speciala, precum si responsabilitatile si riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu.

Prin urmare, pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor nu trebuie tratate ca pensii speciale.

Lipsa vadita si acuta a resurselor umane, in contextul cresterii numarului si complexitatii cauzelor, are implicatii negative majore asupra organizarii activitatii instantelor, asupra celeritatii si calitatii actului de justitie al carui destinatar este cetateanul.

O societate democratica, in teorie si practica, nu poate fi conceputa fara respectarea independentei justitiei care da consistenta si valoare actului de justitie, constituind o conditie prealabila apararii statului de drept si garantarii fundamentale a unui proces echitabil. Respectarea statutului judecatorului reprezinta o garantie destinata infaptuirii unei justitii independente, in numele legii. Independenta judecatorului nu este o prerogativa sau un privilegiu in interesul acestuia, ci in interesul statului de drept si al celor care cauta si doresc infaptuirea justitiei.

In acest context, dupa demersuri repetate, argumentate si echilibrate, dar care nu si-au gasit reflectarea in dialogul cu celelalte puteri, solutia ce ne-a mai ramas la dispozitie pentru a determina o colaborare loiala intre puterile statului este intrarea in protest, masura pe care nu am urmarit-o, insa, asa cum am aratat, am fost nevoiti sa o adoptam”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea de apel bucuresti
protest
incetare activitate