Fostul fotbalist Dănuț Lupu a fost condamnat la 7 luni și 10 zile închisoare, după ce a fost prins de două ori conducând fără permis, judecătorii fiind obligați să-i aplice o pedeapsă cu executare.
Imediat după condamnare, în spațiul public au apărut comentarii, inclusiv din partea unor oameni importanți din fotbal, care reclamau duritatea pedepsei primite de Dănuț Lupu, în condițiile în care au existat cazuri de șoferi care au produs accidente soldate cu victime și au scăpat de închisoare, arată Agerpres.
"Eu cunosc unul care a omorât doi inși și nu a luat nici cu suspendare. (...) Este înfiorător de dură (sentința). Pentru așa ceva să-ți dea 7 luni și 10 zile este de neconceput. În loc să-l lași să muncească, îl sperii cu o lună, două. La pușcărie e o nenorocire. Îl distruge, psihic îl distruge. Ca om, i-a distrus cariera, că avea omul serviciu", a declarat fostul președinte al LPF Dumitru Dragomir, pentru publicația Fanatik.
Decizia anunțată luni de Curtea de Apel București are legătură cu faptul că Dănuț Lupu era recidivist, iar judecătorii au fost nevoiți să-i aplice o pedeapsă cu executare.
Prima abatere - Dănuț Lupu invocă un prieten cu problemele medicale
În dimineața zile de 23 octombrie 2017, Dănuț Lupu se deplasa de la Slănic Moldova spre casă la volanul unui autoturism BMW X5, fiind însoțit de un prieten. Când trece prin județul Vrancea, fostul fotbalist produce un accident auto pe DN2 E85, soldat cu pagube materiale. Un echipaj de la Poliția Rutieră sosește la locul accidentului, îl legitimează pe șofer și constată că avea permisul de conducere anulat încă din anul 2001.
Este trimis în judecată, iar în timpul procesului susține că mașina aparținea prietenului său, iar el a preluat conducerea autovehiculului, deoarece amicului i se făcuse rău.
Judecătorii dau dovadă de clemență și îi aplică o pedeapsă blândă, având în vedere că își recunoscuse vinovăția, iar infracțiunea era una minoră. Astfel, Judecătoria Focșani îl condamnă la 8 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, scăzută de Curtea de Apel Galați la 6 luni, tot cu amânare.
CITEȘTE ȘI Procurorul-șef al DNA: Ne-am abătut ușor de la scopul pentru care a fost înființat. S-a abătut de la combaterea corupției de nivel înaltÎn motivarea condamnării, un magistrat de la Judecătoria Focșani și-a exprimat convingerea că "incidentul ce face obiectul cauzei va fi un eveniment care nu se va mai repeta în viața inculpatului (Dănuț Lupu). Fiind o persoană la vârsta maturității, studii superioare, are capacitatea de conștientizare a faptei sale și a urmărilor acesteia, astfel că va adopta pe viitor o atitudine de respectare întocmai a normelor juridice de conviețuire socială".
În decizia rămasă definitivă pe 23 iulie 2020, Curtea de Apel Galați stabilise un termen de supraveghere de doi ani, timp în care Dănuț Lupu nu avea voie să mai săvârșească o faptă penală, în caz contrar pedeapsa cu suspendare transformându-se în una cu executare.
A doua abatere - Dănuț Lupu se justifică tot cu probleme medicale
Peste numai o săptămână de la condamnarea primită la Curtea de Apel Galați, respectiv în data de 30 iulie 2020, Dănuț Lupu este oprit de un echipaj de la Rutieră în județul Ilfov, în timp ce conducea un autoturism marca Volvo. Polițiștii constată că are permisul de conducere suspendat, îi întocmesc dosar penal, iar fostul fotbalist este trimis pentru a doua oară în judecată.
Procesul începe la Judecătoria Cornetu, unde își recunoaște faptele, dar invocă din nou probleme medicale, respectiv că se grăbea să ajungă la spital.
Judecătorul de la Cornetu consideră că faptele săvârșite de fostul fotbalist nu sunt grave, notând că: "În privința urmărilor, instanța constată că acestea s-au rezumat la pericolul abstract pentru siguranța circulației pe drumurile publice și nici nu există indicii din care să rezulte că inculpatul ar fi condus agresiv sau periculos", "se reține că acesta a avut o atitudine sinceră, de recunoaștere a faptei, colaborând cu organele judiciare".
Magistratul îl condamnă pe Dănuț Lupu la o pedeapsă minimă de 4 luni închisoare, însă constată că fostul fotbalist are cazier judiciar și, în baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție din septembrie 2017, este nevoit să aplice pedepse cu executare atât pentru primul dosar, cât și pentru al doilea, având în vedere că Dănuț Lupu a încălcat legea în timpul termenului de supraveghere.
Cele două pedepse sunt contopite și la cea mai grea de 6 luni se adaugă un spor de o treime din condamnarea de 4 luni, rezultând în final 7 luni și 10 zile, cu executare.
Dănuț Lupu a atacat decizia la Curtea de Apel București, însă fără succes. Magistrații au respins apărarea fostului fotbalist că a încălcat legea deoarece se grăbea să ajungă la spital.
CITEȘTE ȘI Petrom, HG cu anexă secretă – Proprietara unei locuințe dintr-un perimetru petrolier vrea oprirea explorărilor"Aspectele invocate de inculpat privind faptul că se simțea rău sau că nu ar fi reușit să cheme un taxi ori să fie condus de o altă persoană la o unitate de spital cu un autovehicul nu se circumscriu vreuneia dintre cauzele justificative ori de neimputabilitate prevăzute de lege", au explicat judecătorii.
"Solicitarea apelantului de a se dispune pedeapsa amenzii este nefondată, având în vedere modalitatea de comitere a faptei, împrejurările de săvârșire a acesteia, care denotă un pericol social relativ ridicat pentru siguranța traficului rutier, faptul că inculpatul nu este la primul contact cu legea penală și a perseverat pe cale infracțională, săvârșind fapta în termenul de supraveghere stabilit anterior, fără a ține seama de clemența soluției de amânare a aplicării pedepsei", au mai notat magistrații în decizia de condamnare, subliniind că nu există o prevedere legală care să le permită să aplice o pedeapsă cu suspendare.
La scurt timp după a doua condamnare, Dănuț Lupu este dat în urmărire generală. Din ultimele informații, el se află în Dubai, dar a promis într-o intervenție telefonică că se întoarce în țară la sfârșitul săptămânii.