Comisia Europeană analizează dacă sancționează sau nu România pentru majorări salariale

Comisia Europeană analizează dacă sancționează sau nu România pentru majorări salariale
scris 20 mar 2017

Comisia Europeană așteaptă dovezi de la București că poate susține creșterile salariale și de pensii angajate și că nu va depăși un deficit bugetar de 3%. În caz contrar, România ar putea intra în procedură de deficit bugetar excesiv, ceea ce presupune măsuri restrictive din partea Comisiei.

Ministrul Muncii a declarat recent că își propune ca salariile sub 4.000 de lei să fie dublate într-un interval de 4 ani.

Urmărește-ne și pe Google News

”Domnul prim-ministru (Sorin Grindeanu – n.r.) i-a dat asigurări domnului Moscovici (Pierre Moscovici – comisar European pentru afaceri economice- n.r.) că se fac calcule, astfel încât acest proiect ambițios de mărire a salariilor să se încadreze în final în acest deficit bugetar de 3%. Comisia Europeană așteaptă documentația din partea Guvernului României. În această etapă suntem – în ce măsură aceste măriri de salarii sunt sustenabile și se poate îmbunătăți viața oamenilor, în paralele cu menținerea acestor reguli. Pentru că am avut cazul Greciei și Comisia Europeană are aceste temeri. Spania, Portugalia au intrat în criză. E important să nu ajungem și noi la fel. Bani, creștere economică avem. Dar să vedem cât de sustenabile sunt aceste propuneri de măriri salariale, astfel încât să nu intrăm pe procedura de infringement, de a fi puși sub observație pentru felul în care depășim sau nu deficitul bugetar”, a afirmat la Europa FM Corina Crețu, comisarul european pentru Politici Regionale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Bugetarii vor primi, în premieră, în jurul datei de 1 iulie, tichetul de vacanță egal cu un salariu minim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor primi, în premieră, în jurul datei de 1 iulie, tichetul de vacanță egal cu un salariu minim

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis și Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, în februarie, ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depășească 3% în 2017, ajungând la 3,6%, respectiv la 3,9% în 2018. Ei au cerut ca Executivul să anunțe măsuri clare pentru reducerea deficitului bugetar.

Miercuri, ministrul Finanțelor a declarat că Guvernul este pregătit să ia măsuri de reducere a cheltuielilor, în cazul în care va constata depășirea țintei de deficit bugetar de 3% din PIB, astfel încât România să nu depășească acest nivel.

Guvernul lucrează în prezent și la o nouă Lege a salarizării bugetarilor

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
salarizare
bugetari
deficit
cretu