Efectele deducerii fiscale a abonamentelor de sănătate: investiții noi în clinici și spitale private, sistemul de stat degrevat pe partea de prevenție

Efectele deducerii fiscale a abonamentelor de sănătate: investiții noi în clinici și spitale private, sistemul de stat degrevat pe partea de prevenție
scris 9 ian 2017

Deducerea fiscală a abonamentelor medicale suportate de angajați, la fel ca asigurările voluntare de sănătate, va contribui la promovarea noțiunii de prevenție în rândul populației, dar și la evaluarea și rezolvarea unor probleme de sănătate cu o dificultate mică și medie, preluând o parte importantă din presiunea existentă pe sistemul medical de stat. Mai mult, pe termen lung, va duce la o dezvoltare și mai accelerată a sistemului medical, prin investiții în deschiderea de noi clinici și spitale, au arătat companiile de servicii medicale private la solicitarea Profit.ro.

Abonamentele medicale au fost lansate pe piața din România în urmă cu 20 de ani, ajungând în prezent cel mai dorit beneficiu de către angajați în pachetul de angajare. Anul trecut, această piață a depășit 1 milion de abonamente de sănătate, cu o valoare de 50 milioane euro, nivel cu potențial de dublare până în 2020, în condițiile în care numărul angajaților din România este în creștere și se dezvoltă și în alte orașe, potrivit directorului general al Regina Maria, Fady Chreih. Cei mai mari jucători pe această piați sunt MedLife, Regina Maria și Medicover, dar produsul este oferit și de alte rețele mai mici.

Urmărește-ne și pe Google News

"Introducerea deductibilității pentru abonamente medicale este o măsură pe care am susținut-o intens în ultimul an, nu doar pentru că este o decizie corectă și nediscriminatorie față de toți furnizorii de servicii medicale private, ci și pentru că este o măsură corectă față de companiile care doresc să ofere un beneficiu medical angajaților.  Credem cu tărie că cele două produse – asigurările de sănătate și abonamentele medicale – pot coexista, deoarece răspund unor nevoi diferite”, a declarat, pentru Profit.ro, Fady Chreih.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, în timp ce abonamentele acoperă integral zona de prevenție și educație medicală, de care este mare nevoie în România, asigurările reprezintă un instrument financiar care acoperă un risc medical și care poate fi accesat în cazuri medicale grave, care necesită spitalizare sau chirurgie.

Piața de sănătate din România, așteptată să aibă cea mai mare creștere în comparație cu alte state ECE, și pe fondul slabei performanțe a sistemului public CITEȘTE ȘI Piața de sănătate din România, așteptată să aibă cea mai mare creștere în comparație cu alte state ECE, și pe fondul slabei performanțe a sistemului public

Și Adrian Peake, director general Medicover Romania, spune că această măsură va contribui la promovarea noțiunii de prevenție și, astfel, la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

”Cu siguranță, la fel ca în cazul deductibilității asigurărilor de sănătate facultative, este de așteptat ca această măsură să încurajeze un număr mai mare de angajați români să achiziționeze abonamente de sănătate. Acest lucru va contribui, treptat, la promovarea noțiunii de prevenție și, astfel, la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Medicover va continua să realizeze investiții semnificative pentru a le oferi tuturor pacienților noștri servicii medicale de cea mai înaltă calitate, indiferent de pachetul sau serviciul pentru care au optat”, a spus pentru Profit.ro Adrian Peake.

Mai mult, Fady Chreih spune că această măsură va duce, pe termen lung, la o dezvoltare și mai accelerată a sistemului medical din România, prin sumele pe care furnizorii privați le vor reinvesti în deschiderea de noi clinici și spitale la nivel național și prin consolidarea infrastructurii medicale, în ansamblu.

”Este un aspect pe care aș dori să insist: Regina Maria, la fel ca alți furnizori medicali privați, reinvestește o mare parte a profiturilor obținute pentru dezvoltarea de noi unități medicale și de noi servicii, dar și pentru creșterea capacității și a complexității actului medical și în atragerea celor mai buni medici. Acest rol asumat de companiile medicale private preia și din presiunea existentă pe sistemul medical de stat și oferă o alternativă viabilă de realizare a educației și prevenției medicale, dar și de diagnostic și tratament”, explică CEO-ul rețelei.

Anul trecut, Regina Maria a înregistrat o creștere de 20% pe zona abonamentelor medicale pentru companii, chiar peste cifra bugetată, trend care se menține deja de câțiva ani.

”Peste 40% dintre companiile aflate în topul celor mai valoroase companii din România se numără printre clienții noștri de abonamente medicale. Prin urmare, mă aștept că nouă măsură să susțină cel puțin aceeași creștere", spune Chreih.

Măsura prin care contravalorea abonamentelor medicale suportate de angajați va fi dedusă de la calculul impozitului pe veniturile din salarii, la fel ca primele de asigurare voluntară de sănătate, în limita aceluiași plafon, echivalentul în lei al sumei de 400 euro anual, a fost aprobată săptămâna trecută de Guvern.

"Va avea un impact pozitiv evident (măsura - n.r.). Este un prim pas important în deductibilitatea serviciilor medicale de prevenție", spune și Mihai Marcu, președintele CA al MedLife.

Companiile plătesc între 5 și 55 de euro pentru abonamentul unui angajat, dar din ce în ce mai mulți români își achiziționează un astfel de abonament în nume propriu.

Sectorul asigurărilor private de sănătate nu este însă la fel de bine dezvoltat asemeni celui de abonamente, aceste polițe reprezentând mai puțin de 1% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.

Potrivit datelor UNSAR, două treimi din cheltuielile cu sănătatea provin din fonduri publice, plățile directe reprezintă 18%, la care se adaugă ajutoarele directe date de Ministerul Sănătății prin diverse programe - 12%, abonamentele medicale - aproape 3%, iar pe ultimul loc sunt asigurările medicale voluntare. Acestea din urmă reprezintă în România 0,01% din PIB, de 80 ori mai puțin față de media europeană (0,8%), iar ponderea medie a asigurărilor voluntare de sănătate din totalul cheltuielilor este de aproximativ 0,09% în România, de aproximativ 56 de ori mai mică față de media europeană (5%).

România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește ponderea cheltuielilor cu sănătatea din PIB, cu 5,1% mai puțin față de media europeană (8,6%).

Piața asigurărilor de sănătate private este dominată - și va mai rămâne așa o perioadă -  de produsele voluntare de grup oferite de angajator. Cele voluntare individuale se încheie în măsură mai mică, principala barieră pentru clienții persoane fizice în achiziționarea unei asigurări de sănătate fiind legată de venitul lunar.

Beneficiile pacientului în cazul coabitării produselor de asigurare voluntară de sănătate și pachet medical de prevenție:

- Pachetul de prevenție (abonamentul de sănătate): Pe baza acestuia, cumpărat direct de la furnizorul de servicii de sănătate, pacientul beneficiază de un pachet de servicii medicale de bază. Utilizarea unui astfel de abonament înseamnă beneficii majore prin efectul de prevenție și identificarea timpurie a unei potențiale probleme de sănătate. În România, acest sistem bazat și pe pachete de prevenție (abonamente medicale) funcționează de 20 de ani foarte bine pentru prevenție, diagnosticare și tratament, neacoperind zona spitalicească.

- Asigurarea medicală + Pachetul de prevenție (abonamentul de sănătate): Cele două instrumente coexistă perfect pentru nevoile de evaluare și rezolvare a unor probleme de sănătate de gravitate mică și medie, susținându-se și asigurând cetățeanului accesul la servicii medicale permanent, cu posibilitatea activării sau nu a unei asigurări medicale.

- Asigurarea medicală: Utilizată pentru evaluarea și rezolvarea unor probleme majore de sănătate în situații grave, funcționează ca soluție financiară necesară pentru acoperirea unor riscuri majore (în zona de spitalizare și intervenții chirurgicale, de exemplu).

viewscnt
Afla mai multe despre
abonamente
sănătate
deducere
analiză
implicații