Anularea timbrului de mediu de către Parlament elimină finanțarea pentru programe precum Rabla sau Casa Verde, a declarat, marți, premierul Dacian Cioloș, în cadrul unei vizite la Centrul Tehnic Titu al producătorului auto Renault.
Astăzi, plenul Camerei Deputaților a aprobat, în calitate de for decizional, eliminarea timbrului de mediu, în pofida opoziției producătorilor din industria auto (Dacia Renault, Ford), care au avertizat anterior că astfel sunt puse în pericol 15.000 locuri de muncă. Președintele PSD, la inițiativa căruia a fost aprobat proiectul de lege într-un timp record de doar două săptămâni, a promis industriei auto un pachet de măsuri fiscale care să compenseze pierderile reclamate.
Dacă președintele Klaus Iohannis va promulga proiectul avizat de parlamentari, taxa este eliminată din 1 ianuarie 2017.
“Noi, Guvernul, am susținut această eliminare a taxei. Suntem de acord ca ea să fie una mai adaptată realității. Dar când elimini niște taxe trebuie să vezi ce pui în locul lor. Cu eliminarea acestei taxe eliminăm și fondul pentru programul Rabla sau Casa Verde. Cu siguranță sunt multe taxe pe care românii le plătesc și nu își au rostul, dar trebuie să vedem ce punem în loc pentru a finanta astfel de programe”, a spus Cioloș, citat de news.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Un antreprenor belgian, cu o firmă IT la Cluj-Napoca, a construit macheta primei mașini electrice low-cost din România. Cât va costaȘeful grupului Renault România, Yves Caracatzanis, a refuzat să facă comentarii asupra eliminării timbrului de mediu, pe motiv că este vorba de o lege care tocmai a fost adoptată.
Grupul Renault, care controlează producătorul auto Dacia - liderul pieței de mașini noi din România -, este considerat de către specialiști principalul perdant al eliminării timbrului de mediu, măsură care ar putea avea ca efect creșterea puternică a importurilor de mașini second-hand.