Timp de un deceniu, Park Hyeon-su a locuit într-un microapartament fără ferestre din Seul, având două locuri de muncă și economisind fiecare bănuț pentru a-și cumpăra o casă frumoasă. Dar depozitul i-a fost deturnat de escroci, iar visul său s-a prăbușit.
Piața de închirieri din Coreea de Sud funcționează după un sistem unic numit „jeonse”, în care chiriașii plătesc depozite mari – uneori de sute de mii de dolari – apoi locuiesc fără chirie timp de ani de zile, înainte de a-și primi banii înapoi când se mută, potrivit unui reportaj AFP, preluat de boursorama.com.
Acest sistem le oferă proprietarilor acces la fonduri fără dobândă, iar chiriașilor locuințe gratuite, proprietatea servind drept garanție, scrie G4Media.ro.
Dar sistemul, care reprezenta două treimi din piața de închiriere în anii 1990, este mai puțin popular în prezent. A fost afectat de fraude: peste un miliard de dolari se pierd în fiecare an în escrocherii, potrivit poliției.
Park a declarat pentru AFP că a lucrat adesea de la 9 dimineața până la miezul nopții la diverse slujbe de livrare pentru a economisi 73.000 de dolari.
Dar după ce a depus un avans și s-a mutat, presupusul proprietar – care s-a dovedit a fi un impostor – a dispărut și el a fost evacuat, fără a avea cum să își recupereze banii.
„Nu este vorba doar de bani”, spune el pentru AFP, ci de „toți cei douăzeci și treizeci de ani ai mei” care au fost furați.
„Visul meu de a avea o casă s-a evaporat, am renunțat să ies să mă mai văd cu cineva, ca să nu mai vorbim de a mă căsători sau de a avea un copil”, explică sud-coreeanul de 37 de ani, care a dorit să depună mărturie sub pseudonim pentru a-și garanta anonimatul.
La fel ca el, cel puțin 17.000 de persoane – 70% dintre ele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani – au fost victime ale fraudei jeonse în ultimii ani.
CITEȘTE ȘI Mega Image își urcă puternic profitul în România. Proprietarul a decis să mizeze pe inteligența artificialăSinucideri
Cel puțin opt victime ale acestui tip de escrocherie s-au sinucis, potrivit asociațiilor.
Mulți chiriași contractează împrumuturi bancare pentru a plăti depozitul uriaș cerut, cu intenția de a-l restitui după ce se mută și banii sunt returnați.
Dar, odată ce au fost înșelați, rămân datori la bancă.
Anul trecut, parlamentul sud-coreean a adoptat o lege menită să ajute victimele, cu împrumuturi fără dobândă pe o perioadă de 20 de ani.
Dar victimele sunt nemulțumite. „Să le spui tinerilor să petreacă următorii 20 de ani pentru a returna banii pe care i-au pierdut prin fraudă este ca și cum le-ai spune să nu mai trăiască”, a declarat Ahn Sang-mi, o victimă, la un miting recent la Seul.
Cealaltă opțiune este să treacă printr-un proces similar cu falimentul, care șterge anumite datorii. Dar acest lucru șterge ratingul de credit al debitorilor, ceea ce este deosebit de dăunător pentru tineri, spun cei care fac campanie pentru modificarea legilor.
Guvernul nu ar trebui să „stigmatizeze tinerii” care abia își încep viața de adulți, spune Jang Sun-hoon, o victimă din Daejeon.
CITEȘTE ȘI AnimaWings, compania fraților Pandel, lansează o nouă rută și intră în concurență și cu Wizz AirIadul Jeonse
În urmă cu patru ani, Choi Jee-su, în vârstă de 33 de ani, și-a folosit toate economiile și un împrumut bancar pentru a se muta într-un apartament Jeonse, pentru a scăpa de viața într-o cameră de student infestată de gândaci.
Dar apartamentul a fost vândut fără știrea sa, iar proprietarul a dispărut cu depozitul, lăsându-l cu datorii.
Pentru a achita împrumutul bancar inițial, Choi s-a împrumutat la rate mari de pe cardurile de credit și și-a vândut acțiunile, în timp ce lucra în restaurante și își număra fiecare bănuț pentru mese.
Își petrecea ziua pregătind mâncăruri delicioase pentru clienți, dar „ezita să cumpere un singur pachet de tăiței instant” pentru el însuși.
„Am sfârșit prin a-l alege pe cel mai ieftin și am plâns când l-am mâncat pentru că avea un gust oribil”, a declarat Choi, care și-a povestit povestea într-o carte intitulată „Infernul Jeonse”.
Partidul Democrat, aflat în opoziție, a propus un proiect de lege care ar permite statului să despăgubească chiriașii pentru depozitele pierdute prin fraudă. Dar guvernul a respins propunerea, invocând preocupări legate de costuri.
Choi, care lucrează acum pe o navă în speranța de a economisi bani pentru a deveni pilot, face apel la guvern să acționeze. Frauda Jeonse distruge vieți, spune el. „Victimele pierd totul, viețile lor, visele și bucuriile lor sunt spulberate”.