Femeile ocupă 38,5% din posturile de manager din România, ușor peste media Uniunii Europene, de 36%, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat, aferente anului 2017.
Letonia este singura țară europeană unde majoritatea managerilor (56%) sunt femei. Ponderi mari ale managerilor de sex feminin, comparativ cu media UE, sunt și în Bulgaria și Estonia (ambele cu un procent de 49% al posturilor manageriale atribuite femeilor), urmate de Polonia și Slovenia (47%). La polul opus, doar 15% dintre managerii din Luxemburg sunt femei.
În ceea ce privește ponderea femeilor aflate în board-ul celor mai mari companii listate public (organismul cel mai înalt - Consiliul de Administrație sau Consiliul de Supraveghere, în funcție de sistemul de administrare), România este mult sub media europeană, cu un procent de 11%. La nivel european, ponderea femeilor aflate în board-ul marilor companii listate este de 26,7%, de circa 2,4 mai mare decât în România, potrivit datelor din 2018. Cea mai mare pondere, de 44%, este în Franța.
Conform metodologiei Eurostat, cele mai mari companii publice sunt cele incluse în componența indicelui bursier blue chip, în cazul României acesta fiind indicele BET.
CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor revin pe creștereRomânia este însă pe locul 3 în UE în ceea ce privește ponderea femeilor cu poziții în primele două organisme de administrare și conducere ale celor mai mari companii listate (Consiliul de Supraveghere și Directorat sau CA și Comitet Executiv), cu un procent de 25,4%. La nivelul Uniunii, media este de 16,6%. Primele locuri sunt ocupate de Lituania (28%), urmată de Bulgaria și Letonia, ambele cu 27%. Datele sunt aferente anului trecut.
În ceea ce privește diferențele salariale dintre bărbați și femei, România are cel mai mic decalaj, de doar 5,2%, mult sub media UE, unde ecartul salarial depășește 16%. Cel mai mare decalaj, de peste un sfert, este în Estonia, relevă datele din 2016.