Christian Tour, cel mai mare turoperator din România, vrea să dea în judecată Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), apreciind că i-a afectat grav imaginea prin faptul că a postat pe o listă cu agenții cărora le-a fost retrasă licența de funcționare și câteva sedii ale firmei, închise și radiate în urma relocărilor în zone mai bune. "Nu știm dacă este prostie sau rea voință", a declarat pentru Profit.ro Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour.
La rândul lor, reprezentanții agenției Saphir Travel din Oradea, inclusă de asemenea pe această listă, au transmis Profit.ro că agenția a fost inclusă pe listă dintr-o eroare, polița sa de insolvență fiind în termen de valabilitate până la 8 iulie 2017 și vizibilă pe site-ul oficial al agenției.
De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale pentru Turism, Marius Popescu, a declarat pentru Profit.ro că acțiunea a fost inițiată din luna aprilie, prin notificări transmise tuturor agențiilor de turism, instituția urmând însă să includă cazurile de radiere la cererea operatorului economic într-o listă distinctă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Autoritatea Națională pentru Turism a demarat această acțiune încă din luna aprilie, atunci când au fost trimise notificări tuturor agențiilor de turism care nu au făcut dovadă deținerii poliței de asigurare privind rambursarea cheltuielilor în caz de insolvabilitate sau faliment. Pentru o bună informare a publicului, pe site-ul A.N.T.-ului se află publicate două liste: lista agențiilor licențiate (active) și lista agențiilor de turism radiate la cererea operatorului economic sau retrase în urmă unei acțiuni de control. Cu referire la a două lista, facem următoarele precizări: Pentru fiecare agenție, prezența în această lista este precizată, fără dubii, motivația retragerii/radierii acesteia. Pentru o și mai bună înțelegere și interpretare a acestor informații, A.N.T. va separa cazurile de radiere la cererea operatorului economic într-o lista DISTINCTĂ", a spus purtătorul de cuvânt.
Profit.ro a anunțat ieri, în exclusivitate, că aproape jumătate dintre agențiile din toată țară își pierd licența de funcționare în urma celei mai ample acțiuni de curățare a turismului românesc din ultimii 25 de ani, Autoritatea Națională pentru Turism retrăgând, în vederea radierii din oficiu, licențele agențiilor de turism care nu au putut prezentat polița valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turiști pentru achiziționarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilității sau a falimentului agenției de turism.
Problema, spune Pandel, este că pe această listă "a rușinii" au apărut și agenții serioase, capitalizate, care nu au niciun fel de problemă și care au închis anumite sedii, pe care le-au și radiat, ca să le mute în zone mai bune. "Asist cu stupoare la incompetența Autorității Naționale pentru Turism, care nu înțelege cum funcționează piața. Nu înțelege ce înseamnă o agenție de turism și face liste fără să priceapă că piața e foarte sensibilă. O agenție de turism funcționează ca o bancă: dacă dai un zvon greșit, lucrurile pot lua o turnură cel puțin neplăcută sau chiar gravă", afirmă omul de afaceri.
CITEȘTE ȘI Spania: Sute de turiști evacuați din hoteluri de pe Costa Brava, după ce autoritățile au descoperit că acestea furau energie electricăEl crede că firma sa este cea mai capitalizată agenție de turism din România - are o rețea proprie de peste 30 de sedii în întreaga țară, o flotă proprie de zeci de autocare, a trimis în vacanță 250.000 de turiști în acest an și a încheiat anul trecut cu afaceri de 60 de milioane de euro, iar pentru acest an estimează un volum de 75 de milioane de euro. "Să vină un funcționar de la ANT, care să facă o gafă și să pună o listă cu agenții mari printre cele care într-adevăr au probleme! Din această cauză, după-amiază mă voi întâlni cu avocații firmei și vom cere daune, direct pentru stricarea imaginii, de, poate, 1 milion de euro pentru această comunicare", spune Cristian Pandel.
El se întreabă dacă nu cumva "se dorește" să dispară agențiile de turism românești și să rămână doar site-urile din afară, "care practic nici nu au licență de turism și n-au nicio asigurare".
CITEȘTE ȘI Omul care a renunțat la afaceri de un milion de euro pe săptămână ca să caute sensul viețiiUn lucru care îl miră pe Pandel, "prin amalgamul de incompetență" al ANT, este dacă nu cumva e vorbă și de rea voință, deoarece sunt nume mari care nu apar deloc pe lista ANT, chiar dacă au avut, ca și Christrian Tour, agenții închise și radiate. "Avem licențe în mai multe țări, în Polonia, Serbia, Moldova, Ungaria și în România. Christian Tour, în ultimii 6-7 ani, a relocat mai multe sedii în zone mai bune - de pe o stradă într-un mall care s-a deschis în zonă etc. Am făcut, de fiecare dată, cerere de radiere a punctului vechi și am deschis un punct nou, deci cel vechi nu mai există", explică Pandel.
El se declară contrariat că ANT a făcut o listă comună și "i-a băgat pe toți într-o singură oală".
"Licențe retrase unora cu probleme și licențe radiate la cerere. Și se creează o confuzie și așa apar nume grele și foarte serioase într-o listă a rușinii creată de ANT. Și apoi apar niște deontologi care n-au făcut niciodată afaceri în turism și își dau cu părere, înnebunindu-i pe oameni. Noi suntem mari, dar există în lista aia și agenții mici și serioase, care vor fi afectate grav, pentru că ei nu au acces la presă și comunicate sau case de avocatură, iar o familie cu doi copii trăiește din acele afaceri. Și vine un deontolog sau un funcționar și îi distruge afacerea, pentru că dacă într-un orășel mic se duce vestea că unul are probleme, chiar nu mai poate face nimic", mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele date oficiale în cazul Genius: 147 turiști afectați și pagube de 136.000 de euro. Ce explicații au acționarii agențieiPandel crede în același timp că piața are nevoie de curățenie și de transparență, dar cu atenție și cu niște oameni care se pricep. "Cred că România suferă din trei cauze: lăcomia, prostia și mândria, și când le ai pe toate trei ajungi consultant și îți dai cu părerea peste tot", a încheiat acesta.
La rândul lor, reprezentanții agenției Saphir Travel din Oradea, inclusă de asemenea pe această listă, au transmis Profit.ro că agenția a fost inclusă pe listă dintr-o eroare, polița sa de insolvență fiind în termen de valabilitate până la 8 iulie 2017 și vizibilă pe site-ul oficial al agenției.
Christian Tour, cu o cifră de afaceri de 60 milioane euro anul trecut și afaceri proiectate pentru acest an de 75 milioane euro are 31 de sedii funcționale în țară, dintre care 9 sedii/puncte de lucru închise sau relocate, la cerere, din 2010 până în prezent.
Agenția are o serie de anexe la licența de turism care au fost radiate la cerere, deoarece sediile respective au fost închise (exemplu- Moșilor, Dorobanți, Vasile Milea – AFI Cotroceni, Ștefan cel Mare, Nicolae Caranfil – din București) sau au fost relocate (exemplu- la Bacău, Deva, Timișoara).
Compania are obligația legală de a radia anexele la licența de turism, prin cerere scrisă.