Curtea de Apel București a decis redeschiderea dosarului „10 august” vizându-i pe șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei.
Decizia CAB a fost dată în urma unei contestații depuse de o persoană rănită în intervenția din 10 august 2018. Mai exact, plângerea fusese depusă de Ion Crăciunescu, unul dintre manifestanții răniți în urma intervenției Jandarmeriei. El a atacat decizia DIICOT de clasare a dosarului 10 august vizând conducerea Jandarmeriei.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Decizia Curții de Apel București este definitivă, arată Hotnews.
Luna trecută, dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost clasat de Tribunalul București, care a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei.
În 15 iulie 2020, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august. Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurențiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi București, colonelul Cătălin Sindile, fost șef al Jandarmeriei Române și comisarul șef de poliție Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relația cu prefecții.
CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la BucureștiDIICOT a susținut că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.
Procurorul Doru Stoica a invocat în ordonanța de clasare "credința sinceră” a autorităților în aplicarea legii și o complicitate morală a protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violențe asupra forțelor de ordine, ci chiar s-au amuzat. Procurorul Doru Stoica a mai susținut în ordonanța de clasare că nu toate "victimele colaterale” ale violențelor din Piața Victoriei au fost și "victime inocente”.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică"Încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulțime pe cei violenți a eșuat mai ales din cauza atitudinii protestatarilor asumați ca fiind pașnici", a mai arătat procurorul care a clasat dosarul.
În 4 august 2020, fostul procuror-șef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parțial soluția de clasare a dosarului 10 august și a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foștilor șefi ai Jandarmeriei: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, maiorul Laurențiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile și comisarul-șef de poliție Mihai Dan Chirică.
Giorgiana Hosu argumenta că procurorul care a clasat acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar și nu a reaudiat suspecții, victimele și martorii. Ea mai spunea că șefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declarații atunci când au fost chemați la Parchetul Militar și că ar fi trebuit citați și audiați la DIICOT, după preluarea dosarului de către această structură.
CITEȘTE ȘI Cum pot fi investițiile în real-estate din orașele universitare accelerator de dezvoltare pentru tineriCererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel București, iar de acolo a ajuns la Tribunalul București, care a amânat de mai multe ori pronunțarea unei decizii.