CE pregătește un instrument prin care să acorde sprijin financiar statelor membre care primesc refugiați din Ucraina

CE pregătește un instrument prin care să acorde sprijin financiar statelor membre care primesc refugiați din Ucraina
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 mar 2022

Comisia Europeană pregătește un instrument pentru a acorda sprijin financiar statelor membre care primesc refugiați din Ucraina, prin intermediul instrumentului REACT-EU, au anunțat, astăzi, în premieră, reprezentanții Comisiei. Instrumentul de sprijin ar trebui să parcurgă rapid procedurile legale de aprobare. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Dan Vîlceanu, prezent la reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune, a transmis că în România au ajuns deja peste 90.000 de refugiați și "nu se poate estima câți mai urmează".

Miniștrii responsabili cu Politica de Coeziune au apreciat, în cadrul Reuniunii informale organizate la Rouen de Președinția franceză a Consiliului UE, că este necesară aprobarea cu celeritate a acordurilor de parteneriat si programelor operaționale, pentru a face față tuturor provocărilor cu care se confruntă UE, la care se adaugă și criza umanitară provocată de conflictul armat declanșat de Rusia în Ucraina, la granița Uniunii Europene.

Urmărește-ne și pe Google News

Oficialii Comisiei Europene au anunțat în premieră că există o inițiativă și deschidere din partea Bruxelles de a sprijini situația din statele membre care primesc refugiați prin intermediul instrumentului REACT-EU, care ar trebui să parcurgă rapid procedurile legale de aprobare, pentru suplimentarea fondurilor în acest sens, potrivit unui comunicat al MIPE.

Ministrul de Interne anunță că a fost adoptată o OUG prin care statul român poate oferi sprijin cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite proveniți din Ucraina CITEȘTE ȘI Ministrul de Interne anunță că a fost adoptată o OUG prin care statul român poate oferi sprijin cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite proveniți din Ucraina

Pe lângă miniștrii din cele 27 de state membre, la reuniunea din 28 februarie – 1 martie au participat Elisa Ferreira, Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Younous Omarjee, Președintele Comitetului REGI din Parlamentul European, Lamia Kamal-Chaoui, directorul Centrului pentru antreprenoriat, IMM-uri, Regiuni și Orașe al OECD, Apostolos Tzitzikostas, Președintele Comitetului Regiunilor și Stefano Palmieri, Comitetul Economic și Social European.

Ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, și-a exprimat solidaritatea față de situația din Ucraina, România fiind și o țară de frontieră, care primește deja mulți refugiați, în fiecare zi.

„Până acum, în țara noastră au intrat peste 90.000 de refugiați și nu se poate estima câți mai urmează (…) Permiteți-mi să-mi exprim compasiunea pentru această situație și vă asigur că suntem pe deplin angajați să luăm în continuare toate măsurile necesare pentru a sprijini Ucraina”, a afirmat oficialul român.

Pe agenda evenimentului, programat cu mult înainte de declanșarea conflictului din Ucraina, s-au aflat subiecte care au vizat analizele și provocările identificate de cel de-al 8-lea Raport de coeziune și modalitatea de mobilizare pe viitor a fondurilor structurale pentru creșterea coeziunii la nivel european.

Vîlceanu a subliniat că România consideră vital ca prin Politica de Coeziune să se poată finanța acele priorități de investiții care răspund în mod specific nevoilor naționale și regionale, în special în ceea ce privește infrastructura de bază (transport, mediu, socială, digitală și de sănătate).

Oficialul MIPE a mai evidențiat că „este necesar să reflectăm asupra calendarului strâns pe care trebuie să-l parcurgem în finalizarea exercițiului curent de programare a fondurilor Politicii de Coeziune (2021-2027)” și a subliniat ”importanța încheierii în timp util a acordurilor de parteneriat și a programelor operaționale pentru a permite ca această politică să devină realitate pentru cetățeni, așa cum a fost și în perioadele anterioare de programare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
mipe
romania
ucraina
dan vilceanu
refugiati