Bucureștenii vor circula cu autobuze produse în Turcia

Bucureștenii vor circula cu autobuze produse în Turcia
scris 19 feb 2018

Compania turcă Otokar Europe a câștigat licitația Primăriei Capitalei pentru achiziționarea a 400 de autobuze Euro 6 noi, urmând ca 300 dintre acestea să fie livrate în acest an, a anunțat primarul general, Gabriela Firea. Valoarea contractului se ridică la 100 de milioane de euro. Firea a adăugat că municipalitatea va mai cumpăra încă 400 de autobuze Euro 6, astfel încât să fie înlocuit tot parcul auto.

Pentru contract au mai concurat companiile Karsan Otomotiv, Man Truck, Mercedes Benz.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea contractului se ridică la 100 de milioane de euro, însemnând aproape 250.000 de euro plus TVA pentru un autobuz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Într-un timp scurt, sperăm ca în Capitală călătorii să poată beneficia de un transport public în comun de calitate. Prin înnoirea parcului auto al RATB, prin această achiziție și prin următoarele achiziție, vom dovedi și vom încerca să îi convingem să folosească transportul în comun. (...) Aceste autobuze noi vor înlocui autobuzele cu stare tehnică deficitară”, a declarat luni primarul Capitalei, citat de news.ro.

Firea a mai anunțat că municipalitatea va mai cumpăra 400 de autobuze 6, pentru a schimba tot parcul auto

„Ne pregătim de o nouă achiziție, tot 400 de autobuze Euro 6, pentru că vrem să înlocuim tot parcul auto. După calculele făcute, în București, pentru ca autobuzele să vină ritmic, iar călătoriile să fie predictibile, ar fi nevoie de 1.500 de autobuze”, a declarat Firea.

Potrivit primarului Capitalei, autobuzele vor avea aer condiționat, încălzire,sistem de informare, acces facil pentru persoanele cu dizabilități, supraveghere video interior și exterior, sunt monitorizate, au sistem de taxare modern la fiecare ușă, iar datele sunt transmise la dispecerat.

Firea a precizat că primele autobuze vor fi livate în această vară.

„După depășirea perioadei de contestații, vom demara discuții cu firma, astfel încât să stabilim un grafic de livrare. Noi ne dorim ca în acest an să vină 300 de autobuze în București, primele în această vară”, a spus Gabriela Firea.

 

Licitația pentru achiziționarea a 400 de autobuze Euro 6, cu grad redus de poluare, a fost lansată în 3 iulie, valoarea estimată a contractului fiind de peste 510 milioane de lei. Primăria Capitalei anunța, însă, în 17 august că va relua licitația privind cumpărarea unui număr de 400 de noi autobuze pentru transportul public, pentru că oferta inițială a fost anulată automat de SEAP, din cauza unor "disfuncționalități tehnice". Primăria arăta că a notificat SEAP de prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor, însă acesta nu a fost actualizat pe site din cauza "zilelor libere de Sf. Maria".

VIDEO Președintele CA al RATB a demisionat, iar conducerea Direcției de Achiziții a fost demisă după ce un tramvai a luat foc CITEȘTE ȘI VIDEO Președintele CA al RATB a demisionat, iar conducerea Direcției de Achiziții a fost demisă după ce un tramvai a luat foc

Municipalitatea a spus atunci că în 8 august a publicat în SEAP și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) un anunț de tip erată prin care termenul de depunere a ofertelor era prelungit până în data de 16 august, ora 16:00, dar, cu toate acestea, SEAP  a înștiințat PMB că licitația a fost anulată automat încă din data de 14 august deoarece, "în afara de publicarea pe site a anunțului de prelungire a termenului, era necesară și o operațiune manuală de modificare a datei limită de depunere". PMB a explicat că instrucțiunea nu se regăsește „clar explicată” în Manualul de utilizare al platformei SEAP pentru autoritățile contractante și nu constituie o etapă obligatorie în derularea operațiunilor de publicare a anunțurilor.

La licitația inițială, au depus oferte 15 companii: SC ANADOLU AUTOMOBIL ROM SRL, EVW HOLDING SRL, BMC TRUCK AND BUS SA, MHS TRUCK AND BUS SRL, MERCEDES BENZ ROMANIA SRL, BRIARI`S IND SA, SC MLD GUNS SRL, MEGAROSA TRADE SRL, ECOPEL SRL, SOLARIS BUS&COACH SA, SC NERA CAROSERII SRL, SC BEST ACHIZITII SRL, KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET AS, THOREB INFORMATION SYSTEMS, MAN TRUCK&BUS AG.

Ultimul set de autobuze a fost furnizat RATB de către Mercedes.

Conform caietului de sarcini, cele 400 de autobuze trebuie să aibă podea total coborâtă, 320 dintre acestea fiind din gama de 12 metri lungime, având trei uși duble, 50 de autobuze din gama de 10 metri lungime, cu două uși duble și 30 de autobuze din gama de 18 metri cu patru uși duble.

Piața auto din Germania: Dacia, depășită doar de Tesla la ritmul de creștere. Cota de piață a mărcii românești crește și în Franța și Italia CITEȘTE ȘI Piața auto din Germania: Dacia, depășită doar de Tesla la ritmul de creștere. Cota de piață a mărcii românești crește și în Franța și Italia

Noile mijloace de transport în comun vor fi dotate cu un sistem performant de încălzire, ventilație și aer condiționat, un sistem wi-fi de conectare gratuită și sisteme de informare a călătorilor. Noile autobuze vor beneficia și de facilități pentru persoanele cu dizabilități, precum rampă mecanică pentru persoanele care se deplasează cu cărucior și difuzoare externe pentru persoanele cu dizabilități de vedere.

O altă facilitate importantă pe care o vor avea noile mijloace de transport în comun va fi un sistem de comunicare performant, conectat în timp real cu instituțiile de intervenție, Salvare, Pompieri, Jandarmerie, pentru un timp de reacție foarte scurt în cazul unor incidente, dar și comunicarea cu dispeceratul pentru transmiterea datelor legate de comerțul electronic de titluri de călătorie.

Autobuzele vor fi dotate și cu sisteme de supraveghere video.

Mijloacele de transport în comun trebuie să fie fabricate de același producător, trebuie să fie omologate de către Registrul Auto Român, iar ofertantul trebuie să pună la dispoziție polița RCA pentru toate, valabilă cel puțin șase luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
ratb
autobuze