Efectele pandemiei: "Hikikomorii" și "problema 8050". Singurătatea și izolarea îngrijorează statul japonez: 1,5 milioane de persoane nu ies deloc din casă

Efectele pandemiei: "Hikikomorii" și "problema 8050". Singurătatea și izolarea îngrijorează statul japonez: 1,5 milioane de persoane nu ies deloc din casă
scris 8 apr 2023

Japonia, la fel ca multe țări din Asia de Est, a menținut restricții stricte în pandemie, până în 2022, chiar și în vremea în care în alte locuri din lume se experimenta deja "conviețuirea cu Covidul". Japonia si-a redeschis granițele pentru vizitatorii străini abia în octombrie anul trecut, punând capăt, la mai bine de doi ani de la izbucnirea bolii la scară globală, unuia dintre cele mai stricte controale la frontieră din lume. Dar prețul ultimilor ani continuă să fie resimțit profund, relatează CNN, citat de News.ro.

În întreaga Japonie, aproape 1,5 milioane de persoane s-au retras din societate, ducând o viață ferită, în mare parte limitată între pereții casei lor, potrivit unui nou sondaj guvernamental. Unii ies doar pentru a face cumpărături sau pentru activități ocazionale, în timp ce alții nici măcar nu mai ies din dormitoarele lor. Aceștia sunt hikikomorii sau "izolații" din Japonia, definiți de guvern ca fiind persoane care s-au izolat timp de cel puțin șase luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Expresia a fost inventată încă din anii 1980, iar autoritățile și-au exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la această problemă în ultimul deceniu - dar pandemia de Covid-19 a înrăutățit lucrurile, potrivit unui sondaj realizat în noiembrie anul trecut de Agenția guvernamentală pentru copii și familii.

ULTIMA ORĂ Dacia oprește temporar producția la Mioveni din cauza crizei de semiconductori. Angajați trimiși acasă cu 85% din salariu, tichete de masă și prime CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia oprește temporar producția la Mioveni din cauza crizei de semiconductori. Angajați trimiși acasă cu 85% din salariu, tichete de masă și prime

Sondajul la nivel național a constatat că, dintre cei 12.249 de respondenți, 2% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani s-au identificat ca hikikomori, înregistrându-se chiar o ușoară creștere în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani. Aplicând acest procentaj la populația totală a Japoniei, se estimează că în țară există 1,46 milioane de recluziuni sociale, potrivit unui purtător de cuvânt al agenției.

CAUZE ȘI EFECTE ALE FENOMENULUI HIKKIMORI

Motivele comune citate pentru izolarea socială au fost sarcina, pierderea locului de muncă, boala, pensionarea sau faptul de a nu avea relații interpersonale prea strânse, dar un motiv principal a fost Covid-19, mai mult de o cincime dintre respondenți citând pandemia ca factor semnificativ în stilul lor de viață retras.

Sondajul nu oferă detalii suplimentare despre impactul Covid-19 asupra celor intervievați.

"Din cauza Covid-19, ocaziile de a intra în contact cu alte persoane au scăzut", arată un document separat publicat în februarie de Biblioteca Națională din Japonia. Astfel, pandemia cel mai probabil a agravat problemele sociale existente, cum ar fi singurătatea, izolarea și dificultățile financiare, ducând la o creștere a numărului de sinucideri raportate, precum și a abuzurilor asupra copiilor și a abuzurilor domestice.

Experții au explicat anterior că fenomenul hikikomori provine adesea din probleme psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea, deși factorii societali joacă și ei un rol, de pildă normele patriarhale și cultura muncii exigente din Japonia.

PE O PANTĂ A RECORDURILOR NEGATIVE

Dar hikikomori exista cu mult înainte de pandemie și era legat de o altă problemă iminentă a Japoniei: criza demografică. Populația Japoniei a fost în declin constant de la boom-ul economic din anii 1980, rata de fertilitate și numărul anual de nașteri scăzând la noi minime, recorduri care au fost înregistrate mai mulți ani la rând.

În același timp, populația vârstnică crește pe măsură ce oamenii se pensionează, ceea ce înseamnă probleme pentru o economie deja stagnantă. Situația este atât de gravă, încât premierul a avertizat anul acesta că țara este "pe punctul de a nu mai putea menține funcțiile sociale".

Autoritățile au citat și alți factori, cum ar fi numărul tot mai mare de adulți singuri, pe măsură ce atractivitatea întâlnirilor și a căsătoriei scade, și slăbirea legăturilor din viața reală, deoarece oamenii își mută comunitățile online.

PROBLEMA 8050

Pentru familiile cu membri hikikomori, acest lucru reprezintă o dublă provocare, supranumită "problema 8050" - se referă la recluziunea socială a persoanelor de 50 de ani, care depind de părinții lor de 80 de ani.

În 2018, Ministerul japonez al sănătății, muncii și protecției sociale a înființat un organism regional de sprijin pentru hikikomori, pentru a-i ajuta pe cei afectați de fenomen.

"Credem că este important să restabilim legăturile cu societatea, oferind în același timp un sprijin detaliat celor care s-au retras, prin abordarea situațiilor lor individuale", a declarat Takumi Nemoto, șeful de atunci al ministerului.

El a spus că autoritățile locale și naționale au lansat diverse servicii, cum ar fi consultări și vizite la domiciliu pentru cei afectați de hikikomori, sprijin pentru locuințe pentru persoanele de vârstă mijlocie și vârstnice și alte eforturi de sensibilizare a comunității pentru "gospodăriile care au dificultăți în a lansa singure un SOS".

Dar aceste eforturi au fost eclipsate de provocările aduse în timpul pandemiei, ceea ce a determinat guvernul să efectueze sondaje la nivel național privind singurătatea începând cu 2021 și să publice un plan de contramăsuri mai intense în decembrie 2022.

CE FAC AUTORITĂȚILE PENTRU A PREVENI SINUCIDERILE

Unele măsuri includ impulsionarea campaniilor de conștientizare publică și de prevenire a sinuciderilor prin intermediul rețelelor sociale; alocarea mai multor consilieri școlari și asistenți sociali și continuarea unui serviciu de consultanță telefonică 24/7 pentru cei cu "legături sociale slabe".

Există, de asemenea, programe destinate familiilor monoparentale, cum ar fi planuri de masă pentru copiii lor, împrumuturi pentru locuințe și servicii de planificare pentru cei care trec printr-un divorț.

PERSPECTIVE ȘI MAI SUMBRE

Deși este posibil ca pandemia să fi provocat o și mai mare izolare în societate, este posibil ca ea să fi pus pur și simplu în lumină probleme existente de mult timp și care de obicei sunt trecute cu vederea, a precizat guvernul.

"Întrucât este de așteptat ca numărul gospodăriilor formate din persoane singure și al gospodăriilor formate din persoane singure în vârstă să crească în viitor, există îngrijorarea că problema singurătății și a izolării va deveni mai gravă", arată planul autorităților.

"Prin urmare, chiar dacă răspândirea Covid-19 este ținută sub control în viitor, va fi necesar ca guvernul să se ocupe de problemele de singurătate și izolare inerente societății japoneze", este concluzia studiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
pandemie
singuratate
hikikomori
problema 8050
japonia