Senatul a adoptat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să își continue activitatea până la vârsta de 70 de ani. PSD și AUR au votat împotrivă, dar voturile PNL, USR PLUS și UDMR au întrunit numărul necesar pentru adoptarea proiectului.
Proiectul, adoptat în iunie de Guvern, va fi transmis acum spre dezbatere și adoptare Camerei Deputaților, care este camera decizională a Parlamentului în domeniu.
De ce este important: Conform datelor Guvernului, la data de 1 ianuarie 2019, 26.954 de pensionari cumulau în sistemul public pensia cu salariul.
De asemenea interesant: După cum a relatat Profit.ro, pensionarii care vor să lucreze nu prea se angajează însă la stat. Doar 15% sunt în sistemul public.
În comisiile de specialitate din Senat, parlamentarii USR PLUS au adus proiectului o serie de amendamente vizând în principal obligativitatea acordului angajatorului, respectiv ”acordul anual al unității angajatoare”, pentru a permite continuarea activității angajatului până la 70 de ani.
De asemenea, printr-un alt amendament a fost eliminată prevederea ca diplomații să își poată continua activitatea chiar și după 70 de ani, cu acordul ministrului Afacerilor Externe.
PROIECTUL DE LEGE cu amendamentele aduse de Senat poate fi citit AICI
Liderul de grup al senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a arătat că social-democrații se opun prioiectului deoarece nu rezolvă problemele din sistem, neoprind pensionări la 43 de ani și lăsând satele fără profesori.
”Este o lege din puțul gândirii, dar gândirea nu există la persoan cu pricina, care fie taie dreptul la pensie, fie taie dreptul la muncă, fie discriminează între angajții la privat și angajații la stat. Această lege în această formă nu trebuie să existe”, a afirmat senatorul PSD.
CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?Ce prevede proiectul Guvernului
Potrivit proiectului de lege, persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Cererea privind continuarea activității se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare.
Personalul didactic își va manifesta opțiunea de continuare a activității, respectiv de pensionare, după caz, cu cel puțin 30 de zile înainte de data încheierii anului școlar.
CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redusPensionarii sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat, vor putea opta pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiția suspendării plății pensiei.
În situația în care este exercitată opțiunea pentru continuarea activității, se suspendă plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opțiunii.
Posibilitatea continuării activității este însoțită, astfel, de suspendarea plății pensiei, Guvernul motivând această măsură prin ”constrângerile bugetare și reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privința cheltuielilor de personal”.
CITEȘTE ȘI FOTO BNR lansează prima bancnotă doar cu chipul unei femeiReîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Legea transmisă de Guvern recunoaște salariatului opțiunea exclusivă între încetarea raporturilor prin pensionare sau continuarea activității până la 70 de ani. Astfel, în sectorul public, în proiectului Guvernului, pentru continuarea activității nu ar fi fost necesar acordul în prealabil al angajatorului.
Salariatul care a exercitat opțiunea pentru continuarea activității se poate pensiona însă și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.
Persoana care continuă activitatea va beneficia de recalcularea pensiei în sistemul public, prin majorarea punctelor anuale și obținerea unei pensii în sistemul public calculată proporțional cu perioada lucrată.
CITEȘTE ȘI Mesaj pentru cetățenii UE care nu au primit statut de rezident: Pregătiți-vă să fiți dați afară din UK!Guvernul a stabilit, însă, și excepții de la interdicția cumulului pensiei cu salariul în sistemul public. Astfel, interdicția nu se va aplica pentru:
a) persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție;
b) persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe;
c) personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora;
d) pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate;
e) membrii Academiei Române;
f) asistenții personali și asistenții personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
g) asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului;
h) îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
CITEȘTE ȘI Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare se adânceșteFață de forma inițială a proiectului, executivul a adăugat la excepții ultimele trei categorii și a eliminat persoanele ”din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt în exercițiul unui mandat a cărui durată este prevăzută de lege”.