Odată cu redeschiderea școlilor, din 8 februarie, scenariul hibrid dispare, dar vor putea face în continuare cursuri online cadrele didactice în vârstă sau cu afecțiuni cronice, elevii cu anumite boli, dar și cei care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, "după o evaluare medicală a persoanei respective, dacă aceasta nu a fost vaccinată și există riscul de contaminare cu SARS-CoV-2", la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/ reprezentantului legal.
Ce prevede draftul ordinului de ministru cu regulile pentru redeschiderea școlilor din România, odată cu începerea semestrului al doilea, prezentat de Hotnews:
(1) Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/ conexe/ instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei certificări emise de medicul de medicina muncii. În acest caz conducerea unității /instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător.
(2) Preșcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.
(3) Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin (2), conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional online.
(4) Conducerile unităților de învățământ au obligația să respecte măsurile de protecție și cele de igienă recomandate tuturor elevilor, iar în situația preșcolarilor/elevilor menționați la alin. (2) să monitorizeze fiecare caz în parte.
(5) Preșcolarii/elevii menționați la alin (2), precum și părinții acestora, vor fi consiliați de medicii specialiști și psihologii care îi au în îngrijire, în privința măsurilor suplimentare necesare.
CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?(6)Preșcolarii/elevii care locuiesc impreuna cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicala a persoanei respective, daca aceasta nu a fost vaccinată și exista riscul de contaminare cu SARS-CoV-2, pot să nu se prezinte fizic la școală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/ reprezentantului legal.
(7)Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin.(6), conducerile unităților de învățământ vor asigura desfășurarea procesului educațional în sistem online.
(8) Preșcolarii/elevii cu dizabilități, in functie de specificul afecțiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenție în mod adecvat dizabilității specifice.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business(9) Măsurile de protecție pentru învățământul special, atât pentru profesori, cât și pentru elevi, vor fi adaptate nevoilor acestora, cu avizul DSP.