Direcția Națională Anticorupție (DNA) are în plan să-și construiască un nou sediu central, după ce, anul trecut, procurorul-șef Laura Codruța Kovesi vorbea despre posibilitatea ca instituția să se mute într-unul din imobilele confiscate în urma sentințelor definitive și irevocabile din procesele de corupție declanșate ca urmare a anchetelor DNA. În bugetul instituției pe anul viitor este prevăzută suma de 100.000 lei pentru efectuarea de lucrări topografice în vederea construirii unui nou sediu al structurii centrale a DNA, dar și o majorare cu peste 50% a cheltuielilor de capital ale Direcției.
"De asemenea, urmează să fie alocată suma de 100.000 lei pentru efectuarea unor lucrări/studii geotehnice și topografice necesare construirii unui imobil suplimentar având ca destinație un nou sediu al DNA – structura centrală", se arată în proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Public.
Bugetul DNA pe 2016 prevede și majorarea cu aproape 51% a cheltuielilor de capital ale Direcției, comparativ cu execuția preliminată pe 2015, de la 3,58 la 5,4 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De altfel, potrivit proiectului de buget elaborat de Guvernul Cioloș, alocarea totală pentru DNA pe 2016 crește cu 3,4% (4,35 milioane lei) față de execuția preliminată pe 2015, la 132,24 milioane lei. Cheltuielile de personal cresc cu 3,29% (3,52 milioane lei), la 110,81 milioane lei, în vreme ce cele cu bunuri și servicii scad marginal, cu 0,43%, la 15,76 milioane lei.
Încă din noiembrie anul trecut, într-un interviu acordat ziare.com, procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi declara că instituția are nevoie de completarea schemei de procurori și de angajarea a încă 50 de polițiști, dar și de un sediu nou.
"Unul dintre motivele invocate de Finanțe pentru neexecutarea hotărârilor (de confiscare a bunurilor celor condamnați pentru corupție - n.r.) este că nu se pot vinde imobile la preț bun de piață. Nu trebuie să le vinzi. Multe instituții se plâng că nu au sedii. Și DNA are nevoie de un sediu mai mare. De ce să plătim chirie sau să cumpărăm un sediu? Sunt atâtea imobile indisponibilizate care pot fi folosite pentru a fi date instituțiilor publice, grădinițe, școli, poate spitale. O să încerc anul acesta să verific toate imobilele confiscate în baza dosarelor DNA pentru că avem nevoie de un nou sediu și am să fac demersuri să îl primim", a spus Kovesi.
Întrebată dacă ar fi interesată de sediul Intact, confiscat de stat odată cu condamnarea lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, șefa DNA a precizat că, din informațiile pe care le are, "bunurile și imobilele confiscate în acel dosar au fost trecute în proprietatea statului. Vom fi atenți cum vor fi gestionate", a mai declarat Kovesi.
Între timp, s-a luat decizia ca ANAF să scoată la licitație imobilele confiscate lui Dan Voiculescu, evaluarea acestora fiind finalizată în luna octombrie.
Anterior, fostul ministru de Interne și vicepremier Gabriel Oprea a cerut Ministerului Finanțelor să îi dea în administrare sediile Grivco, Intact și ale televiziunilor Antena 1 și Antena 3, imobile care i-au aparținut omului de afaceri Dan Voiculescu, invocând lipsa de spațiu cu care se confruntă ministerul. La scurt timp după solicitare, conform unui document obținut de Profit.ro, la nivelul Guvernului a fost redactat un proiect de hotărâre în acest sens.
Ulterior, însă, Victor Ponta a predat mandatul Guvernului, iar Gabriel Oprea a demisionat de la conducerea Ministerului de Interne și din postul de vicepremier, iar Ministerul de Interne și-a retras cererea depusă pe circuitul guvernamental de a prelua în administrare clădirile confiscate de la Dan Voiculescu.