Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2021 pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie: Călătoriile vor avea nevoie de mai multă planificare, cozi, duty-free, imigrare, plata cu cardul

Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2021 pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie: Călătoriile vor avea nevoie de mai multă planificare, cozi, duty-free, imigrare, plata cu cardul
scris 1 ian 2021

Multe aspecte ale relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană după încheierea perioadei de tranziție rămân incerte, dar unele lucruri care se vor schimba de la 1 ianuarie 2021 sunt cunoscute. BBC face lista celor mai importante aspecte la care oamenii trebuie să se gândească dacă vor să călătorească între Marea Britanie și Europa.

Călătoriile vor avea nevoie de mai multă planificare

Urmărește-ne și pe Google News

Din ianuarie, cetățenii britanici care vor să viziteze orice țară din UE – plus Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein – trebuie să aibă pașaport valabil pentru încă cel puțin șase luni. De asemenea, e necesară o asigurare de călătorie cu componentă de sănătate, arată Digi 24.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Înainte de a pleca în călătorie, oamenii trebuie să verifice dacă furnizorul de telefonie mobilă le mai oferă sau nu roaming gratuit.

Pentru transportul de animale de companie e nevoie de un certificat medical obținut de la medicul veterinar. Actualul sistem de pașapoarte UE pentru animale de companie nu se va mai aplica.

Măsurile sunt valabile și pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie dintr-o țară UE.

Alte cozi la frontieră

La controalele de la frontieră, cetățenii britanici vor sta la cozi diferite de cetățenii UE. Turiștii vor putea călători fără viză în țările din zona Schengen - care include majoritatea statelor UE și Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, dacă stau în aceste țări cel mult 90 de zile, dintr-un interval de 180 de zile. Perioada de ședere este valabilă și pentru europenii care merg în Marea Britanie.

Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative

Reapar cumpărăturile duty-free

Cumpărăturile duty-free vor fi disponibile pentru cei care călătoresc din Marea Britanie în UE și invers, începând cu 2021.

Când Marea Britanie era membră a UE, oamenii puteau intra în țară cu cantități nelimitate de alcool și tutun dintr-o țară membră fără a plăti nicio taxă la frontieră, atâta timp cât a fost plătită o taxă în țara de achiziție și era vorba despre produse pentru uz propriu. Acum, vor exista limite pentru valoarea produselor pe care un călător le poate aduce dintr-o entitate în alta.

Totuși, nu vor mai exista magazine de mărfuri, cum ar fi electronice și îmbrăcăminte, fără taxe pe aeroport.

Rambursările de TVA pentru vizitatorii din străinătate în magazinele din Marea Britanie vor fi, de asemenea, eliminate.

eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România

Noi reguli pentru cei care vor să se mute în UE

De la 1 ianuarie, libera circulație a persoanelor între Marea Britanie și UE se încheie.

Dacă un britanic locuiește deja într-o țară din UE, a beneficia de anumite protecții în temeiul acordului de retragere din UE

Dar chiar și atunci, trebuie să verificați dacă regulile specifice fiecăre țări.

De exemplu, cetățenii britanici care locuiesc sau intenționează să locuiască în Franța vor trebui să obțină permise de rezidenți noi.

Cei care vor să se mute din Marea Britanie în UE sau invers începând din 2021 nu vor mai avea dreptul automat de a locui sau de a lucra acolo.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Britanicii care intenționează să se mute în Irlanda vor fi în mare parte neafectați.

Noi reguli pentru cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie

Dacă sunteți cetățean al UE care locuiește deja în Marea Britanie, drepturile vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2021. Dar ar trebui să verificați dacă puteți rămâne după aceea. Va trebui să deveniți cetățean al Marii Britanii sau să aplicați la Schema de decontare a UE.

Drepturile cetățenilor irlandezi nu se vor schimba.

Un nou sistem de imigrare în Marea Britanie

Din ianuarie 2021 va exista un nou sistem bazat pe puncte pentru cetățenii străini (cu excepția cetățenilor irlandezi) care doresc să se mute în Marea Britanie.

Guvernul spune că va trata cetățenii UE și non-UE în mod egal și va viza atragerea de oameni care pot contribui la economia Marii Britanii.

Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală CITEȘTE ȘI Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală

Persoanele care doresc să se mute în Marea Britanie pentru a lucra, a trăi sau a studia acolo vor trebui să solicite și să plătească pentru o viză.

O viză de student din afara Marii Britanii va costa 348 de lire sterline.

Solicitarea unei vize pentru un muncitor calificat va costa între 610 și 1.408 lire sterline, cu excepția cazului în care aceștia sunt în domeniile în care UK are lipsă de personal.

De asemenea, aceștia vor trebui să plătească o taxă suplimentară pentru sănătate de 624 de lire sterline de persoană pe an, cu excepția cazului în care sunt angajați din domeniul sănătății.

Reguli diferite pentru comerț

Importatorii și exportatorii vor trebui să facă declarații vamale, ca și când ar avea de-a face cu țări din alte părți ale lumii.

Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine CITEȘTE ȘI Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine

Unele produse, inclusiv plante, animale vii și unele alimente, vor avea nevoie și de licențe și certificate speciale. Alte produse vor trebui etichetate în moduri specifice.

Dar, pentru a limita impactul devastator al crizei COVID asupra multor companii, guvernul britanic a ales să amâne cu șase luni impunerea controalelor totale asupra mărfurilor care intră în Marea Britanie din UE, deși vor exista în continuare verificări pentru anumite substanțe.

Muncă

Cetățenii europeni, inclusiv români, vor trebui să aplice pentru viză de muncă pentru a putea lucra în Regatul Unit. Aceasta se acordă prin atingerea unui prag de 70 de puncte, care reprezintă un total cumulat din diverse criterii (cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze), conform news.ro.

Regatul Unit a instituit o serie de trasee profesionale (routes), prin intermediul cărora se poate aplica, în funcție de calificări: Lucrătorii Calificați (Skilled Route); Lucrătorii din sănătate și din îngrijiri de sănătate (Health& Care Route); Lucrătorii Înalt Calificați (Highly Skilled Route – Global Talent).

Politica privitoare la lucrătorii sezonieri urmează să fie definită, mai multe informații vor fi puse la dispoziție de autoritățile britanice în timp util. În principiu, urmează să fie stabilit un contingent de lucrători sezonieri pentru anul 2021.

Autoritățile britanice au semnalat că intervalul standard de procesare a documentelor este de 3 săptămâni cu începere de la depunerea acestora. Pentru extinderea vizei fără a părăsi teritoriul Regatului Unit, intervalul orientativ este de 8 săptămâni cu începere de la depunerea documentelor.

Voluntariatul este inclus în lista activităților pentru care viza este obligatorie. Pentru acest tip de activitate, trebuie solicitată și obținută viza TemporaryWorker - CharityWorker (T5). Pentru activități de voluntariat care nu depășesc 30 de zile nu este nevoie de obținerea unei vize. Activitatea de voluntariat trebuie să fie desfășurată în cadrul unei organizații acreditate corespunzător în Regatul Unit.

Sănătate

De la 1 ianuarie 2021, un cetățean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (un turist, un student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) va continua să beneficieze de asistența medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC).

Pentru șederi pe perioade mai lungi, legislația internă a Marii Britanii privind imigrația poate prevedea cerințe suplimentare. În special, Regatul Unit va impune resortisanților țărilor terțe o suprataxă pentru asistență medicală ca și condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de ședere mai lungă de 6 luni. Această suprataxă va trebui plătită și de cetățenii UE, dar va fi rambursată studenților și persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deținătorii de documente portabile S1).

Designerul internațional Karim Rashid semnează colecția de obiecte sanitare DALET Color din portofoliul Delta Studio CITEȘTE ȘI Designerul internațional Karim Rashid semnează colecția de obiecte sanitare DALET Color din portofoliul Delta Studio

Pensionarii din UE care se mută în Regatul Unit  vor continua să beneficieze de asistență medicală în statul de reședință, în numele statului care îi plătește pensia, utilizând documentul portabil S1. Același lucru este valabil și pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat). Deși se pot aplica cerințe suplimentare în temeiul legislației interne privind imigrația, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reședință cheltuielile aferente asistenței medicale, ca și până acum.

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 instituției competente din statul în care sunt asigurate.

CNAS a creat pe site-ul propriu o secțiune specială în care au fost postate informații referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România și Regatul Unit.

În ceea ce privește uzul personal de medicamente al celui care se deplasează în Regatul Unit ca vizitator, se recomandă ca persoana să verifice în statul de origine, cu medicul sau farmacistul care a prescris medicamentul, statutul sau clasificarea acestuia în raport cu statul de destinație.

Pentru călătoriile în scop turistic mai lungi de 3 luni, unde persoana deține medicamente cu prescripție restrictivă, ea va trebui să se obțină o autorizație specială.

Plata cu cardul și roaming

De la 1 ianuarie 2021, tranzacțiile dintre UE și Regatul Unit nu vor mai fi acoperite de normele Uniunii care limitează comisioanele interbancare. Acest lucru poate conduce la o suprataxă pentru plățile cu cardul.

FOTO Europarlamentarul Dragoș Benea, rănit după ce a intrat cu bicicleta într-un autoturism CITEȘTE ȘI FOTO Europarlamentarul Dragoș Benea, rănit după ce a intrat cu bicicleta într-un autoturism

Furnizorii de servicii de roaming care își desfășoară activitatea în UE pot aplica clienților o suprataxă atunci când clienții lor utilizează servicii de roaming în Regatul Unit.

Asigurarea auto este obligatorie pe teritoriul Regatului Unit. Începând cu data de 1 ianuarie 2021 este necesară prezentarea dovezii asigurării.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
ue
marea britanie