BNR se așteaptă ca rata lunară a inflației din martie să fie similară celei din februarie, de 0,3%, și ca inflația să vină “încet-încet în jos”, spre finalul anului, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.
BNR a crescut dobânda cheie în două rânduri, de la 1,75% la 2,25%, la începutul anului pentru a combate inflația în creștere (4,7% în februarie), dar au existat critici că este prea puțin. Isărescu admite că poate ar fi fost mai bine să acționeze mai devreme, însă spune că, pe finalul anului trecut, BNR a preferat să reducă coridorul simetric din jurul ratei cheie.
“Suntem între ciocan și nicovală. Unii ne-au acuzat că nu am fost foarte fermi. Alții - că am dat la început de an cu capul ca berbecul în creșterea economică”, spune guvernatorul Isărescu, în fața Comisiei de economie din Senat. “În contextul dat, credem ca reacția noastră a fost proporțională cu riscurile care ne amenință și că va da roade”, adaugă oficialul BNR, întrebat de Florin Cîțu, președintele Comisiei economice, dacă politica monetară nu a fost prea relaxată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Majorarea dobânzii în două luni, în două ședințe de politică monetară succesive nu a fost o decizie ușoară, spune Isărescu, deși creșterea totală a fost de doar jumătate de punct procentual, și a fost pregătită intens de toate comitetele din BNR, în mai multe ședințe.
„Există o întârziere cu care acționează politica monetară. Poate ca ar fi fost bine sa ne mișcăm mai devreme, dar noi am îngustat întâi coridorul de dobândă”, spune guvernatorul.
El se așteaptă ca inflația lunară din martie să fie similară nivelului de 0,3% înregistrat în februarie, ceea ce înseamnă că rata anuală se va situa undeva sub 5%. În prognoza sa, BNR estima un vârf al inflației de 5,1%, după care o scădere spre 3,5% la finele anului, în limita superioară a intervalului de variație.
Întrebat de senatorul PNL Daniel Zamfir dacă anunțurile BNR privind inflația de 5% nu determină comercianții să crească prețurile, Isărescu răspunde că "nu crede că are atâta putere" și că prețul este determinat între cerere și ofertă și trebuie acceptat de către părți, dar că ar putea avea efect asupra anticipațiilor.
"Economia de piață e mai complicată. Nu cred că dacă eu spun ceva și piața nu vrea să accepte prețul, negustorul va da inapoi imediat (...) Și dumneavoastră cereți mai multă transparență, societatea cere mai multă transparență de la Banca Națională, nu putem să mergem în public și să mințim de dragul că inflația să fie mai mică", spune Isărescu.
Următoarea ședință de politică monetară a BNR va fi la 4 aprilie.