O misiune consulară a României în Bangladesh a acordat, în perioada aprilie-iulie, peste 5.400 de vize de muncă unor cetățeni din această țară. Ministerul Afacerilor Externe are în pregătire o misiune similară în Nepal, iar la ambasada României la New Delhi, India, a fost alocat personal suplimentar pentru acordarea vizelor de muncă.
De ce este important: Guvernul a aprobat pentru acest an majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000. Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.
De asemenea interesant: Peste 10.000 de cereri de acordare a vizelor de angajare în scop de muncă au fost depuse în primele trei luni ale acestui an de cetățeni străini, proveniți în cea mai mare parte din țări asiatice. Autoritățile nu au mai făcut față numărului ridicat și nu puteau respecta termenele legale de emitere a vizelor, astfel că Guvernul a decis extinderea perioadei de solicitare a vizei de lungă ședere, pentru a nu expira actele depuse de solicitanți, permițând totodată ca documentele să fie depuse la orice reprezentanță teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări.
Mai este interesant: Profit.ro a relatat recent că străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați.
”Pentru că una dintre problemele principale se referă la acordarea vizelor de muncă, așa cum bine știm, a fost organizată deja, în perioada aprilie-iulie, o misiune consulară itinerantă în Bangladesh, la Dhaka, care a reușit deja să acorde peste 5.400 de vize de muncă și avem în pregătire o misiune similară în Nepal, pentru că Bangladesh, Nepal, India sunt sursele de forță de muncă străină cele mai importante”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a amintit că solicitarea mediului de afaceri este de aproximativ 100.000 de muncitori străini, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a arătat că acesta este și unul dintre motivele pentru care a fost realizat și un nou sediu al ambasadei României la New Delhi, lărgindu-se spațiile de lucru, alocându-se personal suplimentar și fiind trimis personal chiar și din Centrală.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul, la insistențele primăriilor și ANAF, vrea să anuleze obligațiile ”desuete” ale administrației privind lucrul cu publicul la ghișeu, introduse de Adrian NăstaseMugur Mihăescu, interpretul personajului Garcea în serialul umoristic Vacanța Mare și proprietarul a trei pub-uri din Centrul Vechi al capitalei, a lansat un lanț de pizzerii online, Zest Pizza, spunând recent pentru Profit.ro că va aduce angajați din Bangladesh - VEZI AICI
"Am trimis deja în jur de 1.000 de lucrători. Putem trimite mai mulți. Ei (România) au decis să recruteze în jur de 40.000 de lucrători din străinătate", a anunțat recent ministrul de Externe al Bangladesh, Dr. AK Abdul Momen, recent întors din România.
Acesta a declarat că România preferă să recruteze prin colaborarea celor două guverne, deoarece "se simte mai confortabilă" să recruteze oameni într-un mod bine reglementat.
"Nu e loc pentru intrarea ilegală acolo", a spus ministrul, adăugând însă că aproximativ 860 de cetățeni din Bangladesh au intrat ilegal în Germania venind din România.
Aceste 860 de persoane vor fi trimise înapoi în Bangladesh din Germania prin intermediul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
Ministrul de externe a precizat că România are nevoie de muncitori în construcții, electricieni, ajutoare casnice și muncitori în unități de producție, pe lângă medici și asistente medicale.
"Vor identifica în ce domenii au nevoie de lucrători din Bangladesh și în ce domenii putem oferi noi", a explicat ministrul.
CITEȘTE ȘI Ministerul Sănătății: 9.802 cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore. Au fost raportate 29 de decese. Sunt 233 de persoane la ATIBangladesh și-a deschis prima misiune diplomatică în România în 1975, dar aceasta a fost închisă în 1995. România și-a închis la rândul său misiunea în 2000.
"Am redeschis misiunea recent. România va lua în calcul același lucru odată ce legăturile comerciale și de investiții se vor extinde în continuare între cele două țări", adaugă ministrul.