Chiria de bază în locuințele de stat se majorează cu până la 50%, inflația cumulată în 2007-2014

Chiria de bază în locuințele de stat se majorează cu până la 50%, inflația cumulată în 2007-2014
scris 15 dec 2015

Tariful de bază lunar al chiriei, exprimat în lei pe metrul pătrat și practicat pentru locuințele închiriate din domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, precum și pentru locuințele de serviciu, locuințele de intervenție și căminele pentru salariați ale societăților comerciale, companiilor naționale, societăților naționale și regiilor autonome, se va majora cu procente cuprinse între 45% și 50%, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Legislația în vigoare stipulează că acest tarif trebuie actualizat în fiecare an, în funcție de rata anuală a inflației calculată și comunicată de INS, însă ultima astfel de actualizare s-a făcut în 2007.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prin prezentul proiect de act normativ, se are în vedere actualizarea tarifului de bază lunar al chiriei (lei/mp ) (...) utilizând rata anuală a inflației comunicată de Institutul Național de Statistică prin adresa nr. 10559/26.05.2015, pentru perioada 01.01.2007 -31.12.2014", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, pentru suprafața locuibilă, tariful de bază al chiriei se va majora de la 0,84 la 1,22 lei/mp. Pentru suprafața antreului, tindei, verandei, culoarului, bucătăriei, chicinetei, oficiului, debaralei, cămării, camerei de baie și WC-ului, tariful se va majora de la 0,34 la 0,49 lei/mp, iar pentru suprafața teraselor, pivnițelor, boxelor, logiilor, spălătoriilor și uscătoriilor – de la 0,19 la 0,28 lei/mp.

Pentru suprafața garajelor și a dotărilor speciale, precum piscină, saună, seră, cramă și altele asemenea, creșterea va fi de la 1,27 la 1,85 lei/mp.

Tariful de bază al chiriei pentru suprafața anexelor gospodărești aferente locuințelor din mediul rural va crește cu 50%, de la 0,02 la 0,03 lei/mp.

Tariful de bază lunar al chiriei pentru curțile și grădinile aferente suprafețelor locative din comune se va majora de la 0,020 la 0,029 lei/mp, pentru cele din orașe – de la 0,030 la 0,042 lei/mp, iar pentru cele din municipii – de la 0,04 la 0,056 lei/mp.

Chiriile pentru locuințele închiriate din domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, precum și pentru locuințele de serviciu, locuințele de intervenție și căminele pentru salariați ale societăților comerciale, companiilor naționale, societăților naționale și regiilor autonome se calculează pornind de la aceste tarife lunare de bază.

Ulterior, chiriile se diferențiază pe categorii de localități și pe zone de către consiliile locale, conform criteriilor avute în vedere la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru terenuri, prin aplicarea unui coeficient la chiria de bază. Acest coeficient poate merge de la 0,5 în zonele B ale comunelor la 3,5 în zonele A ale municipiilor.

Pentru locuințele sociale, nivelul maxim al chiriei este de 10% din venitul net lunar pe familie, calculat pe ultimele 12 luni. Diferența până la valoarea nominală a chiriei este subvenționată de la bugetul local al unității administrativ-teritoriale unde este situată locuința. 

viewscnt
Afla mai multe despre
chirii
chirii locuinte de stat
chirii locuinte de serviciu
locuinte
case de la stat