Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a afirmat la Prima TV, referindu-se la posibilele cauze ale exploziei de la stația de gaz petrolier lichefiat de la Crevedia, soldată cu moartea a trei persoane și cu rănirea a peste 50, că în mod „clar” a fost vorba despre o eroare umană, speculând că ″probabil a fost o țigară″, dar adăugând că activitatea care se desfășura acolo, respectiv transvazarea de GPL între două cisterne, era una ilegală, scrie News.ro.
El a fost invitat la emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima TV.
Arafat le-a răspuns celor care au stat „pe margine” și au criticat intervenția pompierilor în cazul incendiului și exploziilor de la Crevedia, explicând că la orice intervenție pompierii își asumă un risc, iar în acest caz, dacă pompierii nu ar fi intervenit, numărul civililor victime ale incendiului ar fi fost mai mare.
„Dacă vreau risc zero, înseamnă că nu mă duc la niciun caz, stau și le spun la oameni: Stați liniștiți, că se rezolvă singur, focul arde singur și se stinge, exploziile explodează până nu mai este nimic să explodeze, noi nu mergem acolo! (...) A pus cineva întrebarea, de ce la a doua explozie, doar pompieri au fost afectați, niciun civil?”, a argumentat Arafat.
El a mai relatat că, după ce pompierii merg în activități de prevenire la diverse societăți comerciale cărora le întrerup activitatea din cauza neregulilor constatate, încep „telefoanele și intervențiile”. În acest context, Arafat a atraas atenția asupra importanței respectării legii și regulilor de prevenție.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a mai susținut că spitalele private din străinătate practică prețuri foarte mari pentru pacienții cu arsuri grave, costurile depășind jumătate de milion de euro pentru o singură persoană. În emisiunea Insider politic, Raed Arafat a recunoscut că secțiile de mari arși ”sunt întârziate” în România, dar a opinat că, odată construite, vor ”schimba jocul foarte serios”, iar transferul pacienților în străinătate va deveni o raritate.
CITEȘTE ȘI ″Diplomatul climatic șef″ al lui Biden vine în România. Va anunța finanțări pentru noi proiecte locale de înlocuire a cărbunelui cu mini-reactoare nucleare americaneÎntrebat ce se întâmplă cu SMURD dacă iese la pensie sau dacă un prim-ministru îl demite, Arafat răspuns: ”Chestia cu pensia o lăsăm sub semnul întrebării, că n-am de gând să plec. Nu înseamnă că rămân unde sunt, dar am de gând să continui să fac treabă. Eu nu sunt din ăsta care să spun că vreau să mă uit la TV sau că m-am plictisit. Nu m-am plictist. La pensie nu mă gândesc momentan. Dacă cineva îmi solicită să plec, eu cred că s-ar găsi oameni care să vină să continue, dacă sunt lăsați (de politicieni – n.r.). Trebuie să fie lăsați. Nu e simplu. Eu lucrez foarte bine cu premierul, lucrez foarte bine cu ministrul de Interne, dar efortul ca să schimbi lucrurile în bine este unul titanic. Și va trebui găsită persoana care, cu toate piedicile, să împingă lucrurile mai departe și să găsească soluții. Să aibă acces la urechile celor care sunt sus. Din fericire, eu am acces. Pot să mă duc să vorbesc, să explic, pot să am acest dialog. Dacă e luată o persoană și pusă pe scaun, după care nu mai e băgată în seamă, iar finanțarea e doar că să funcționeze sistemul, normal că sistemul va suferi″.
El a adăugat că are o colaborare excelentă cu președintele Klaus Iohannis, care nu i-a reproșat nimic în cei nouă ani de mandat prezidențial. Cât despre posibilitatea ca președintele Iohannis să-i fi cerut fostului premier Ludovic Orban să-l schimbe din funcție în 2019, Raed Arafat a răspuns: ”Asta nu știu. Nu comentez”.
CITEȘTE ȘI Sony scumpește abonamentele PlayStation PlusArafat a mai arătat că nu poate fi de acord cu legalizarea drogurilor.
″Noi, când intervenim la accidente, nu avem date dacă sunt cauzate de consumul de droguri sau de consumul de alcool. Asta se află după. Dar din ce vedem la controalele de la poliție, e un fenomen care există și care trebuie controlat și stopat. Gândiți-vă că sunt țări care au legalizat marijuana și devine mult mai greu să controlezi câți au fumat și au urcat la volan. Eu cu drogurile n-am cum să fiu pe varianta legalizării lor. Există studii care spun că, dacă anumite droguri se legalizează, scade traficul ilicit de droguri. Trebuie văzut care este balanța. Trebuie discutat și cu țările care au legalizat, să vedem dacă sunt mulțumite. Dacă stai cu ele în culise, s-ar putea să auzi păreri care nu sunt dintre cele care se vehiculează în public″, a punctat șeful IGSU.