Ciprian Ciucu, despre maidanezii liberi din București: Cine face bani din această afacere?

Ciprian Ciucu, despre maidanezii liberi din București: Cine face bani din această afacere?
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2023

Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu a afirmat că ASPA nu și-a îndeplinit, din punctul său de vedere, obiectivele și obligațiile legale, nefăcând nici măcar un recensământ cu privire la câinii maidanezi.

Edilul a mai acuzat că a fost redusă și subfinanțată activitatea de capturare a ASPA, bugetul ASPA fiind de 10 milioane lei în 2021, iar anul trecut de 17 milioane, bani folosiți pentru alte activități, cum ar fi târguri de animale care să încurajeze adopția acestora, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce salariu trebuie să ai ca să poți lua un credit pentru „Noua casă” CITEȘTE ȘI Ce salariu trebuie să ai ca să poți lua un credit pentru „Noua casă”

„Acțiunea s-a mutat de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, sterilizare și s-a înhibat capturarea”, a spus el. Ciucu a adăugat că sunt condiții groaznice în adăposturile ASPA din cauza supraaglomerării cu câini. El a vorbit despre o reducere a numărului de angajați ai instituției, de la 90 de angajați în anul 2013, la 15 angajați care alcătuiau echipajele de prinzători, începând din anii 2017-2018, în prezent fiind 13 persoane. „Întrebarea este cine are interesul ca ASPA să țină un număr mare de câini din adăposturi? Cine face bani din această afacere?”, s-a întrebat Ciprian Ciucu.

„- Aș vrea să încep cu un scurt istoric, cum s-a ajuns aici și vă voi prezenta și soluțiile pe care le-am identificat pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată. Cine e responsabil legal cu strângerea câinilor maidanezi penttru tot Bucureștiul? Evident că ASPA. Astfel vorbim despre o instituție înființată special cu acest scop, deținând bugete și angajați speciali pentru acest scop. ASPA are buget și angajați pentru managementul câinilor fără stăpân. În 1996 s-a înființat Serviciul de Ecarisaj în subordinea PMB. În 2001 a fost decis ca acest Serviciu să se ducă la sectoare. Din 2003 și până acum, ASPA a funcționat și și-a derulat activitatea exclusiv sub subordinea CGMB. În 2006 un japonez a fost ucis de câini.

OMS a intrat în alertă - sute de decese cauzate de siropuri de tuse CITEȘTE ȘI OMS a intrat în alertă - sute de decese cauzate de siropuri de tuse

- Serviciul a funcționat extrem de prost la nivelul CGMB până în 2013. Atunci se estima că ar fi 65.000 de maidanezi pe străzi.

- După moartea lui Ionuț a fost modificată legislația și capacitatea ASPA a fost crescută. De abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA care funcționa cu 90 de angajați dedicați prinderii animalelor de pe spațiul public. Aproximativ 54.000 de câini prinși până în 2017, din care 30.000 au fost eutanasiați, iar 24.000 adoptați.

- Apoi a survenit o schimbare fundamentală de abordare la nivelul ASPA. Începând cu anii 2017-2018  s-a schimbat abordarea, echipajele de prinzători fiind reduse drastic, undeva la 15 oameni, azi mai fiind 13 angajați la ASPA. A fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune extraordinară pe bugetul ASPA, vorbim de perioada 2017-2018. În 2019 au fost prinșii 2.500 de câini, în 2021 undeva 3.200 de câini, în 2022 undeva la 1.500 de câini, foarte puțini. După schimbarea politică din 2020 ASPA a continuat această politică, ceea ce a dus la reapariția câinilor pe domeniul public.

- În mod iresponsabil, ASPA și-a redus programul de lucru, nu acționează în week-end și de sărbători. În februarie 2021, doamna Diana Pungă, city manager al PMB a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA. 

- Din 2017 s-a schimbat fundamental modul de operare al acestui serviciu și a fost menținut și accentuat din 2021 și până astăzi. Coordonatorul echipelor de prinzători a fost înlăturat.

Orban dă afară peste 150 de generali și colonei CITEȘTE ȘI Orban dă afară peste 150 de generali și colonei

- Din punctul meu de vedere conducerea ASPA nu și-a îndeplinit obiectivele legale. Nu a realizat nici măcar un recensământ. Au avut 3 ani la rând posiblitatea să facă recensământul animalelor, ceea ce ar fi furnizat temeinic PMB și Poliției Locale numărul animalelor. Activitatea de capturare a fost subfinanțată prin dispoziții ale celor responsabili. Prin comparație, în 2014, ASPA avea buget de 10 milioane, iar în 2022, ASPA a avut buget de 17 milioane lei și s-a concentrat pe alte activități, cum ar fi târguri de animale. Resursele au fost mutate de pe capturare pe prevenție, adopție. Acțiunea s-a mutat de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, sterlizare și s-a înhibat capturarea. Condițiile de adăpost sunt groaznice din cauza supraaglomerării.

- Întrebarea este cine are interesul ca ASPA să țină un număr mare de câini din adăposturi? Cine face bani din această afacere?

 

- Am luat măsuri în ultimii 2 ani. A fost o singură adresă în care ASPA acuza că Poliția Locală nu a acordat sprijin. În rest am ajutat. Este cum ai acuza Poliția Locală Sector 6 de problemele de termoficare pentru că nu a mutat o mașină pentru o intervenție. În 2023 am trimis 96 de sesizări pentru ASPA, la 74 nu a răspuns. Nu ai cum să răspunzi când ai 13 hingheri într-un oraș ca Bucureștiul. Acuzația că noi nu sprijinim ASPA este complet nefondată. Pe 14 ianuarie, chiar cu o săptămâna înainte de atac, am anunțat ASPA că o haită de 10 câini este acolo. Avem înregistrări din dispecerat. Nu a venit nimeni până la atacul de pe 20 ianuarie. ASPA nu a reacționat”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciprian ciucu
maidanezi