Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. El avea 82 de ani. Mesajul Nadiei

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. El avea 82 de ani. Mesajul Nadiei
scris astăzi, 08:40

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci și cel care a transformat SUA într-o putere internațională în gimnastică, a murit la 82 de ani.

USA Gymnastics a declarat că Karolyi a murit vineri. Nu a fost indicată cauza decesului.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO&VIDEO Umbrărescu a primit ajutor din Bosnia și pregătește forajul la „tunelurile pentru urși” CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Umbrărescu a primit ajutor din Bosnia și pregătește forajul la „tunelurile pentru urși”
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Karolyi și soția sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur și campioane mondiale în SUA și România, inclusiv pe Nadia Comăneci și Mary Lou Retton, scrie News.ro.

„Un mare impact și o mare influență asupra vieții mele”, a postat pe Instagram Comaneci, care avea doar 14 ani când Karolyi a antrenat-o să câștige aurul pentru România la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, alături de o imagine alb-negru cu ei împreună.

„Acum aproape 50 de ani m-a îndrumat spre performanța istorică a primului 10 perfect la Jocurile Olimpice ... și asta mi-a schimbat viața pentru totdeauna”, a declarat Comaneci, care a rămas apropiată de Karolyi, într-un mesaj pentru USA TODAY Sports.

Cauza decesului nu a fost dezvăluită, dar Karolyi a avut o sănătate precară în ultimii ani.

Karolyi s-a remarcat mai întâi în România sa natală. El și Martha erau profesori de școală primară în Transilvania, când au început să le predea elevilor gimnastica ca o modalitate de a se încălzi. Performanțele lor i-au încântat pe locuitorii orașului și au atras atenția guvernului. În câțiva ani, au fost numiți responsabili de echipa națională.

Karolyi a zguduit sportul în 1976, când a ajuns la Jocurile Olimpice de la Montreal cu o echipă de copii. Cele mai multe gimnaste de elită din anii '70 aveau în jur de 20 de ani, dar echipa lui Karolyi avea doar o gimnastă mai mare de 14 ani. România a câștigat medalia de argint, cimentând pentru următoarele patru decenii ideea că gimnastica era un sport rezervat tinerilor.

Samsung și-ar putea lansa primii ochelari inteligenți în 2025 CITEȘTE ȘI Samsung și-ar putea lansa primii ochelari inteligenți în 2025

Tot la Montreal, lumea a făcut cunoștință cu Comaneci, o spiridușă cu ochi negri și păr negru care a obținut primul 10 perfect la Jocurile Olimpice. Comăneci avea să repete această performanță de șase ori în drumul său spre câștigarea a trei medalii de aur, cu Karolyi acolo pentru a o îmbrățișa după fiecare exercițiu.

Deși Karolyi a fost inițial sărbătorit în România pentru succesul echipei, el a căzut în dizgrația guvernului patru ani mai târziu, după ce a criticat arbitrajul la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Karolyi a fost indignat, considerând că lui Comăneci i s-a furat o a doua medalie de aur, dar oficialii români au fost îngroziți de faptul că el s-a făcut de râs în fața gazdelor sovietice.

Karolyi Karolyi a dezertat în SUA în 1981 și și-a petrecut primele luni în America făcând munci mărunte înainte de a se reîntâlni cu americanii pe care îi cunoștea din comunitatea gimnaștilor.

Înurmătorii 30 de ani, el a devenit o forță călăuzitoare în gimnastica americană, deși nu fără controverse. Bela a ajutat-o pe Retton - care avea doar 16 ani - să câștige titlul olimpic la individual compus la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles și a ajutat-o pe Kerri Strug, accidentată, să iasă de la sol la Jocurile Olimpice din 1996 de la Atlanta, după ce săritura lui Strug a asigurat aurul pe echipe pentru americani.

Karolyi a devenit pentru scurt timp coordonatorul echipei naționale pentru programul de elită feminin al USA Gymnastics în 1999 și a încorporat un sistem semicentralizat care a transformat în cele din urmă americanii în standardul de aur al sportului. El a fost îndepărtat după Jocurile Olimpice din 2000, după ce mai mulți sportivi au vorbit despre tacticile sale.

El și soția sa Martha au dispărut în mare parte din ochii publicului în urma scandalului de abuz care a zguduit USA Gymnastics.

Fostul medic al echipei, Larry Nassar, a abuzat sexual sute de fete și femei tinere, unele dintre abuzuri având loc în timpul taberelor de antrenament ale echipei naționale la ferma Karolyi.

TAROM lansează o ofertă specială pentru călătorii către două orașe apropiate României CITEȘTE ȘI TAROM lansează o ofertă specială pentru călătorii către două orașe apropiate României

Soții Karolyi au negat că ar fi avut cunoștință de abuzurile lui Nassar, dar scandalul a dus la luarea în considerare a culturii toxice a sportului, inclusiv a plângerilor că ambii Karolyi au fost abuzivi fizic și emoțional în calitate de antrenori. În 2017, USA Gymnastics a renunțat la un acord de a cumpăra ferma Karolyi și de a o folosi ca centru de antrenament al echipei naționale, tăind efectiv legăturile cu cuplul.

„Bela Karolyi a fost un om a cărui influență asupra vieții mele și a sportului de gimnastică de elită este incontestabil semnificativă. A fost un individ complex, întruchipând un amestec de puncte forte și defecte care au lăsat un impact de durată asupra celor din jurul său”, a declarat Dominique Moceanu, probabil cel mai vocal critic al soților Karolyi, într-o postare pe rețelele de socializare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bela karolyi
gimnastică