Bani mai puțini în contul privat de pensii, în pofida asigurărilor oficiale. Statul dă vina pe angajatori deși aceștia au majorat salariul brut

Bani mai puțini în contul privat de pensii, în pofida asigurărilor oficiale. Statul dă vina pe angajatori deși aceștia au majorat salariul brut
scris 2 apr 2018

Numeroși participanți la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au observat în ultimele zile, în urma notificărilor primite de la administratori, că le-a scăzut contribuția virată de stat în contul personal de pensie. Astfel, pentru salariul aferent lunii ianuarie, contribuția virată de stat a fost cu câteva zeci de lei mai redusă comparativ cu sumele virate pentru salariul primit în noiembrie și decembrie 2017, în pofida asigurărilor ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care spunea anul trecut că reducerea procentului contribuției la Pilonul II, de la 5,1% la 3,75%, nu va afecta nivelul nominal al sumei virate de stat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a anticipat că reducerea contribuției la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) de la 5,1% la 3,75% înseamnă scăderea sumei virate pentru fiecare dintre cei 7 milioane de participanți la sistem, chiar și în cel mai optimist scenariu al mutării contribuțiilor de la angajator la angajat, conform calculelor realizate de oficiali și specialiști din piața financiară la solicitarea Profit.ro. Astfel, în pofida declarațiilor liniștitoare din partea Guvernului, aceste măsuri nu pot avea ca efect menținerea în 2018 a sumei totale de 7 miliarde de lei programată să fie virată în acest an la Pilonul II.

Urmărește-ne și pe Google News

“Contribuția la Pilonul II a fost redusă prin OUG de la 5,1% la 3,75%. Ministrul Muncii a afirmat anul trecut că, în sume absolute, contribuțiile virate fondurilor de pensii obligatorii, așa numitul Pilon 2, vor avea aceeași valoare în 2018 ca și în 2017 și că reducerea procentului contribuției la 3,75% va fi compensată de creșterea salariilor cu 20%, pe fondul includerii contribuțiilor de asigurări sociale în veniturile brute. Pentru ca acest lucru să fie adevărat, reducerea procentului contribuției ar fi trebuit să fie de la 5,1% la 4,25%”, a declarat, pentru Profit.ro, reprezentantul unui administrator unui fond de pensii private obligatorii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Guvernul pregătește un nou atac la pensiile private: vrea să taie jumătate din contribuțiile viitoare la Pilonul II. 7 milioane de români afectați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un nou atac la pensiile private: vrea să taie jumătate din contribuțiile viitoare la Pilonul II. 7 milioane de români afectați

El spune că, în urma unei analize a plăților de contribuții realizate pentru salariile din perioada septembrie 2017 - ianuarie 2018, se constată că valoarea contribuției medii a scăzut în ianuarie 2018 față de celelalte luni și că valoarea contribuției individuale este mai redusă chiar dacă unii participanți au creșteri de salarii.

“Se mai constată o creștere a salariilor medii de 14% în ianuarie 2018 față de decembrie 2017, de la 3.241 lei la 3.696 lei, și o scădere a contribuției medii cu 16%, de la 165 lei la 139 lei. În perioadele anterioare, până în decembrie 2017, contribuția medie a crescut relativ constant și rezonabil datorită majorărilor salariale, creșterii numărului de clienți, iar în ianuarie 2018 valoarea medie a scăzut semnificativ sub valoarea contribuției medii din septembrie 2017”, a mai spus sursa citată.

De partea cealaltă, Casa Națională de Pensii susține că scăderea contribuțiilor pentru Pilonul II este generată de faptul că angajatorii nu ar fi majorat corespunzător venitul brut al angajaților.

"Reducerea contribuției la pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% operează începând cu veniturile realizate în luna ianuarie 2018, concomitent cu transferul contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat. În situația în care angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului, contribuțiile pentru Pilonul II au înregistrat o scădere. De asemenea, considerăm că o altă explicație a scăderii contribuțiilor o reprezintă inclusiv faptul că, până la această dată, pentru unele contracte de muncă active, angajatorii nu au operat încă în REVISAL noile valori ale salariilor brute. În acest context, apreciem că scăderea contribuțiilor la pilonul II poate avea drept cauză reducerea veniturilor care constituie baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale. Situații particulare pot fi identificate în cazuri de cumul al veniturilor din contracte de muncă cu venituri din activități independente (persoane fizice autorizate, drepturi de proprietate intelectuală etc.). Avem în vedere, în această situație, faptul că, spre exemplu, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai datorează contribuție de asigurări sociale (deci nu se mai fac viramente la pilonul II) dacă persoana realizează în aceeași lună și venituri în baza unui contract de muncă. Modificarea intervine în baza prevederilor art. 150, alin.2 din Codul fiscal", transmite instituția.

Reduceri ale sumelor virate au fost însă sesizate inclusiv în cazurile pentru care angajatorii au majorat corespunzător salariul brut și l-au și înregistrat în REVISAL ca atare.

EXCLUSIV Primele cifre pe salarii în contextul transferului contribuțiilor – Doar 3 milioane de contracte de muncă au fost majorate în Revisal. Statul a operat majorări pentru 30% din contracte, privații pentru 50% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele cifre pe salarii în contextul transferului contribuțiilor – Doar 3 milioane de contracte de muncă au fost majorate în Revisal. Statul a operat majorări pentru 30% din contracte, privații pentru 50%

La finele anului trecut, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că nu vor fi reduse contribuțiile la Pilonul II, deși procentul virat de stat se va diminua de la 5,1% la 3,75%.

“Contribuțiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017 - n.r.) sunt șapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot șapte miliarde. Având în vedere că va crește baza de impozitare și că salariul pe brut crește cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeași sumă și anul viitor, ca anul acesta. România va rămâne în continuare pe cei trei piloni de pensii”, a spus Vasilescu.

În condițiile în care suma alocată de la bugetul de stat pentru Pilonul II rămâne constantă, contribuția virată în contul fiecărui participant va fi afectată pentru simplu motiv că, în fiecare an, câteva zeci de mii de persoane, absolvenți de liceu sau facultate, se angajează și, astfel, li se virează primele contribuții la Pilonul II.

La finele anului 2017, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) aveau active nete totale de 41,52 miliarde de lei, în creștere cu 26% față de 31 decembrie 2016, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Numărul participanților la Pilonul II a ajuns la 7,04 milioane, în timp ce Pilonul III numără 446.131 de cotizanți.

Defalcat, activele nete pe Pilonul II însumau 39,74 miliarde de lei și reprezintă 95,7% din totalul banilor din industria fondurilor de pensii private.

Față de decembrie 2016, creșterea pe acest segment de piață a fost de 26,3%. Primele viramente la Pilonul II, unde sunt prezente 7 fonduri, au fost efectuate în luna mai 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
contributie
salariu
pilonul ii