Autoritățile din Marea Britanie și Australia au lansat o investigație comună în legătură cu modul în care compania Cleaview AI, producător american de tehnologie pentru recunoaștere facială, a obținut și utilizat datele personale a miliarde de oameni pentru a-și "antrena" sistemul de inteligență artificială.
Recent, și Canada a anunțat că va investiga compania americană din domeniul inteligenței artificiale. În urma acestei investigații, startup-ul a anunțat că se retrage de pe piața canadiană.
Tehnologia Clearview AI este utilizată de poliție și agenții guvernamentale, în special în SUA. Până recent, tehnologia putea fi cumpărată și de către companii private.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recent, publicația online BuzzFeed a intrat în posesia unor documente din 2019 (incluse într-o prezentare pentru poliția din Miami) potrivit cărora printre clienții Clearview s-ar fi numărat entități ca Walmart sau Bank of America. Totodată, compania ar fi colaborat cu organizații guvernamentale din afara Americii de Nord.
Potrivit datelor de la momentul respectiv, Clearview AI ar fi vizat colaborarea cu autoritățile din 22 de state, inclusiv România. Alte state unde compania ar fi dorit să se extindă sunt Norvegia, Marea Britanie, Australia, Nigeria, Singapore și Dubai.
Pe de altă parte, reprerezentanții Clearview au declarat, în luna mai, că afacerile organizației "se axează pe SUA și Canada". Nu este clar dacă startup-ul a pătruns sau nu piețele internaționale enumerate în prezentarea din 2019.
Clearview AI a stârnit numeroase controverse și se află, de la începutul anului, în centrul unui scandal după apariția informațiilor potrivit cărora algoritmul de recunoaștere facială a fost "antrenat" pe miliarde de fotografii "furate" de pe rețelele publice. Informațiile au apărut pentru prima dată în New York Times.
Twitter, Google și Facebook și alte companii au cerut public Clearview AI să înceteze utilizarea fără permisiune a fotografiilor și a datelor obținute de pe rețele sociale sau YouTube.