Dosarul retrocedărilor de păduri de la Romsilva a fost închis de Instanța supremă ca urmare a prescrierii faptelor

Dosarul retrocedărilor de păduri de la Romsilva a fost închis de Instanța supremă ca urmare a prescrierii faptelor
scris 14 nov 2023

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpaților din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, pe motiv că faptele de care erau acuzați aceștia s-au prescris.

În urma acestei decizii, condamnările aplicate de Curtea de Apel Brașov în iulie 2021 au fost anulate, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Topa, Senior Strategist & Partnership Manager XTB România: Românul are în general apetit pentru investițiile pe termen lung CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Topa, Senior Strategist & Partnership Manager XTB România: Românul are în general apetit pentru investițiile pe termen lung

Astfel, au scăpat de pedepse Ioan Adam (fost deputat, care primise la Curtea de Apel Brașov o condamnare de 2 ani închisoare cu executare), Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) - 2 ani de închisoare cu suspendare în prima instanță; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - 3 ani cu executare; Anca Roxana Bularcă (fostă Adam, fosta soție a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov) - 2 ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, s-a dispus încetarea procesului penal sau achitarea și în cazul celorlalți inculpați din dosar: Dan Costin Bengescu, Gabriela Rodica Sturdza (fostă Zaharia), Sorin Ion Iacob, Ioan Mătășel.

De menționat că fostul deputat Viorel Hrebenciuc avea o condamnare de 2 ani închisoare. El a atacat împreună cu ceilalți inculpați decizia Curții de Apel Brașov, însă și-a retras apelul în noiembrie 2021.

Prescrierea a intervenit ca urmare aplicării unor decizii ale Curții Constituționale, dar și faptului că procesul a fost mutat timp de opt ani pe la mai multe instanțe:

*2015 - dosarul este trimis de DNA la ICCJ;

*2018 - Instanța supremă a dispus primele condamnări. Tot atunci, judecătorii l-au achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu, însă Secția specială, condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituțională Gheorghe Stan, a decis să nu mai atace decizia cu apel;

*noiembrie 2019 - un complet de cinci judecători de la ICCJ anulează condamnările date cu un an în urmă și decide ca dosarul să se rejudece de la zero, procesul fiind mutat apoi la Curtea de Apel Brașov;

*iulie 2021 - Curtea de Apel Brașov menține pedepsele aplicate în 2018;

*septembrie 2021 - dosarul revine la ICCJ pentru judecarea apelului;

*iunie 2022 - ICCJ programase pronunțarea sentinței definitive, dar procesul este repus pe rol și întârziat aproape un an de zile;

*noiembrie 2023 - judecătorii de la Instanța supremă constată că faptele s-au prescris, iar toate pedepsele sunt anulate.

Lege promulgată: alocația de stat este indexată anual, din oficiu, cu rata medie a inflației CITEȘTE ȘI Lege promulgată: alocația de stat este indexată anual, din oficiu, cu rata medie a inflației

De menționat că Viorel și Andrei Hrebenciuc, dar și fostul deputat Ioan Adam și-au recunoscut vinovăția, solicitând să fie judecați prin procedura simplificată.

Acuzațiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în județul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut faptele în fața judecătorilor și a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcționarii unor instituții din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenției, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adițional pe numele fiului său. 

viewscnt
Afla mai multe despre
instanța supremă
dosar
retrocedari