Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, acuzat că și-a cumpărat o casă de 330.000 de euro, nebranșată la sistemul centralizat, în condițiile în care Colterm va sista furnizarea agentului termic, confirmă că se va muta în casă nouă, dar explică că imobilul a fost cumpărat de soția sa. În plus, primarul afirmă că apartamentul său de burlac devenise neîncăpător, în condițiile în care soția sa a născut recent. Fritz susține că nici apartamentul în care a locuit până acum nu era racordat la sistemul centralizat. ”Atacați-mă, dar lăsați familia în pace”, a transmis Fritz.
”M-am obișnuit, din ziua în care mi-am declarat candidatura la Primăria Timișoara, la tot felul de fake news, atacuri și minciuni despre mine. Că sunt spion, că nu am diplome, că nu am dreptul să fiu primar etc. De obicei nu răspund, pentru că sunt prea multe probleme reale de rezolvat să mă pot ocupa și de cele inventate. Știam că e doar o chestiune de timp în care și familia mea va fi obiectul unor atacuri.
Acum circulă un fake news bizar cum că m-am mutat cu soția într-o vilă pentru că nu mai vreau să stau cu copilul meu legat de Colterm. De data asta răspund, pentru că nu mai e vorba doar despre mine. Soția mea lucrează de 10 ani în zone de calamități și război. A fost pe posturi în Republica Democrată Congo, în Haiti, în Irak și, în ultimii doi ani, în Republica Centrafricană, unde a făcut parte din echipa care a coordonat răspunsul ONU la pandemie, într-o țară aflată în război civil, cu un sistem medical aproape inexistent. Nu cunosc o altă ființă umană mai curajoasă, tenace și inteligentă”, a transmis Fritz.
Edilul mai spune că soția sa și-a dorit foarte mult să aibă o casă, dar cum nu este cetățean al Uniunii Europene, nu poate deține terenuri, astfel că terenul pe care se află locuința a fost trecut pe numele lui Dominic Fritz.
”După 10 ani de trăit în zone de conflict, și-a dorit foarte mult să crească copilul nostru (și sperăm să nu fie ultimul!) într-o casă a ei. La Timișoara. Apartamentul de burlac pe care mi l-am cumpărat în 2015 a devenit prea mic pentru familia noastră mărită. După multe luni de căutare, ne-am găsit refugiul nostru și abia așteptăm să ne mutăm. Niciunul dintre cele două imobile nu sunt racordate la Colterm, așa s-a întâmplat. Mi-aș dori ca cei care propagă aceste atacuri despre viața mea privată ar investi măcar o fracție din resursele și energia lor în găsirea de soluții pentru Colterm. Colterm nu ar fi ajuns în această situație dacă interesul public ar fi fost pe agenda celor care acum, evident, caută țap ispășitor după ce au păgubit orașul și și-au mărit buzunarele. Încă un detaliu: soția mea, nefiind cetățean UE, nu are voie să dețină terenuri în România, doar imobile. Așa că m-a făcut pe mine proprietar al terenului pe care stă casa ei. Îi mulțumesc. Voi menționa donația în următoarea mea declarația mea de avere. E totul la vedere, case closed”, a mai scris Fritz.
În final, primarul municipiului Timișoara face un apel către presa locală, să îi lase familia în pace.
”Sunt o persoană publică, mi-am asumat asta. Știu că prezența mea și a multor colegi deranjează, nu facem mișmașuri, vrem să se respecte legea în țara asta și prin urmare trebuie, cu orice preț, să fim decredibilizați. Atacați-mă, dacă nu aveți argumente sau soluții. Dar lăsați familia mea în pace”, a mai scris Fritz.
Potrivit presei locale, familia lui Dominic Fritz a achiziționat o locuință, în Timișoara, cu 330.000 de euro, de la un cetățean italian, arată news.ro.
Societatea de termoficare din Timișoara, Colterm se afla, în această vară, în centrul unui scandal legat de situația financiară având datorii de peste 300 de milioane de lei, iar în luna mai a fost și amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare impuse de Uniunea Europeană. Amenda a fost contestată de Primăria Timișoara.
Anterior sancțiunii, administrația Fritz a numit un director la Colterm care a avut o condamnare penală și care a cumpărat o mașină de lux pe care să o folosească în deplasări ca director Colterm. Ulterior, acesta a fost eliberat din funcție.
În luna iunie, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Timiș au mers la sediul Colterm pentru a solicita mai multe documente, ei făcând cercetări, sub coordonarea unul procuror, într-un dosar de delapidare și fals. Surse din rândul anchetatorilor au declarat atunci că au fost cerute o serie de contracte mai vechi.
În această toamnă, Dominic Fritz a anunțat că situația termoficării din municipiu este una dificilă având în vedere costurile ridicate la gaze. Edilul a făcut un apel la partidele parlamentare să găsească soluții pentru ajutorarea unor orașe care se află în aceeași cu Timișoara.
Mai multe școli din Timișoara au decis să urmeze cursuri online, din cauza frigului din sălile de clase. Colterm a început să furnizeze agent termic abia în urmă cu o săptămână, însă nu în tot orașul, deoarece în unele cartiere încă mai erau lucrări de retehnologizare. Până la finalul lunii, etapizat, toate cartierele din Timișoara vor avea căldură.
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, într-o declarație de presă, intrarea în insolvență a companiei de termoficare, Colterm. El a dat atunci asigurări că timișorenii vor avea apă caldă și căldură și a menționat că a solicitat, prin prefectura Timiș, către Guvern, alocarea de cărbune din rezerva de stat.
Miercuri, E.On a anunțat compania de termoficare din Timișoara, Colterm, că va sista, în 25 octombrie, furnizarea de gaze naturale din cauza datoriilor pe care Colterm le are la E.ON. Acest lucru înseamnă că cei peste 50.000 de abonați Colterm vor rămâne fără căldură și apă caldă, de luni.
Primăria Timișoara a anunțat vineri că se impune o majorare a prețului MWh și că un proiect în acest sens se va regăsi pe masa Consiliului Local la prima ședință.