CCR a decis că legea care reglementează desfășurarea cursurilor online este neconstituțională

CCR a decis că legea care reglementează desfășurarea cursurilor online este neconstituțională
scris 27 mai 2020

Curtea Constituțională a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind neconstituționalitatea legii care completează Legea educației și care stabilește că activitățile din învățământul preuniversitar și universitar se pot desfășura și online, constatând că legea este neconstituțională în ansamblul ei.

Plenul Curții Constituționale a dezbătut, miercuri, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Legii educației naționale nr.1/2011, obiecție formulată de președintele României, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Măsurile pregătite de Guvern - acoperirea parțială a salariilor, subvenție de 500 euro pentru anumite angajări, indemnizație de șomaj tehnic menținută pentru domenii cu restricții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Măsurile pregătite de Guvern - acoperirea parțială a salariilor, subvenție de 500 euro pentru anumite angajări, indemnizație de șomaj tehnic menținută pentru domenii cu restricții

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru completarea Legii educației naționale nr.1/2011 este neconstituțională, în ansamblul său", arată CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, în 11 mai, Curții Constituționale, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, aceasta fiind făcută în temeiul dispozițiilor art. 146 lit. a) din Constituție și ale art. 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Șeful statului arăta că în cazul acestei legi la Camera decizională - Senatul - "s-a produs o schimbare de esență, contrară expunerii de motive, reflectată în forma inițiatorului și în cea adoptată în prima Cameră sesizată" și încalcă principiul bicameralismului. De asemenea, Iohannis considera că faptul că legea va fi pusă în aplicare la o dată anterioară intrării ei în vigoare este de natură a aduce atingere art. 78 din Constituție.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
cursuri online