CNSLR - Frăția a anunțat, joi dimineață, începerea procedurilor pentru declanșarea grevei generale, principalul motiv fiind trecerea plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce va duce la scăderea tuturor salariilor și pierderea unor locuri de muncă, potivit sindicaliștilor.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
CNSLR - Frăția spune că Biroul Operativ al confederației sindicale a decis începerea procedurilor pentru declanșarea grevei generale, reclamând scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, și pierderea de locuri de muncă, generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, scrie News.ro.
Sindicaliștii spun că această măsură va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale care generează lipsa unei protecții reale ale angajaților, în forma actuală a Legii 62/2011 și la întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială de peste 43 luni.
Greva generală va fi declanșată în sectoarele sănătate, învățământ, administrație publică și asistență socială, energie, petrol și gaze, chimie, petrochimie, comunicații, transporturi, agricultură.
"După strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariați din cadrul confederației noastre, vom decide data declanșării grevei generale", precizează CNSLR - Frăția într-un comunicat de presă.
Începând cu 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Nivelul contribuțiilor va scădea cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat, spunea Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Producția noului Duster începe cu stângul, transferul contribuțiilor lovește și Dacia. Angajații opresc munca pe 7 noiembrieÎn total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat) scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.
Măsura a fost contestată de toate confederațiile sindicale.
CNS Cartel ALFA îi cere președintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre sindicate și Guvern, acuzând-o pe Lia Olguța Vasilescu, un "ministru cinic", că nu este preocupată de piața muncii, că nu înțelege legislația și nici rolul și semnificația poziției publice pe care o ocupă. Mai mult, sindicaliștii spun că își promovează prin minciună și dezinformare măsurile, care vor avea consecințe greu de estimat atât în plan social, dar și economic.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a susținut, miercuri, că salariile nu vor scădea în urma trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat și l-a acuzat pe președintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, că "interpretează, ca de obicei, vorbele” reprezentanților Guvernului și ale patronatelor. Mai mult, ea susține că patronatele apreciază prevederile noului Cod Fiscal, considerând că "aduc foarte multe facilități mediului de afaceri”