Cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter, resimțit în noaptea trecută în mai multe orașe din România, a eliberat o parte din energia din zona Vrancea, a declarat Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, care a avertizat însă că în timp este de așteptat și un cutremur mare.
Un cutremur puternic a fost înregistrat în această noapte în România. Seismul a avut 5,8 grade pe scara Richter și a fost simțit și în București.
Este cel mai puternic seism înregistrat în acest an. Cutremurul s-a produs la ora 03:38 la adâncimea de 151 kilometri de kilometri și a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter, conform portalului Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Potrivit directorului științific al institutului, Mircea Radulian, a fost vorba de un cutremur moderat, deși mai mare, și normal pentru zona Vrancea, iar seismul a apărut și pe fundalul unei activități mai reduse în zonă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cutremur puternic în România. HARTA seismică a Capitalei. Care sunt cele mai expuse cartiere la un cutremur major. Lista cutremurelor începând din octombrie 2016Radulian a subliniat că un astfel de cutremur eliberează energia tectonică, dar pe termen lung este de așteptat și un cutremur mare.
”În particular, la adâncimea la care s-a produs cel de azi, nu prea s-au produs cutremure. Așa se explică și mărimea lui ceva mai mare, pentru că se acumulase energie. Aceste fluctuații care apar sunt normale. Cutremurul a eliberat, pe toată zona Vrancea, o parte din energie. Încet, încet, energia se acumulează, în ciuda acestor eliberări. La scară largă, vom avea și un cutremur mare, la un moment dat”, a declarat Mircea Radulian la postul de televiziune Digi24.
Directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului a mai arătat că adâncimea cutremuruluii din noaptea trecută este relevantă pentru că seismul s-a resimțit pe o suprafață mai mare, dar pentru că a fost la adâncime mare, el nu s-a resimțit la fel de puternic ca un cutremur de suprafață.