Taxa clawback trebuie menținută, dar Ministerul Sănătății va promova scutirea de această taxă în cazul medicamentelor ieftine, al căror preț nu depășește 15-20 de lei, a anunțat ministrul de resort, Sorina Pintea.
Întrebată ce își propune cu privire la taxa clawback, Pintea a răspuns: "Schimbarea modalității de calcul, dar menținerea taxei de clawback, nicidecum eliminarea ei, iar (...) o propunere personală pe care o voi promova - scutirea de clawback la medicamentele sub 15 lei, de exemplu, sau 20 de lei. Deci, noi trebuie să ne asigurăm că medicamentele ieftine nu vor dispărea de pe piață, concomitent cu introducerea de noi molecule, medicamentele ieftine nu au voie să dispară de pe piață", arată Agerpres.
Ea și-a exprimat convingerea că, începând cu luna septembrie, când va exista o corecție de prețuri, presiunea clawback-ului va scădea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Jucătorii din domeniu au cerut în luna martie, la Profit Health Forum, introducerea calculului diferențiat al taxei claw-back pentru medicamentele generice și pentru cele inovative.
Taxa clawback a fost introdusă în 2009 ca o măsură temporară, în contextul crizei financiare, și a afectat exclusiv producătorii de medicamente, fără însă ca până în prezent să se renunțe la această taxă în pofida caracterului temporar cu care a fost introdusă.