Guvernul promite să finalizeze până la finele anului conectarea la rețeaua de internet de mare viteză a 500-600 de localități, din cele 783 cuprinse în proiectul RoNet și pe lângă cele 99 conectate deja. O a doua etapă a proiectului, cu o finanțare de 100 milioane euro din fonduri europene și bugetare, va presupune extinderea infrastructurii broadband până la utilizatorul final, în vederea atragerii companiilor private.
Proiectul de realizare a unei rețele naționale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate (RO-NET), finanțat din banii europeni rezervați pentru exercițiul bugetar 2007 - 2013, a fost împărțit de Comisia Europeană în două faze, valoarea primei etape ridicându-se la 18,8 milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul interimar al Comunicațiilor, Dragoș Tudorache afirmă că, deși proiectul trebuia finalizat la finele anului trecut, până în prezent nu s-a reușit conectarea decât a 99 de localități din totalul celor 783. Ministrul apreciază însă că până la sfârșitul acestui an, Telekom va finaliza conectarea a încă 500-600 de localități, urmând ca restul să fie incluse în exercițiul bugetar european 2014-2020, pentru a nu fi pierdute fondurile europene.
Ministrul de resort a precizat că sunt analizate cu Banca Mondială nu mai puțin de șase scenarii pentru etapa a doua a proiectului RoNet, iar o variantă luată în calcul este implicarea mai serioasă a autorităților locale, care au întârziat în eliberarea autorizațiilor necesare conectării la RoNet.
Noul proiect va avea o finanțare totală de 100 milioane euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, și va urmări nu doar instalarea unor servere și a infrastructurii aferenet într-un punct fix dintr-o localitate, ci dezvoltarea rețelei până la fiecare utilizator.
Tudorache a apreciat că furnizorii de servicii vor fi încurajați astfel să fie prezenți în localitățile mai defavorizate și să ofere o gamă variată de servicii inclusiv în zonele rurale.
Proiectul RoNet prevede instalarea a 3.265 de kilometri de fibră optică, în completarea actualei infrastructuri de telecomunicații din România, ceea ce va permite ca 400.000 de persoane, 8.500 de firme și 2.800 de instituții publice să aibă acces la internet de mare viteză.