Apicultorii români se plâng că întâmpină probleme cu vânzarea mierii din cauza importurilor provenite din afara spațiului comunitar la prețuri reduse, în timp ce vremea ploioasă prognozată pentru această primăvară ar putea afecta producția de miere din acest an, mai ales la rapiță și salcâm.
"Nu am avut probleme deosebite în această iarnă din punct de vedere al depopulărilor familiilor de albine, pentru că a fost o iarnă blândă, doar că acestea au consumat mai mult și noi, apicultorii, a trebuit să băgăm mâna în buzunar ca să le satisfacem necesarul de hrană. Am avut doar mortalități izolate, nu atât de masive ca în alți ani. Am înțeles că până în mai va fi tot ploaie, va fi o primăvara ploioasă, iar la noi perioada de cules la rapiță durează o săptămână. Ori, dacă plouă trei patru zile, s-a compromis total producția de miere de rapiță și va fi la fel și la salcâm", a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
De asemenea, reprezentantul Asociației susține că apicultorii întâmpină probleme cu vânzarea mierii, supermarketurile preferând mierea din import la prețuri extrem de mici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Avem probleme cu vânzarea mierii, chiar dacă este și așa puțină. În toate supermarketurile există numai miere UE și non UE. Nu mai găsești un borcan de miere românească curată, pentru că se aduce la prețuri de 6 lei și 6,5 lei borcanul din Ucraina, Mexic și nu mai știu de pe unde. Sperăm însă să se dezvolte sectorul de miere bio pentru că se promovează puternic", afirmă Fetea.