DNA cere interzicerea pe 2 luni a dizolvării/ lichidării a Carpatica Asig, pentru a fi fi trasă la răspundere penală. ASF răspunde: Continuăm!

DNA cere interzicerea pe 2 luni a dizolvării/ lichidării a Carpatica Asig, pentru a fi fi trasă la răspundere penală. ASF răspunde: Continuăm!
scris 9 aug 2016

Procurorii DNA cer instanței supreme să interzică procedurile de dizolvare sau lichidare a societății Carpatica Asig, în următoarele două luni, pentru a putea fi trasă la răspundere penală, în dosarul în care este acuzată de cumpărare de influență și dare de mită. Măsura a fost solicitată după ce ASF a declanșat procedura de faliment a Carpatica Asig.

În cererea care va fi judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii Direcției Naționale Anticorupție solicită “luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicția inițierii procedurilor de dizolvare și lichidare privind SC Carpatica Asig SA, sau, după caz, suspendarea procedurilor de dizolvare și lichidare inițiate, în situația în care, la data judecării prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja initiate”, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat însă că procedura va continua cu selectarea avocaților și judecarea cererii de faliment în instanță, singura în măsură să dispună deschiderea prorpiu-zisă a procedurii de faliment.

"Procedura inițiată pe 28 iulie 2016, odată cu retragerea autorizației de funcționare a Carpatica Asig, își urmează cursul, principalele etape fiind selectarea unei case de avocatură, depunerea cererii de faliment la instanța și judecarea cauzei de către instanța. În prezent, este în derulare selecția avocaților care vor reprezenta ASF, conform procedurilor legale de achiziție a serviciilor de asistență juridică, această etapă fiind prevăzută să se încheie vineri, 12 august. Așadar, în faza actuală este prea devreme pentru a se pune problema suspendării procedurilor de lichidare/dizolvare a societății Carpatica Asig, în condițiile în care întregul proces se află de-abia în etapele pregătitoare și doar instanța de judecată este în măsură să dispună deschiderea propriu-zisă a procedurii de faliment. De asemenea, experiență din cazul societății Astra arată că întreagă procedura judiciară este de durată, depășind sensibil termenul de 60 de zile prevăzut în solicitarea DNA", este reacția ASF.

Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisă în judecată în 25 aprilie 2014, pentru cumpărare de influență și dare de mită, iar în 8 martie 2016, a fost condamnată, de Curtea de Apel București la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei, precum și la publicarea hotărârii de condamnare în mass-media. Decizia a fost contestată de societatea de asigurări, iar dosarul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, arată, marți, Direcția Națională Anticorupție.

EXCLUSIV Asirom, lider cu probleme: a tăiat peste noapte comisionul brokerilor, vrea tarife mai mari, plătește greu reparațiile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asirom, lider cu probleme: a tăiat peste noapte comisionul brokerilor, vrea tarife mai mari, plătește greu reparațiile

În aceste condiții, în 27 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, printre altele, declanșarea procedurii de faliment și lichidarea societății Carpatica Asig prin procedura obișnuită de insolvență, precum și emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului firmei, cu sesizarea judecătorului sindic din tribunal. Decizia Autorității de Supraveghere Financiară a fost publicată în Monitorul Oficial din 2 august.

În cererea adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii DNA arată că situația apărută în urma deciziei luate de ASF “creează riscul lichidării și radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală”.

“Prin urmare, consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfășurare a procesului penal”, a precizat DNA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
carpatica
dizolvare