Furtul pieselor de patrimoniu de la Muzeul Drents a determinat ca "societatea românească, în întregul ei, să discute serios pentru prima oară în ultimii 20 de ani despre cultură și patrimoniu românesc", spune Răzvan Pop, directorul Bibliotecii ASTRA din Sibiu.
"Mă bucur pentru că în sfârșit cei care perorează toată ziua pe la tv, experții în orice, politicienii main stream, influencerii și toți cei care își dau cu părerea despre orice, au descoperit cuvântul cultură. Și tot ei au aflat că România are patrimoniu cultural. Nu cred că mai mult de 10% dintre români au avut curiozitatea de a vedea Coiful de la Coțofenești în mulții ani în care a stat expus în subsolul MNIR. Dar acum suntem cu toții vexați și impresionați de pierderea sa alături de cele câteva brățări dacice. La fel cum suntem șocați de numărul mic de cititori români deși primul lucru la care renunțăm din casele noastre sunt tocmai cărțile", spune Răzvan Pop pe Facebook.
Potrivit acestuia, "societatea românească, în întregul ei, discută serios pentru prima oară în ultimii 20 de ani despre cultură și patrimoniu românesc. Și dacă tot discută este bine să afle mai multe idei de dialog: Este bine să asculte experți și specialiști, oameni cu pregătirea necesară pentru a susține un astfel de dialog. Cel care vorbește despre sănătate și mediu și politică și business și can-can, cu siguranță nu este un expert în cultură și patrimoniu cultural".
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noi dezvăluiri în cazul NordisTotodată, managerul subliniază că "poate este necesar să înțelegem că șocul social și ideatic de la finalul anului 2024 are directă legătură cu modul în care am ignorat cultural și patrimoniul cultural. Este bine că discutăm despre cultură și necesitatea ei în mediul românesc. Dar dialogul trebuie să fie doct și purtat de cei care știu ce vorbesc și sprijinit de factorii decidenți din orice fel de comunitate. Dialogul nu trebuie să fie can-can, conspiraționist și revanșard. Sper să ne găsim decența dialogului, în aceste zile".